Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Εμπάργκο όπλων στη Λιβύη: Ποια είναι η επιχείρηση «Σοφία» που ενδέχεται να συμμετάσχει η Ελλάδα

AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (60)
0 0 0
Βρείτε μας
Την εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ημέρα μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου τη ναυτική επιχείρηση «Σοφία», η οποία – μεταξύ άλλων – αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων προς τη βορειο-αφρικανική χώρα.
«Κανείς δεν τάχθηκε κατά της απόφασής αυτής. Η εντολή θα επικεντρωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων» δήλωσε τη Δευτέρα ο ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση των Βρυξελλών, η «Σοφία» θα καθορίσει τις νέες ζώνες επιτήρησης, την ευθύνη των οποίων θα έχουν οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η Ελλάδα, όπως προσφάτως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε., Νίκος Δένδιας.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις ανακωχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη».
Προς το παρόν, βέβαια, δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη συνδρομή των ελληνικών δυνάμεων.

Ποια είναι η ναυτική επιχείρηση «Σοφία»

Η ναυτική επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, καθώς και την καταπολέμηση του εμπορίου «λευκής σαρκός» στη νότια και κεντρική Μεσόγειο.
Από τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, στις αρμοδιότητες της «Σοφίας» προστέθηκε τόσο η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και του λιβυκού ναυτικού, όσο και η εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η απόφαση αυτή, ελήφθη στο πλαίσιο των αυξανόμενων συγκρούσεων στη χώρα της βόρειας Αφρικής, στην οποία ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται από το 2011 και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι.
Πέραν του εμπάργκο όπλων, στα καθήκοντα της «Σοφίας» συμπεριλήφθηκε και η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πετρελαίου από τη Λιβύη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «τιμόνι» της συγκεκριμένης ναυτικής δύναμης βρίσκονται δύο Ιταλοί και ένας Γάλλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...