Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Reuters: Ο Μητσοτάκης «δείχνει» την Χάγη εάν αποτύχει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες

Reuters: Ο Μητσοτάκης «δείχνει» την Χάγη εάν αποτύχει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες

Ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμά του μέσα από συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής και στον απόηχο της κίνησης που έκανε η Κύπρος, ζητώντας από την Τουρκία να προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο.


Yves Herman / Reuters
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε φωτογραφικό στιγμιότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2019. REUTERS/Yves Herman
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε στην συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής (29 Δεκεμβρίου 2019) ότι, εάν η Αθήνα και η Άγκυρα δεν μπορέσουν να λύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, θα πρέπει να στραφούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να διευθετήσουν τη διαφωνία.
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό μήνυμα, που ασφαλώς θα λάβει και θα αξιολογήσει η τουρκική πλευρά. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί αντίδραση, ωστόσο είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το πρακτορείο Reuters αξιολόγησε την συγκεκριμένη είδηση, σε τηλεγράφημά του με τον τίτλο: «Η Ελλάδα προτείνει το Διεθνές Δικαστήριο εάν ο διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία αποτυχει»(Greece proposes World Court if maritime dialogue with Turkey fails).
ASSOCIATED PRESS
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, στη Ρώμη, στις 26 Νοεμβρίου 2019 (AP Photo/Andrew Medichini)
Η Τουρκία, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, υπέγραψε συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης τον περασμένο μήνα, με την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) από τη νότια ακτή της Τουρκίας μέχρι τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος, που έχουν εδώ και καιρό διαφωνίες με την Τουρκία τόσο την οριοθέτηση στην θάλασσα, όσο και για συνοριακά ζητήματα στην ξηρά,  λένε ότι η συμφωνία είναι άκυρη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θεωρούν ότι είναι μια κυνική απόπειρα για καταχρηστική αξιοποίηση πόρων που αποσκοπεί στην ματαίωση της αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και στην αποσταθεροποίηση των αντιπάλων (της Άγκυρας)», επισημαίνει το Reuters.
- via Getty Images
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» επιχειρεί ανοιχτά της Πάφου, τον Ιούνιο του 2019. (Photo by - / AFP) (Photo credit should read -/AFP via Getty Images)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», δηλώνει ότι έχει θέσει ως στόχο η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν τις διαφορές τους σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
 «Αλλά θα πρέπει να πούμε σαφώς, ότι αν δεν βρούμε λύση, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα (σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες) πρέπει να κρίνεται σε ένα διεθνές όργανο όπως το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Το ”Τρίγωνο των Βερμούδων” στο Αιγαίο

«12 Αιγιαλίτιδα-Υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ»

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, η Κύπρος ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διαφυλάξει τα δικαιώματά της στην αξιοποίηση υπεράκτιου ορυκτού πλούτου. Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία απάντηση από την Τουρκία στην πρωτοβουλία αυτή της Λευκωσίας.
Ankorlight via Getty Images
Tο Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη της Ολλανδίας, φωταγωγημένο τα Χριστούγεννα του 2018 και με αφορμή την επέτειο των 70 ετών από τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου ανακάλυψε φυσικό αέριο το 2011 και χορήγησε άδειες σε πολυεθνικές εταιρείες για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Τουρκία ισχυρίζεται αυθαίρετα έκτοτε, ότι ορισμένες περιοχές που οριοθέτησε η Κύπρος ανήκουν δήθεν στην τουρκική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, ή σε περιοχές όπου το παράνομο (και μη αναγνωρισμένο διεθνώς) τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος έχει δικαιώματα πάνω σε οποιαδήποτε ευρήματα. Από τότε η Τουρκία στέλνει κάθε τόσο με προκλητικό τρόπο δικά της πλωτά γεωτρύπανα γύρω από το νησί, επιχειρώντας να εκβιάσει με ωμό τρόπο την Λευκωσία και να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χαγης έχει την εξουσία να εκδίδει δεσμευτικές αποφάσεις για τις διαφωνίες μεταξύ κρατών.
πηγές: ΒΗΜΑ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...