Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Κύπρος, σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με τις παραβιάσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. H Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση κλήσης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο
διεξαγωγής του Ενεργειακού Συμποσίου, ερωτηθείς για το θέμα προσφυγής
της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Χάγης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και κληθείς να απαντήσει σε τι προσβλέπει η κίνηση αυτή, είπε:
Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η κυπριακή
κυβέρνηση επιχείρησε να επιδώσει τη σχετική κλήση στην τουρκική πρεσβεία
στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.
Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την
Κυπριακή Δημοκρατία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν άνοιξε κανείς …την
πόρτα της πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.«Προβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».Όπως μεταδίδει το Offsite, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε μια τέτοια προσφυγή πρέπει να υπάρχει και η συγκατάθεση των δύο μερών, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε:
«Υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής».
Η κυπριακή πλευρά επιχείρησε να προχωρήσει την επίδοση και μέσω φαξ, το οποίο αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς.
Για να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνηθεί, υπάρχει δυνατότητα μονομερούς προσφυγής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εκτιμάται ότι το σενάριο αυτό θα ακολουθήσει η Λευκωσία. Εάν η Χάγη αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου