Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Φωτιά στην Εύβοια - Τεράστια οικολογική καταστροφή: Στάχτη 22.680 στρέμματα

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύθηκαν και πάλι τη νύχτα, ενώ από το πρωί επιχειρούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, με την συνδρομή και τριών ευρωπαϊκών αεροσκαφών.


Η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια, καθώς σύμφωνα με τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel – 2 στάχτη έχουν γίνει περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα).
Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.
Σημειώνεται ότι από τη νύχτα, λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης βορειοανατολικά της Πλατανιάς και με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις και αυτή την στιγμή επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες).
Επίσης από το πρωί επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).
Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αν ενισχυθούν οι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.
Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.
AP 19226514605113
Πηγή: (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα, μέχρι τις 09:30 το πρωί, είχαν αντικατασταθεί όλοι οι πυροσβέστες που έδωσαν ξάγρυπνοι τιτάνια μάχη με τις φλόγες τις προηγούμενες μέρες και είχαν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους και πλέον οι δυνάμεις ανανεώθηκαν στο σύνολο τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πασαλιμάνι: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε στην κατάρρευση του κτιρίου

  Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την τραγωδία που σημειώθηκε στο  Πασαλιμάνι , με έναν 31χρονο αστυνομικό να βρίσκει τραγικό θάνατο από την κ...