Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Συνονθύλευμα κράτους

Συνονθύλευμα κράτους
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνονθύλευμα κράτους

Επανερχόμαστε στο θέμα που αναδείξαμε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας, με τους συνταξιούχους βουλευτές, δικαστικούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς που «ξέχασαν» να δηλώσουν αναδρομικές αποδοχές, αλλά από μιαν άλλη πλευρά του. Γιατί, στη σπουδή της φορολογικής διοίκησης να προλάβει τους χρόνους της παραγραφής των οφειλών, μαζί με τα «ξερά» απειλήθηκαν να καούν και τα «χλωρά».
Αρκετοί από τους φορολογουμένους που πήραν εκκαθαριστικά σημειώματα από την Εφορία με αναδρομικούς φόρους αιφνιδιάστηκαν άδικα. Είτε γιατί είχαν έγκαιρα δηλώσει τα αναδρομικά εισοδήματα με τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν πέρασαν στο σύστημα. Είτε γιατί είχαν αποδεδειγμένα πληρώσει τον φόρο που τους αναλογεί. Είτε γιατί δεν τους αναλογούσε στην πραγματικότητα φόρος. Είτε, τέλος, γιατί απλά αγνοούσαν ειλικρινά τι όφειλαν να κάνουν.
Στη σύγχυση, στα λάθη και στη «λαχτάρα» που προκλήθηκε σε χιλιάδες φορολογουμένους συγκλίνουν τραγικές αδυναμίες της κρατικής διοίκησης. Αλλες χρόνιες και προμνημονιακές και άλλες που αποκτήθηκαν στη διάρκεια της μνημονιακής «θεραπείας», με την υποστελέχωση και αποδιοργάνωση ζωτικών θυλάκων του κράτους.
Φοβούμαστε ότι σε αυτές τις αναπηρίες της κρατικής γραφειοκρατίας έχουν πλέον προστεθεί και οι «μεταρρυθμιστικοί» πειραματισμοί του «γαλάζιου» επιτελικού κράτους. Ασφαλιστικοί οργανισμοί που ξεχνούν να βεβαιώσουν αποδοχές ή αναδρομικά, Ταμεία που τα μηχανογραφικά συστήματά τους δεν επικοινωνούν με το Taxis, δημόσιοι φορείς που τα λογιστήριά τους χάνουν τους διαύλους επικοινωνίας με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τις πλατφόρμες του ελεγκτικού μηχανισμού, εφοριακοί που υποχρεώνονται να διαχειριστούν έναν κυκεώνα διατάξεων που αλλάζουν κάθε χρόνο, με την απειλή κυρώσεων.
Και από πάνω κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες υπουργείων που νομοθετούν επικοινωνιακά, χωρίς να αναρωτιούνται πώς και πότε θα εφαρμοστεί από τη φορολογική και την υπόλοιπη κρατική διοίκηση η ρύθμιση που διαφημίζουν ως ελάφρυνση ή ως μείζονα καινοτομία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε 24 ή 48 δόσεις. Καλοδεχούμενη και αυτονόητη. Αλλά αναρωτήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που διαφήμιζε την άμεση ισχύ της από την 1η του έτους, αν είναι έτοιμος ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ να τη διαχειριστεί;
Αυτά καταλήγουν σε ένα συνονθύλευμα φορολογικής διοίκησης που παράγει λάθη, πολλαπλασιάζει τις κοινωνικές αδικίες του φορολογικού συστήματος και τελικά καλλιεργεί απέχθεια και κουλτούρα φοροαποφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ρώσος Πρέσβης: Να φύγουν τώρα και οι 1,5 εκατομμύρια Ρώσοι από το Ισραήλ...

Έρχεται το μεγάλο ΜΠΑΜ Ρώσος πρέσβης: «Να φύγουν και οι 1,5 εκ. Ρώσοι από το Ισραήλ πριν είναι πολύ αργά» Μετά την ισραηλινή επίθεση κατά ...