να δημοσίευμα που ανατρέπει εντελώς το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής έκανε την εμφάνισή του σε διεθνή ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα «γλυκοκοιτάζει» το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και σχεδιάζει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και να στραφεί στη Ρωσία αν η Τουρκία κάνει το ίδιο.
Η Ελλάδα είναι το δεύτερο κράτος, μετά την Τουρκία, που υιοθετεί μια νέα προσέγγιση προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τις ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Fort Russ.
Οι πληροφορίες αυτές, εφόσον αληθεύουν και «αγγίζουν» την πραγματικότητα πρόκειται να πυροδοτήσουν μια σειρά εξελίξεων που θα αλλάξουν ριζικά τις ισορροπίες στην περιοχή και θα δημιουργηθούν νέες συμμαχίες και εντάσεις.
Η Αθήνα απέρριψε πρόσφατα ένα αμερικανικό αίτημα απαγόρευσης ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων στη χώρα. Η Ελλάδα έχει επίσης αναφερθεί ότι πραγματοποίησε συνομιλίες για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, τα οποία η περιφερειακή αντίπαλος της Τουρκία θα λάβει σύντομα, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ενώ η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις ακτές της Συρίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, καθώς και στα δυτικά, στις ισπανικές ακτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους συμμάχους τους να μην δέχονται ρωσικά πλοία στις ακτές τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Rai al-Youm.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας που εδρεύει στο Λονδίνο – η Ισπανία, η οποία παρείχε προηγουμένως υπηρεσίες σε ρωσικά πλοία, είχε απαγορεύσει τον ελλιμενισμό τους σε ισπανικά λιμάνια για τρία χρόνια. Αλλά η Μαδρίτη πρόσφατα επέτρεψε πάλι στα ρωσικά πλοία να αποβιβαστούν στα νότια λιμάνια της.
Ταυτόχρονα με τη ρωσοτουρκική συνεργασία που ακολούθησε την αγορά των S-400 από την Άγκυρα, η τελευταία ενέκρινε την αποβίβαση ρωσικών πλοίων στις ακτές της. Ανησυχώντας για την προσέγγιση της Μόσχας με τον μακροπρόθεσμο αντίπαλό της, η Ελλάδα έδωσε επίσης το πράσινο φως για να δεχτεί ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, συνεχίζει το Fort-Russ, μετέδωσαν σχόλια και εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων και πρώην στρατιωτικών που υποστηρίζουν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400.
Σύμφωνα με αυτούς, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Μόσχα. Η Άγκυρα, ως μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, έσπασε το ταμπού για την αγορά ρωσικών όπλων και τώρα η Αθήνα θα μπορούσε να είναι το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που θα πράξει το ίδιο.
Οι Έλληνες δεν αισθάνονται ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα της Συμμαχίας και, στις διμερείς συγκρούσεις με την Άγκυρα, κατηγορούν το ΝΑΤΟ για προκατάληψη υπέρ της Τουρκίας.
Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι εάν η Τουρκία εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και προσεγγίσει περαιτέρω τη Ρωσία, είναι πιθανό η Ελλάδα να αποχωρήσει επίσης από την Ατλαντική Συμμαχία.
Οι εκθέσεις ελληνικών ερευνητικών κέντρων υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα υπερασπιστεί τη χώρα σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία και ότι η Αθήνα θα πρέπει αντ ‘αυτού να υπολογίσει στη στήριξη της Ρωσίας για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια.Pentapostagma Enimerosis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου