Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας με 42αρια - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς


Υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας με 42αρια - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Κορυφώνεται σήμερα το κύμα των υψηλών θερμοκρασιών που πλήττει τη χώρα, με τον υδράργυρο να αγγίζει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε όλη τη  χώρα σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και  την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους στους 40 με 41 και  πιθανόν στη Θεσσαλία στους 42 βαθμούς Κελσίου.
Το σκηνικό του καιρού αλλάζει από το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, οπότε αναμένεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική και  την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου.
Τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη  Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα.  Από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στο Ιόνιο και  βαθμιαία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Την Κυριακή προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, κατά 4  με 6 βαθμούς Κελσίου περίπου.

H πρόβλεψη για σήμερα

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 40 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41-42 βαθμούς Κελσίου), 21 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά έως τους 37 – 38 βαθμούς Κελσίου), 26 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 36 βαθμούς στην Κρήτη, 26 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία τις βραδινές ώρες στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και από τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί ότι σήμερα αναμένεται να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας («εν δυνάμει μη ελεγχόμενες») οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, με βάση τον πυρο-μετεωρολογικό δείκτη του Haines.
Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτιμά την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών με βάση το «προφίλ» της κατώτερης τροπόσφαιρας (0 - 3 χλμ.).
Η παρουσία θερμών και πολύ ξηρών αερίων μαζών πάνω από την Ελλάδα το Σάββατο αποτελεί στοιχείο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισης ακραίας συμπεριφοράς πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σε υπαρξιακό αδιέξοδο η Ευρωπαϊκή Ενωση

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ European Union Η βασική πρόταση του Ντράγκι είναι ότι απαιτείται «κρεσέντο» επενδύσεων με έμφαση στις νέε...