Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Από τη Σκύλλα (εστίες με δωμάτια-γιαπιά) στη Χάρυβδη (δυσεύρετα πανάκριβα σπίτια)ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Από τη Σκύλλα (εστίες με δωμάτια-γιαπιά) στη Χάρυβδη (δυσεύρετα πανάκριβα σπίτια)
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τη Σκύλλα (εστίες με δωμάτια-γιαπιά) στη Χάρυβδη (δυσεύρετα πανάκριβα σπίτια)


Σαν να μην έφτανε η διαχρονικά χαμηλή κρατική δαπάνη για τη φοιτητική μέριμνα ήρθε και η κρίση για να επιβαρύνει περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον φάκελο της φοιτητικής στέγης, μιλώντας με οικότροφους φοιτητές και συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις τιμές των ενοικίων.
Το σύνθημα «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές. Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές», που ακούγεται στις κινητοποιήσεις σπουδαστών, θέτει στη βάση του το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας, του πλέον παραμελημένου κομματιού της δημόσιας παιδείας σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση.
Και μπορεί το θέμα της φοιτητικής στέγασης να «φουντώνει» την περίοδο που ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής, αλλά δεν παύει να απασχολεί τους φοιτητές –παλιούς και νέους– και τις οικογένειές τους ακόμη και μετά την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.
Η διαχρονικά χαμηλή κρατική δαπάνη για τη φοιτητική μέριμνα -μια καταστροφική πολιτική που δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλές δεκαετίες- οδηγεί στην περαιτέρω επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, που συχνά δεν επαρκεί για να καλύψει το αυξημένο κόστος σπουδών, ειδικά όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ:
Νέοι και παλιοί φοιτητές σε αδιέξοδο 
Ενδεικτικό είναι ότι οι αιτήσεις για δωρεάν στέγαση και σίτιση στις φοιτητικές εστίες και λέσχες των πανεπιστημίων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, ωστόσο λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων δωματίων λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια θέση στις εστίες, η επιλογή στις οποίες γίνεται βάσει κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων, ενώ όσοι τελικά γίνονται δεκτοί διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.
Μικροσκοπικά δωμάτια, που παγώνουν τον χειμώνα και βράζουν το καλοκαίρι, με την παροχή ζεστού νερού να θεωρείται σχεδόν πολυτέλεια, κοινόχρηστες τουαλέτες εκτός λειτουργίας σε κτίρια που έχουν ακόμη και ολόκληρες δεκαετίες να συντηρηθούν επαρκώς και δωμάτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα καθιστούν τη διαβίωση στις εστίες αγώνα επιβίωσης.
Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον φάκελο της φοιτητικής στέγης, πραγματοποιώντας επιτόπιες επισκέψεις στις εστίες πανεπιστημίων μεγάλων πόλεων της χώρας, μιλώντας με οικότροφους φοιτητές και συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις τιμές των ενοικίων στις γνωστές φοιτητουπόλεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΦΕΠΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Εκτός λειτουργίας είναι οι περισσότερες από τις κοινόχρηστες τουαλέτες στο κτίριο Β' της ΦΕΠΑ με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να δυσκολεύονται ακόμη και για τις πλέον βασικές ανάγκες
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ
Δωμάτια κατεστραμμένα και φαγητό από τον... εργολάβο!
Συναντήσαμε τη Λένα, πεμπτοετή φοιτήτρια στο Πολιτικό της Νομικής, η οποία διαμένει στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) από τον πρώτο χρόνο των σπουδών της.
Από τη στιγμή που μπήκαμε στο κτίριο Β του συγκροτήματος εστιών στου Ζωγράφου, η μυρωδιά της κλεισούρας και της υγρασίας που ερχόταν από το υπόγειο του κτιρίου ήταν τόσο έντονη που μας ακολουθούσε μέχρι και τον τρίτο όροφο. Το σκοτεινό κλιμακοστάσιο και οι ανήλιαγοι και κρύοι διάδρομοι καθιστούν τον χώρο σχεδόν κλειστοφοβικό, ενώ το έρημο φουαγιέ του ισογείου δεν θυμίζει σε τίποτα χώρο όπου κατοικούν νέοι άνθρωποι.
Η Λένα νιώθει τυχερή που έχει δωμάτιο στο κτίριο Δ γιατί «αν με είχαν επιλέξει για το Β, δεν ξέρω αν θα ερχόμουν να μείνω, καθώς είναι το κτίριο που βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση απ' όλα», μας λέει χαρακτηριστικά. Για ένα τρίμηνο μέχρι να εγκριθεί η αίτησή της αναγκαζόταν να πηγαινοέρχεται σχεδόν καθημερινά από τη Χαλκίδα, όπου και είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας της, γεγονός που της κόστιζε αθροιστικά ένα νοίκι κάθε μήνα.
«Ακόμη κι όταν μπήκα στο δωμάτιο, τα έξοδα δεν έπαψαν να υφίστανται. Αναγκαζόμαστε να φροντίζουμε οι ίδιοι τη θέρμανση και τον κλιματισμό των δωματίων μας, ενώ συχνά καλούμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας τυχόν μικροεπισκευές, όπως αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων, χαλασμένες κλειδαριές ή σπασμένα πόμολα».
Στα μηνιαία έξοδα προστίθενται και αυτά για το φαγητό. «Ειδικά μετά την ανάθεση της σίτισης σε εργολάβο, παρατηρήθηκε αλλαγή επί τα χείρω της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των μερίδων φαγητού που σερβίρουν στη λέσχη.
Εχουν σημειωθεί ακόμη και περιστατικά με παιδιά που κατέληξαν στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η νεαρή φοιτήτρια, η οποία τονίζει ότι όσες φορές ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΦΕΠΑ έχει διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στη λέσχη και τα συνεργεία επισκευών, καταλήγει μπαλάκι μεταξύ Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Πρυτανείας.​​​​​
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ
Η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) αποτελείται από τέσσερα κτίρια και μπορεί να στεγάσει συνολικά 1.065 φοιτητές. Συγκεκριμένα:
  • ● Το κτίριο Α διαθέτει 687 θέσεις
  • ● Το κτίριο Β 150 θέσεις
  • ● Το κτίριο Γ 128 θέσεις
  • ● Το κτίριο Δ 100 θέσεις
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα κτίρια Α, Γ και Δ ανακαινίστηκαν προκειμένου να φιλοξενήσουν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη διοργάνωση, ενώ το κτίριο Β, που είναι και το αρχαιότερο όλων, δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΜΠ

Το δεκαώροφο κτίριο της φοιτητικής εστίας του ΕΜΠ, στο οποίο δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση από το 1975 όταν και πρωτολειτούργησε
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ
569 δωμάτια απείραχτα από το 1975
Η Παλαιά Φοιτητική Εστία ΕΜΠ (ΦΕΕΜΠ) στεγάζεται σε ένα δεκαώροφο κτίριο, στο οποίο δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση από το 1975 όταν και πρωτολειτούργησε. Η εστία διαθέτει συνολικά 569 δωμάτια.
Η Νέα Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΝΕΕΜΠ) αποτελείται από 15 κτίρια (τα 14 διατίθενται για διαμονή οικοτρόφων και το ένα για φιλοξενία σύντομης διάρκειας καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών που συμμετέχουν σε προγράμματα ακαδημαϊκών συνεργασιών του ΕΜΠ) και διαθέτει 550 δωμάτια.
- Το 78% των κενών θέσεων καλύπτουν πρωτοετείς φοιτητές/τριες.
- Το 10% των θέσεων καλύπτουν φοιτητές παλαιών ετών.
- Το 8% των θέσεων καλύπτεται από αλλοδαπούς φοιτητές. Το 3% από αλλοδαπούς φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες στο πλαίσιο προγραμμάτων της Ε.Ε.) και το υπόλοιπο 5% μοιράζεται μεταξύ αλλοδαπών φοιτητών-υποτρόφων του υπουργείου Παιδείας και λοιπών αλλοδαπών φοιτητών.
- Το 1% των θέσεων καλύπτουν παιδιά ανύπαντρων μητέρων.
- Το 1% των θέσεων καλύπτουν ομογενείς φοιτητές/τριες των ειδικών κατατακτήριων εξετάσεων.
- Επιπλέον 50 θέσεις διατίθενται για Ελληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές.​​​​​​

ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΔΩΜΑΤΙΟ Ή ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΕΣΤΙΑ;

Με μπαλαντέζα από το ανοιχτό παράθυρο του διπλανού σπιτιού ηλεκτροδοτείται προσωρινά το ένα δωμάτιο του μικρού διαμερίσματος του Παναγιώτη
ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ
Διαμερίσματα - τρύπες, απλησίαστα μισθώματα​​​
Η Κωνσταντίνα κατάγεται από το Μεσολόγγι και το 2014 πέρασε στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με δύο γονείς ανέργους και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 3.000 ευρώ αιτήθηκε θέση στην εστία του Πανεπιστημίου, την οποία όμως δεν έλαβε, ενώ και η ένστασή της απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι ήταν 100ή στη σειρά και ότι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν περίπου 20.
Ετσι, αναγκάστηκε να συγκατοικήσει με μια συμφοιτήτριά της σε ένα διαμέρισμα 42 τ.μ., για το οποίο πλήρωναν 380 ευρώ ενοίκιο, με τα μηνιαία έξοδα της καθεμιάς να ανέρχονται τελικά περίπου στα 400 ευρώ. «Μπήκα στο δίλημμα αν θα δουλεύω ή αν θα διαβάζω για τη σχολή και επέλεξα να αφοσιωθώ στα μαθήματά μου για να τελειώσω σύντομα τις σπουδές και να μην επιβαρύνω περαιτέρω την οικογένειά μου» μας λέει η Κωνσταντίνα Καφετζή.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και με τη μικρότερη αδελφή της, Παναγιώτα, η οποία αρχικά είχε περάσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά πήρε μετεγγραφή στο Γεωλογικό του ΕΚΠΑ, στην Αθήνα. «Το πρώτο έτος χάσαμε τη διορία για τις αιτήσεις στις εστίες γιατί η έγκριση της μετεγγραφής ήρθε έναν μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις. Μπήκαμε λοιπόν στη διαδικασία να ψάξουμε σπίτι, αλλά οι περιπτώσεις που βρίσκαμε ήταν πολύ κακές και έτσι καταλήξαμε να δίνουμε 350 ευρώ τον μήνα για ένα δωμάτιο σε ιδιωτική εστία, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Δροσοπούλου.
Ουσιαστικά ολόκληρο το ποσό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που παίρνει η οικογένειά μου πάει στο ενοίκιο της μικρής. Ευτυχώς έχουμε και τη γιαγιά, η οποία βοηθάει κάπως...» περιγράφει στην «Εφ.Συν.» η Κωνσταντίνα. Φέτος, η αδελφή της ξανάκανε αίτηση για τη ΦΕΠΑ, αλλά απορρίφθηκε. Ακόμη εκκρεμεί η απόφαση στην ένσταση που έχει καταθέσει, με αποτέλεσμα η οικογένεια να αναγκαστεί να ανανεώσει το συμβόλαιο με την ιδιωτική εστία για ακόμη ένα τρίμηνο.
Οσον αφορά τους φοιτητές που δεν δικαιούνται θέση στις εστίες των πανεπιστημίων, αυτοί πολεμούν με τα τέρατα και συγκεκριμένα με την άγρια αγορά ακινήτων των ελάχιστων διαθέσιμων διαμερισμάτων, των απλησίαστων ενοικίων και της αισχροκέρδειας. Αν τα προηγούμενα χρόνια η ανεύρεση ενός ποιοτικού ακινήτου ήταν δύσκολη, η ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) έχει εξαφανίσει τα ακίνητα από περιοχές της Αθήνας που προσφέρονταν για φοιτητική κατοικία.
Με δανεικό ρεύμα
Ο Παναγιώτης κάνει το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, στην Εφαρμοσμένη Μηχανική. Εδώ και μερικές εβδομάδες μένει σε ένα διαμέρισμα 45 τ.μ. στα Ιλίσια, κόστους 250 ευρώ τον μήνα, το οποίο βρήκε μετά από εντατικό ψάξιμο δύο μηνών. «Εβρισκα διαμερίσματα χωρίς παράθυρα, τυφλά, ημιυπόγεια...
Στου Ζωγράφου συγκεκριμένα είδα ένα ημιυπόγειο, 12 τετραγωνικών, για το οποίο ζητούσαν τα ίδια χρήματα με αυτά που πληρώνω τώρα. Στις αγγελίες γράφουν "ιδανικό για φοιτητές" και ζητάνε 300 ευρώ νοίκι, την ώρα που στα μηνιαία έξοδα πρέπει να υπολογίσει κανείς επιπλέον 400 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για 600-700 ευρώ τον μήνα για έναν φοιτητή που σπουδάζει σε άλλη πόλη!» μας λέει ο Παναγιώτης, ο οποίος, αν και κατάφερε να βρει διαμέρισμα με σχετικά χαμηλό ενοίκιο, αντιμετώπισε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, καθώς έχει γίνει καθολική παύση στο ρολόι του σπιτιού από τη ΔΕΗ λόγω μεγάλης οφειλής από τον προηγούμενο ενοικιαστή.
«Εως ότου αποκατασταθεί το ζήτημα, παίρνω ρεύμα από τον γείτονα μέσω μπαλαντέζας που περνάω από ένα παράθυρο. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να συνδέσω ούτε την κουζίνα ούτε το ψυγείο και ρεύμα έχω μόνο σε ένα δωμάτιο. Τα Σαββατοκύριακα αναγκάζομαι να επιστρέφω στην Τρίπολη απ' όπου κατάγομαι, για να ξαλαφρώσω λίγο τους γείτονες, να μην έχουν μονίμως ανοιχτό το παράθυρο μες στον χειμώνα».

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το πανάκριβο Κουκάκι και η ατελείωτη ανακαίνιση της Λαγουμιτζή
Πόσο εφικτή είναι τελικά η εύρεση και συντήρηση -επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια- ενός διαμερίσματος στην Αθήνα; «Οι φοιτητές της πρωτεύουσας και ειδικότερα των σχολών που στεγάζονται στο κέντρο της Αθήνας αναγκάζονται είτε να πληρώσουν χρυσάφι τη φοιτητική τους στέγη είτε να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της πρωτεύουσας.
Για παράδειγμα, αρκετοί φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου επέλεγαν το Κουκάκι, ωστόσο οι τιμές που καταγράφονται πλέον καθιστούν την περιοχή απλησίαστη. Οι τιμές έχουν φτάσει τα 450-700 ευρώ, με τα ενοίκια για επιπλωμένες γκαρσονιέρες να φτάνουν μέχρι και τα 720 ευρώ.
Οι τιμές στην περιοχή Νεάπολη-Μουσείο, που εξυπηρετεί τους σπουδαστές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας παραμένουν σταθερές για τις γκαρσονιέρες, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 420 έως 470 ευρώ τον μήνα.
Τα Εξάρχεια είχαν την τιμητική τους το 2019, με τις τιμές μίσθωσης γα δυάρι να κυμαίνονται μεταξύ 300-420 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 20-80 ευρώ. Εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος των τιμών στο Αιγάλεω, που εξυπηρετεί τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα να εκτοξεύεται το 2019 στα 300 ευρώ, ενώ οι τιμές στα δυάρια διαμορφώθηκαν στα 250-400 ευρώ τον μήνα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.
Η φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημίου, επί της οδού Λαγουμιτζή 6, παραμένει «εκτός λειτουργίας λόγω ανακαίνισης» -όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου- εδώ και πολλά χρόνια. Το εξαώροφο κτίριο -πρώην ξενοδοχείο Σιρένε- αγοράστηκε από το Πάντειο τη δεκαετία του '80 και μετατράπηκε σε εστία, η οποία λειτούργησε για περίπου μία δεκαετία.
Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα λόγω κακοδιοίκησης οδήγησαν σε «λουκέτο» την εστία, αφήνοντας εκτός περίπου 200 φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι φιλοξενούνται σε εστίες άλλων Πανεπιστημίων ή τους χορηγείται υπό προϋποθέσεις το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...