Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

«Συνδρομή» Τυνησίας στο θέμα της Λιβύης επιδιώκει ο Ερντογάν

«Συνδρομή» Τυνησίας στο θέμα της Λιβύης επιδιώκει ο Ερντογάν
Τουρκική προεδρία

«Συνδρομή» Τυνησίας στο θέμα της Λιβύης επιδιώκει ο Ερντογάν


Η Τουρκία πιστεύει ότι η Τυνησία θα συμβάλει στις προσπάθειες για προώθηση της σταθερότητας στη γειτονική Λιβύη, δήλωσε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαγιέντ, μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε σήμερα.
Την εμπλοκή της Τυνησίας στις εξελίξεις που δρομολογεί με τη Λιβύη είχε σκοπό η επίσκεψη που πραγματοποίησε ξαφνικά, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τυνησία.
Δίχως να έχει ανακοινωθεί προηγουμένως από την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν μετέβη σήμερα στην Τυνησία, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγιέντ, σχετικά με τη Λιβύη. Η Τουρκία πιστεύει ότι η Τυνησία θα συμβάλει στις προσπάθειες για προώθηση της σταθερότητας στη γειτονική Λιβύη, δήλωσε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαγιέντ.
«Πιστεύω ότι η Τυνησία θα κάνει χρήσιμη και εποικοδομητική συνεισφορά στις προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι ο αναβρασμός στη Λιβύη δεν επηρεάζει μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τους γείτονές της, όπως την Τυνησία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Τυνήσιο ομόλογό του βήματα για την έναρξη πολιτικής διαδικασίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και πώς μπορεί να βοηθήσει η Τυνησία. Τέλος, επανέλαβε ότι θα σκεφτεί να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη, αν το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.
Τον Τούρκο πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Η επίσκεψη αυτή, που είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Τυνησία μετά την εκλογή του Σαγιέντ στην προεδρία, τον Οκτώβριο, γίνεται με φόντο τα μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και ενώ ο Χάφταρ δίνει μάχη για την Τρίπολη.
Η Άγκυρα, στο μεταξύ, συνεχίζει να προκαλεί, καθώς χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα σχετική έκθεση με τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει το κυπριακό Sigmalive, πρόκειται για την εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Άγκυρα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται με χάρτες οι θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτηρίζονται ως «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου.
Την ίδια ώρα, χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Μητσοτάκη - Σίσι έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T666lG