Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Παραδέχεται ότι μας οδηγεί σε νέο Μνημόνιο για τη διάσωση της ΔΕΗ!

Παραδέχεται ότι μας οδηγεί σε νέο Μνημόνιο για τη διάσωση της ΔΕΗ!


Eντρομος ο ανήμπορος αρμόδιος υπουργός τρυγυρνάει στα ΜΜΕ και δίνει πιασιάρικους τίτλους για τη ΔΕΗ αντί να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και να λύσει το πρόβλημα. Είναι να απορείς πως μερικοί υπουργοί αντί να ακολουθήσουν το παράδεγμα του πρωθυπουργού και να κάνουν τη δουλειά τους σιωπηλά αναλώνονται στις τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ. Πάρτε παράδειγμα τον Χατζηδάκη και την ΔΕΗ.
Ο υπουργός που καλείται να φέρει σε πέρα την μόνιμη διάσωση της ΔΕΗ και όχι να κλωτσήσει το τενεκεδάκι με αυξήσεις στα τιμολόγια βρίσκει χρόνο και κάθε τόσο δίνει μία συνέντευξη για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ θορυβημένος από την επιλογή του καθώς βλέπει ότι ο αρμόδιος υπουργός αναλώνεται σε λόγια του αέρα. Το τελευταίο χτύπημα του Χατζηδάκη ήταν η συνένετυξή του στο ΑΠΕ στη διάρκεια της οποίας μάς απεκάλυψε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στην εντατική και δεν μπορεί να χορέψει!
Νύχτες αγωνίας
Ακολουθoύν οι απαντήσεις του υπουργού για την ΔΕΗ στο ΑΠΕ>
Ερ.: Ανακοινώσετε μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της Δ.Ε.Η. Σε πόσο χρόνο εκτιμάτε ότι μπορεί η εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία;
Απ.: Ακούστε, αυτή την ώρα είμαστε στη φάση της διάσωσης.Όταν κάποιος είναι στην εντατική δεν ρωτάμε πότε θα χορέψει. Ρωτάμε πότε θα γίνει καλά. Έχω τρεις αγωνίες με τη ΔΕΗ: Να μην γίνει μπλακ-αουτ. Να περάσουμε χωρίς πρόβλημα την 24η Σεπτεμβρίου -όταν και θα βγει η επόμενη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young, για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Και τρίτον, να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά της ενέργειας μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι πρώτες μου έγνοιες. Γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη ανακοινώσει 10 μέτρα προς την κατεύθυνση της σωτηρίας και της εξυγίανσης της επιχείρησης, όπου κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της νέας διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εξειδικεύσει και να υλοποιήσει τα μέτρα.
Ερ.: Έχετε αναφερθεί κατ’ επανάληψη σε ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και των θεσμών για τη συμφωνία αναφορικά με τη Δ.Ε.Η. και τις επιπτώσεις που είχε στα οικονομικά της επιχείρησης. Είπατε ακόμη ότι με τη συμφωνία αυτή ευνοήθηκαν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα σε βάρος της Δ.Ε.Η., όπως για παράδειγμα με την υπόθεση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση και καταλογισμός ευθυνών για τα θέματα αυτά;
Απ.: Οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της κατάρρευσης: Πρώτα εγκατέλειψαν το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» της κυβέρνησης Σαμαρά -που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του 1/3 της εταιρείας, τα χρήματα από την οποία θα ενίσχυαν την εξυγίανσή της- για να παίξουν θεατρικές παραστάσεις υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της. Προώθησαν μια ουσιαστικά δωρεάν ιδιωτικοποίηση, με την αδιανόητη μείωση του μεριδίου της στην αγορά από το 90% στο 50%, χωρίς το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να δουλεύει 4 χρόνια τώρα για να χάσει πελάτες! Υιοθέτησαν τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, όπου η ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της, με ζημιές που ξεπερνούν τα 600 εκατ.! Την οδήγησαν, από 90 εκατ. κέρδη το 2014, να φτάσει να έχει 900 εκατ. ζημιές το 2018 και τη μετοχή της να έχει χάσει το 83% της χρηματιστηριακής της αξίας της μέσα σε 4 χρόνια. Και πριν λίγους μήνες, η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής, προειδοποίησε στην ετήσιά της έκθεση, ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα βιωσιμότητας. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα πλέγμα λανθασμένων και άστοχων επιλογών που, συνδυαστικά, οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Επομένως, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή τη στιγμή είναι να σωθεί η ΔΕΗ, διότι αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει μαζί της και η χώρα. Από εκεί και πέρα, η πολιτική ευθύνη για την αποτυχία του κ. Τσίπρα και των κυβερνήσεών του σε αυτό, όπως και σε μια σειρά άλλα θέματα, αποδόθηκε από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές. Και αν υπάρχει θέμα ευθυνών που πρέπει να αναζητηθούν, αυτό είναι ζήτημα της ίδιας της Δικαιοσύνης.
(Τι μας λέει εδώ ο λαλίστατος Χατζηδάκης; Οτι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μας οδηγήσει σε νέο μνημόνιο η ανεπάρκειά του. “Εάν καταρρεύσει η ΔΕΗ θα καταρρεύσει η χώρα…”, ενώ στο μεταξύ θα έχουν καταρρεύσει οι δανείστριες τράπεζες. Αρα ετοιμασθείτε για νέο μνημόνιο!!!)
Τελικά μπλέξαμε άσχημα με αυτή την επιλογή του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο πόστο.
Ερ.: Ανακοινώσατε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ με ισοδύναμα μέτρα που θα αντισταθμίσουν την αύξηση για τους τελικούς καταναλωτές. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Ωστόσο φορείς της αγοράς ανανέωσιμων πηγών ενέργειας ανησυχούν για τις επιπτώσεις της μείωσης στις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς. Πώς το σχολιάζετε;
Απ.: Είχαμε πει προεκλογικά ότι οι καταναλωτές της ΔΕΗ θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσα πλήρωναν και τηρούμε αυτή τη δέσμευσή μας. Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι μία από τις δύο μειώσεις που διασφαλίζουν ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Από εκεί και πέρα, οι παραγωγοί δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς έχουμε εξετάσει το ζήτημα ενδελεχώς: Οι πληρωμές τους είναι εξασφαλισμένες, καθώς ο ειδικός λογαριασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει πλεόνασμα. Και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το πλεόνασμα αυτό θα είναι επαρκές ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην αγορά ΑΠΕ και στο μέλλον.
Ερ.: Μιλήσατε για ζημιογόνες λιγνιτικές μονάδες που θα κόστιζαν λιγότερο στη Δ.Ε.Η. αν έκλειναν, ενώ ορισμένες από τις μονάδες αυτές λειτουργούν κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Έχουν προσμετρηθεί τυχόν επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού από την απόσυρση μονάδων όπως του Αμύνταιου και της Καρδιάς;
Απ.: Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες, όλοι θυμόμαστε να τις αποκαλούν ορισμένοι «πετράδια» της ΔΕΗ. Είδαμε ωστόσο την κατάληξη της ιδιωτικοποίησης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν βρέθηκε αγοραστής, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την απαξίωσή τους. Και δεν είναι να απορεί κανείς που δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, καθώς ορισμένες από αυτές -οι παλαιότερες- μας κοστίζουν ακριβότερα παραμένοντας ανοιχτές, παρά αν ήταν κλειστές και συνεχίζαμε να πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους. Αυτό έρχεται ως συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση, που επιβάλλει υψηλό κόστος σε εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ που έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι λοιπόν προφανές ότι πρέπει και στην Ελλάδα να προχωρήσουμε σε σταδιακή απολιγνιτοποίηση, με την απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων. Λέω σταδιακή, διότι αυτό θα γίνει σε μια εύλογη μεταβατική περίοδο και με παράλληλη διασφάλιση πόρων από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταβατική περίοδος θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός της χώρας από άλλες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα τις ΑΠΕ, όπου έχουμε ως στόχο να αυξήσουμε το ποσοστό συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας αλλά και να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς αυτές. Για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, περιβαλλοντικούς αλλά και στήριξης της εταιρείας. Είναι άλλωστε, και σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις, απαράδεκτο το γεγονός ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι μόλις στο 2,9% και μάλιστα μετά από 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ που υποδυόταν ότι είχε το μονοπώλιο της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ερ.: Διατυπώνονται ανησυχίες από εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ για τις συνέπειες της μερικής ιδιωτικοποίησης στις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας. Τι απαντάτε; Επίσης, σας έχουν μεταφερθεί ενστάσεις από την πλευρά των τραπεζών αναφορικά με το σχέδιο της μερικής ιδιωτικοποίησης;
Απ.: Σε σχέση με το ΔΕΔΔΗΕ, δεν πάμε να υλοποιήσουμε ιδέες που κατεβάσαμε από την κούτρα μας. Η μερική ιδιωτικοποίηση που προωθούμε είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά και στην Ελλάδα, όπως έγινε πρόσφατα με την ιδιωτικοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του 49% του ΑΔΜΗΕ -του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος- που είναι μια περίπτωση παρόμοια με αυτήν του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο διανομής ρεύματος. Εν πάση περιπτώσει, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, διότι έτσι θα μειωθεί τελικά το χρέος της ΔΕΗ. Τι θέλουν οι τράπεζες; Μια ΔΕΗ με μεγάλο χρέος; Με τη μερική ιδιωτικοποίηση -και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που τώρα κρύβονται μέσα στη γενικά άσχημη κατάσταση της επιχείρησης- θα ενισχυθεί η θέση του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΔΕΗ, η ρευστότητα της οποίας θα ενισχυθεί από τα έσοδα της ιδιωτικοποίησης.
Στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο την κεφαλαιακή θέση και τη φερεγγυότητά της απέναντι στις τράπεζες, που έχουν, επομένως, κάθε λόγο να θέλουν τη διάσωση της ΔΕΗ.
Υποσημείωση Κουρδιστού Πορτοκαλιού>Οι τράπεζες θα την πληρώσουν πάλι, δηλαδή εμείς με νέο μνημόνιο εξαιτίας της ανεπάρκειας του Κωστή Χατζηδάκη. Οπως εξαιτίας της ανεπάρκειας του Κώστα Καραμανλή και του ΓΑΠ μπήκαμε στα Μνημόνια…
Στο μεταξύ ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας εμφανίζεται σίγουρος ότι θα τα καταφέρει>
“Το έκανα σε μια εταιρεία του εξωτερικού, δεν θα το προσπαθήσω για την Ελλάδα;” αναφέρει ο Γιώργος Στάσσης,ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Ο κ. Στάσσης, μιλώντας στο “business stories” της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, παραδέχεται ότι η μεταγραφή στη ΔΕΗ δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, ωστόσο επισημαίνει πως έχει κάνει αυτή την αλλαγή στο εξωτερικό με την Enel στη Ρουμανία, η οποία το 2016 -όταν ανέλαβε τη διοίκηση- ήταν σε άθλια κατάσταση.
Σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής της ΔΕΗ, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, γι’ αυτό και η ΔΕΗ, που αποτελεί έναν μεγάλο οργανισμό, χρειάζεται αλλαγές για να κάνει το ίδιο και να λειτουργήσει επί ίσοις όροις στον ανταγωνισμό. “Έχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε και θα το προσπαθήσουμε”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αν και εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του για το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ο κ. Στάσσης υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται η ΔΕΗ είναι ένα νέο business plan. Κάνει λόγο για ένα νέο επενδυτικό σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί σε 2-3 μήνες, το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, το οποίο θα είναι στην κατεύθυνση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δηλαδή με πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και σε διαρθρωτικά μέτρα με παρεμβάσεις στα δίκτυα διανομής, στην παραγωγή και στους εργαζομένους, χωρίς όμως βίαιες σαρωτικές αλλαγές που θα προκαλέσουν αναστάτωση στην επιχείρηση.
(Υπόσχεται ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά)
Για τον νέο επικεφαλής της ΔΕΗ, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. “Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο, ωστόσο πιστεύω ότι από το πρώτο έτος μπορούμε να δώσουμε το στίγμα μιας άλλης επιχείρησης”.
Καταλήγοντας, ο κ. Στάσσης εκτιμά πως είναι μονόδρομος για τη ΔΕΗ η στροφή σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. “Η ΔΕΗ δεν έχει άλλη επιλογή γιατί όλη η Ευρώπη πηγαίνει στις καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά και επειδή πλέον το κόστος παραγωγής για τον λιγνίτη είναι τεράστιο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/TDdCVQ