ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση σε τρία μέτωπα
Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, είχε γράψει κάποτε ο Ουμπέρτο Έκο.
Η Ελλάδα του 2019 φαίνεται όμως να μην επιβεβαιώνει τη ρήση του μεγάλου σημειολόγου. Το φετινό Αύγουστο ειδήσεις έχουμε και μάλιστα πολλές.
Από τη μια μεριά η κυβέρνησηπροχωράει σε σημαντικό νομοθετικό έργο, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος και του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου. Από την άλλη μεριά, η αξιωματική αντιπολίτευσησηκώνει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση.
Με κεντρικά πρόσωπα δύο στελέχη της νέας γενιάς, τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τρία μέτωπα ως προνομιακά πεδία αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία.
Το επιτελικό κράτος
Την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.
Σύμφωνα με ανώτερη κομματική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αλλαγές που δέχτηκε τελικά ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, «ο πυρήνας του νομοσχεδίου παραμένει αναλλοίωτος: Το κατ’ επίφασιν επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η ΝΔ, είναι στη πραγματικότητα ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο, κομματικό και υπερσυγκεντρωτικό (γύρω από τον Πρωθυπουργό) κράτος».
Στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης υποθέσεων διαφθοράς μέσα από την κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησηςκαι την ασφυκτικό κομματικό έλεγχο της υπό ίδρυση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Χτες το βράδυ, κατατέθηκε στη Βουλή το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο στο οποίο εμπεριέχονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των δήμων.
Σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Θεοδωρικάκος για την «κυβερνησιμότητα των δήμων» στην ουσία καταργείται η απλή αναλογική. Σε μείζονος σημασίας επιτροπές (όπως η οικονομική επιτροπή) η παράταξη του δημάρχου θα έχει απόλυτη πλειοψηφία και θα διοικεί παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο.
Σε σημερνινή δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει:
«Το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν περίμενε καν να δοκιμαστεί στην πράξη ο Κλεισθένης, αποκαλύπτει τη φοβία της για τη δημοκρατική συμμετοχή και την απλή αναλογική. Το γεγονός όμως ότι ανατρέπει στην πράξη τη λαϊκή βούληση -όπως αυτή εκφράστηκε πριν από 2 μόλις μήνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές- φανερώνει κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: την αντιδημοκρατική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο δημοτικών, περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων».
Πέρα από το θέμα δημοκρατίας που εγείρεται, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δημιουργούνται τριβές μεταξύ των αυτοδιοικητικών στελεχών της ΝΔ αφού δεκάδες «γαλάζιες» παρατάξεις σε όλη τη χώρα (που συγκροτήθηκαν στη βάση της απλής αναλογικής) τώρα μένουν εκτός των δημοτικών διοικήσεων. «Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ μόνο ο Πατούλης υποστήριξε πλήρως τις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου», είπε στο CNN Greece κομματική πηγή.
Το άσυλο
Το τρίτο ζήτημα το οποίο «σηκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία επίσης εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι «ασφάλειας» για την αλλαγή της υφιστάμενης διάταξης, αφού σε περίπτωση τέλεσης κακουργημάτων η αστυνομία μπορεί να μπει όποτε θέλει στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Κατά τις κομματικές πηγές, η κατάργηση του ασύλου είναι ένα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα που σε ιδεολογικό επίπεδο θέλει αυτό που στη ΝΔ ονομάζουν «μεταπολιτευτική ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, ενώ σε πρακτικό, θα πλήξει το φοιτητικό κίνημα. Κατά συνέπεια, στη συζήτηση στη Βουλή οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορήσουν την κυβέρνηση για επίδειξη αυταρχισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου