Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Σε εγρήγορση τα επιτελεία: Προς ενίσχυση της Ελληνικής αεράμυνας – «Ψάχνεται» για νέο σύστημα η χώρα μας



Μετά από μία δεκαετία σχεδόν απόλυτης στασιμότητας στον αμυντικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ελέω οικονομικής κρίσης επανέρχεται στο τραπέζι η συζήτηση ακόμη και για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο τη θωράκιση της χώρας.  

Φρεγάτες, μαχητικά 5ης γενιάς F-35, υπερσύγχρονα UAVs made in USA ή made in Israel, τορπίλες, μίνι drones αλλά και προηγμένα συστήματα αντίμετρων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μόνο μερικά από τα όπλα που φιγουράρουν τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο τις λίστες των αρχηγών των Επιτελείων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, αλλά γενικότερα στη δημόσια συζήτηση.
H χώρα μας όμως πρέπει να βιαστεί. Στο Πενταπόσταγμα το αναφέρουμε συνεχώς. Η αναβάθμιση και η αγορά νέο συστημάτων έπρεπε να είχε γίνει χθες.Η Άγκυρα θέλει να επεκταθεί στην Α. Μεσόγειο και η χώρα μας οφείλει να απαντήσει με σύγχρονα οπλικά συστήματα.
ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ  

Εκτός των μαχητικών αεροσκαφών της, η αεράμυνα της Ελλάδας διαθέτει μερικά από τα κορυφαία συστήματα του πλανήτη, όπως οι Patriot, οι S-300, οι HAWK, τα TOR M1, OSA, ASRAD, Crotale και το «Βέλος». Ωστόσο, τα αρμόδια επιτελεία φαίνεται πως δεν επαναπαύονται, καθώς σύμφωνα με μια λιτή ανακοίνωση-ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 17 Δεκεμβρίου έγινε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού παρουσίαση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS.
Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά από τη διεθνή βιβλιογραφεία και όπως αναφέρει το news.gr, το σύστημα αεράμυνας NASAMS διαθέτει δικτυοκεντρική, ανοικτή αρχιτεκτονική που παρέχει αυξημένη δυνατότητα επιβίωσης έναντι ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 72 στόχους, εντοπίζοντάς τους τόσο με ενεργούς όσο και παθητικούς τρόπους. Δηλαδή, μπορεί και να εκπέμψει με το ραντάρ του -με τον κίνδυνο βέβαια να εντοπιστεί- αλλά και παθητικά με τους δέκτες που διαθέτει να εντοπίσει τα εισερχόμενα αεροσκάφη ή πυραύλους μέσω των δικών τους εκπομπών ραντάρ.
Το κύριο όπλο του συστήματος είναι ο πύραυλος μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και σε κάθε περίπτωση για βολές πέραν του ορίζοντα, AIM-120 AMRAAM.
Το Raytheon MPQ-64F1 Sentinel, είναι το ραντάρ υψηλής ευκρίνειας που διαθέτει. Πρόκειται για τρισδιάστατο ραντάρ παρακολούθησης δέσμης τοποθετείται στο NASAMS για την ανίχνευση και τον εντοπισμό των στόχων. Η εμβέλειά του είναι στα 75 χιλιόμετρα και ο πύραυλος έχει βεληνεκές 25 χιλιόμετρα, ανάλογα βέβαια με την έκδοση του AMRAAM που θα χρησιμοποιηθεί.
Θεωρητικά, εφόσον με την έκδοση Α/Β που στην εναέρια εκδοχή του έχει βεληνεκές μέχρι τα 75 χιλιόμετρα και εκτοξευόμενος από το έδαφος μπορεί να «δώσει» μέχρι και 25 χιλιόμετρα στην έκδοση D των 180 χιλιομέτρων, μπορεί το βεληνεκές του από τον εκτοξευτήρα εδάφους να φτάσει και τα 60 χιλιόμετρα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει είναι πως τα επιτελεία βρίσκονται σε εγρήγορση στο θέμα της αεράμυνας, προκειμένου να διατηρηθεί το πολυεπίπεδο πλέγμα της αντιαεροπορικής προστασίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...