Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Κόπηκε η χώρα στα δύο λόγω της «Ζηνοβίας»

Κόπηκε η χώρα στα δύο λόγω της «Ζηνοβίας»
Καλλιπεύκη Ολύμπου
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Κόπηκε η χώρα στα δύο λόγω της «Ζηνοβίας»


Ταλαιπωρία για περισσότερες από 3,5 ώρες για οδηγούς πριν από τις Αφίδνες • Κλειστή και η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης
Κλειστή είναι η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από το ύψος των διοδίων των Αφιδνών για όλα τα οχήματα και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας, έπειτα από απόφαση της Τροχαίας, εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης, που έχει προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Τροχαία καλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου.
Νωρίτερα είχαν αποκλειστεί τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για φορτηγά και λεωφορεία, από την περιοχή των διοδίων στις Αφίδνες μέχρι την Τραγάνα της Φθιώτιδας, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία.

Ταλαιπωρία στις Αφίδνες

Τουλάχιστον 3,5 ώρες είναι εγκλωβισμένοι οι οδηγοί που κατευθύνονταν προς την Αθήνα στο ύψος των Αφιδνών.
Οδηγοί που μίλησαν με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέφεραν ότι περνώντας από το Καπανδρίτι η Τροχαία τους ενημέρωσε ότι μπορούν να συνεχίσουν χωρίς πρόβλημα, αλλά ελάχιστα μέτρα παρακάτω, 6 χιλιόμετρα από τις Αφίδνες, ο δρόμος έκλεισε -και η ΛΕΑ- και μέσα σε 3,5 ώρες δεν έχουν κάνει πάνω από 100 μέτρα. Επίσης καταγγέλλουν ότι δεν απαντούν στα τηλέφωνα ούτε η Τροχαία ούτε η διαχειρίστρια του οδικού δικτύου, «Νέα Οδός».
Ανακοίνωση της «Νέας Οδού» 
Η διαχειρίστρια της εθνικής οδού, σε ανακοίνωσή της «ενημερώνει τους οδηγούς, ότι έπειτα από σχετικές αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής & Μαρτίνου και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν τα Οινόφυτα».
Επίσης αναφέρει ότι «για το ρεύμα προς Λαμία και την τεχνητή ανάσχεση στις Αφίδνες, οι οδηγοί μπορούν ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τροχαίας να αναστρέψουν στο ρεύμα προς Αθήνα» ενώ παρακαλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις έως τη λήξη των φαινομένων.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Να σημειωθεί ότι όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, μέχρι νεωτέρας.
Η αστυνομία έχει ακινητοποιήσει εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από τη Λαμία έως την Τραγάνα.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται στην περιοχή του Μαρτίνου και της Υλίκης με την ίδια ένταση.
Προς το παρόν η κίνηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων γίνεται κανονικά αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες.
Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού διευκολύνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων και παίρνοντας μέτρα έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν, εκεί όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Επιχείρηση διάσωσης στη Βοιωτία

Όπως ανακοινώθηκε, δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και της Πολιτικής Προστασίας σπεύδουν στα Σκούρτα Βοιωτίας, καθώς ενημερώθηκαν ότι ένα άτομο, 20 ετών περίπου, είναι εγκλωβισμένο στη γύρω περιοχή.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, ενώ ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ερπυστριοφόρα μηχανήματα για να ανοίξουν διάβαση και να φτάσουν σε κοντινό σημείο.

Προβλήματα στη Θήβα

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και ειδικότερα στην κοινότητα Πλαταιών αλλά και στις κοινότητες Βαγίων και Αμπελοχωρίου όπου η χιονόπτωση είναι έντονη. Μάλιστα στο Αμπελοχώρι χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μεταφερθεί ασθενής στο νοσοκομείο της Θήβας.
Επίσης, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τρένο θα μεταφέρει στην Αθήνα τους 40 επιβάτες λεωφορείου ΚΤΕΛ που αποκλείστηκε λόγω της χιονόπτωσης στη Θήβα.
Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν οι κοινότητες στην περιοχή της Θίσβης ήτοι Ξηρονομή, Δομβραίνα, Ελλοπία, Χώστια και οι παραλιακοί οικισμοί όπως και η Κοινότητα Αμπελοχωρίου. Ήδη συνεργεία της ΔΕΗ κινούνται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Χιονισμένος και ο δήμος Διονύσου στην Αττική
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας, στην Βοιωτία οι οδηγοί θα χρειαστούν αλυσίδες για να κινηθούν από την Αράχοβα έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το χωριό Επτάλοφος, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.
  • Σε ό,τι αφορά την Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.
  • Στο νόμο Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, αλλά και στα χωριά της Δυτικής Φωκίδας δηλαδή προς Καστριώτισσα, Στρώμη, Αρτοτίνα και Διχώρι.
  • Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου ιδιαίτερα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα φαινόμενα μεταβάλλονται.
  • Στην Ευρυτανία θα χρειαστούν αλυσίδες στο δρόμο από Φουρνά προς Καρδίτσα, στο δρόμο προς Κρίκελλο και Δομνίστα, αλλά και στο δρόμο Καρπενήσι Αγρίνιο μέσω Προυσού, καθώς και για την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.
  • Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας λόγω της κακοκαιρίας, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής.
  • Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης.
  • Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας».
  • Στη Δυτική Μακεδονία, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και στις επαρχιακές οδούς Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), Αμυνταίου-Καστοριάς και Αετού-Νυμφαίου.Καστοριάς και Αετού-Νυμφαίου.
    EUROKINISSI / ΜΠΟΥΡΛΗΣ ΝΤΙΝΟΣ
    Έχει διακοπεί η κυκλοφορία:
  • Σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Χαλκιδική λόγω καθίζησης οδοστρώματος (επαρχιακή οδός Πολυγύρου – Ιερισσού, παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας, παραλιακή οδός Νικητής) και στη διασταύρωση Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, λόγω κατολίσθησης πρανών.
  • Λόγω καθίζησης στην επαρχιακή οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα στην Πέλλα και Κορυφής-Λιανοβεργίου στην Ημαθία.
  • Επ. Οδό Βυτίνας- Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
  • Στο 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:
  • Στην Επ. Οδό Καρδαρά – Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου.
  • Στην Επ. Οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου από το 20όχλμ έως το 35ο χλμ .
  • Στην Επ. Οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χλμ έως τα Τρίκαλα.
  • Στην Επ. Οδό Κιάτου – Γκούρας από το 10ο χλμ έως την Γκούρα.
  • Στην Επ. Οδό Δάφνης – Καστρακίου – Μποζικά – Τιτάνης από το 1ο χλμ έως το 13ο χλμ.
  • Στην Επ. Οδό Κλένιας – Στεφανίου και Αγιονορίου από το 1ο χλμ έως το τέρμα.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώνει ότι για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, λόγω χιονοπτώσεων, ισχύουν προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στα κάτωθι σημεία του οδικού δικτύου:

Φθιώτιδα

Στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., τμήμα του Οδικού άξονα από 121,250 χ/θ (όρια με Νομό Βοιωτίας) έως 135,700 χ/θ (Διόδια Τραγάνας), όπου υφίσταται η απαγόρευση όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Βοιωτία

Στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., τμήμα του Οδικού άξονα από 93,000 χ/θ (μετωπικά διόδια Θηβών) έως 121,250 χ/θ (κόμβος Μαρτίνου), όπου υφίσταται η απαγόρευση όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εύβοια

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού, από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 47η χ/θ (τοποθεσία Δερβένι), ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.
Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T666lG