Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στην Άγκυρα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και τον υπαρχηγό της ΜΙΤ, Τζεμαλετίν Τσελίκ, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα και τη Λιβύη, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα και το περιεχόμενό της δεν έγινε γνωστό, όμως όπως προκύπτει και με τα τελευταία γεγονότα, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πενταδάκτυλο μετέβησαν ήδη και Ρώσοι εμπειρογνώμονες για σχετική αυτοψία.
Η έρευνα γίνεται σε συντονισμό του υπουργείου Άμυνας με το Εξωτερικών που έχουν απευθυνθεί σχετικά προς Βρετανία, Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ. Εξάλλου στον Πενταδάκτυλο μετέβησαν ήδη Ρώσοι εμπειρογνώμονες για σχετική αυτοψία.

Ειδική ομάδα από Τουρκία για χημικές μετρήσεις
Ομάδα ειδικών από την Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας έρχεται στα κατεχόμενα για να διεξάγει κάποιες έρευνες, σύμφωνα με ανάρτηση του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι μίλησε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ και τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ.
Πρόκειται, όπως αναφέρει, για τέσσερα άτομα της AFAD που μαζί με την «πολιτική άμυνα» θα κάνουν χημικές μετρήσεις. Στην ανάρτησή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι «η Τουρκία θα προβεί σύντομα σε μερικές υποδείξεις για το θέμα αυτό στις γειτονικές χώρες της περιοχής. Και εμείς, προβαίνοντας σε διάφορες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, μεταφέρουμε την ανησυχία μας σχετικά με το θέμα στις ενδιαφερόμενες χώρες
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;
Το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες ώρες είναι κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει συστήματα ραντάρ αλλά και πυραύλους που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν ή να καταστρέψουν ένα πύραυλο που εισέρχεται στον εναέριο χώρο.
Η απάντηση σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είναι πως η Κύπρος διαθέτει το δικό της σύστημα αεράμυνας το οποίο όμως δεν είναι ενεργοποιημένο 365 ημέρες το χρόνο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη βάση του πρωτοκόλλου που ισχύει σε περίοδο ειρήνης, τα συστήματα αυτά χρειάζονται μερικά λεπτά για να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία. Στην περίπτωση του χθεσινοβραδινού πυραύλου που έπεσε στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι χρειάστηκε περίπου 1,5 λεπτό για να διανύσει την απόσταση Συρία-Κύπρος.
«Τα συστήματα που έχει η Κύπρος θα μπορούσαν και να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αυτό το αντικείμενο, εφόσον υπήρχαν οι περιστάσεις στις οποίες να δικαιολογείτο να ήταν σε ετοιμότητα αυτά τα συστήματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει αιτιολόγηση για να έχουμε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας», σημείωσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως το συμβάν στα κατεχόμενα φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και πως στόχος του πυραύλου δεν ήταν η Κύπρος.
ΠΟΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ;
Τα συστήματα αεράμυνας της Κύπρου είναι ρωσικής προέλευσης. Συγκεκριμένα η Κύπρος διαθέτει τους πυραύλους Buk και τους πυραύλους Tor M1. Σε περίπτωση που ήταν ενεργοποιημένοι τότε θα μπορούσαν άνετα να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τον πύραυλο S-200 προτού αυτός πέσει στον Πενταδάκτυλο.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
Το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών.
«Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το ιπτάμενο αντικείμενο που φαίνεται πως εξερράγη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα πάνω από το κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντρίμμια του οποίου κατέπεσαν στην περιοχή του χωριού Βουνό. Οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών. Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό», αναφέρει η ανακοίνωση.
.