Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Τα σχέδια του Μπόρις περνούν ξανά από τις Βρυξέλλες

Τα σχέδια του Μπόρις περνούν ξανά από τις Βρυξέλλες
AP Photo

Τα σχέδια του Μπόρις περνούν ξανά από τις Βρυξέλλες

  efsyn.gr
Μία νίκη και μία τεράστια ήττα είναι ο χθεσινός απολογισμός στη «μάχη» της Βουλής για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, πλέον εξαρτάται και από τις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει τα επόμενα βήματά του.
Μπορεί η Βουλή των Κοινοτήτων άναψε το «πράσινο φως» για την έγκριση του νομοσχεδίου της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Πλέον, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη διαρροή από την Ντάουνινγκ Στριτ, μοναδικός δρόμος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η προσφυγή του Μπόρις Τζόνσον στις κάλπες, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν οι Βρυξέλλες δεχθούν νέα αναβολή ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προσφύγει στις κάλπες, καθώς κυβερνητική εκτίμηση είναι πως το Κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για άρση αδιεξόδου.
Βασική προϋπόθεση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει για νέα τρίμηνη αναβολή (έως τον Ιανουάριο).
«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα [χθες] το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας, είπε η πηγή. «Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή [πρόωρων] εκλογών», πρόσθεσε η πηγή που πρόσκειται στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με [πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, τον Τζέρεμι] Κόρμπιν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα προτείνει στους 27 της Ε.Ε. να αποδεχθούν την τρίμηνη παράταση στο Brexit.
Η Γαλλία, πάντως, μέσω της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δεν φαίνεται να συμφωνεί πλήρως με τις προτάσεις Τουσκ, καθώς προκρίνει μόνο μια τεχνική «τεχνική» αναβολή για λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κόσμος 09.05.2024 - 10:13 Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών  - Παρακολουθεί η Αθήνα  Σ αρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το ο...