Αναβάθμιση F-16: «Kαλύτερα να δοθούν τα χρήματα σε υγεία και εκπαίδευση»
©
AP Photo / Thanassis Stavrakis
Βρείτε μας
Τις
ενστάσεις τους για την αναβάθμιση των F-16, που θα κοστίσει αρκετά
χρήματα στο ελληνικό δημόσιο, εκφράζουν στο Sputnik απόστρατοι
αξιωματικοί. Πού έγκειται η κριτική.
Λίγο πριν την εκπνοή του 2019, υπεγράφη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας,
ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων
(ΓΔΑΕΕ) και στην εταιρεία Lockheed Martin, με προγράμματα συνολικής
αξίας 279.710.000 δολαρίων.«Θα το δούμε σαν μια αναβάθμιση ενός μηχανικού συνόλου ή σαν ένα οπλικό σύστημα το οποίο, επί της ουσίας, θα υποστηρίξει πολιτικές αποφάσεις;», επισημαίνει στο Sputnik, o Νίκος Παπανάστασης, Αντισυνταγματάρχης Ειδικών Δυνάμεων εν αποστρατεία και βουλευτής του ΚΚΕ.
Τα συμφωνημένα προγράμματα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην κάλυψη αναγκών με παροχή υλικών, εξοπλισμού και υπηρεσιών, και ανάπτυξη και υποστήριξη των υποδομών τους, αλλά και την παροχή τεχνικής υποστήριξης για την αναβάθμιση των αεροσκαφών.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πως θα χρησιμοποιηθεί το οπλικό σύστημα που αναβαθμίζεται. Δεν κρίνουμε καθεαυτό το ποσό, αλλά την ουσία. Για το λόγο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα, εμείς λέμε ότι είναι μια οικονομική αιμορραγία που θα χρηματοδοτήσει και θα πριμοδοτήσει τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει ο Ν. Παπαναστάσης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο, σημειώνοντας ότι υγεία και παιδεία υπολειτουργούν:
«Το θέμα είναι να υπάρξει μια ιεράρχηση των αναγκών σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και όχι στην κατεύθυνση της στήριξης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν κοινωνική πολιτική. Όπως, για παράδειγμα, τις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών και, ειδικά, σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Εδώ βλέπουμε, ότι τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς και συγκεκριμένες ειδικότητες, μηχανολογικό εξοπλισμό και, γενικότερα, την αναγκαία υποδομή. Αυτοί οι κλάδοι που υπολειτουργούν, φυσικά και θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν σε μια διαφορετική πολιτική.
Δυστυχώς, η χώρα είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική των κυβερνήσεων, που αυτή η πολιτική δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά της κυρίαρχης οικονομικής τάξης που τα συμφέροντά της είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτά των πολιτών».
«Πλασματική η ανάγκη αναβάθμισης»
Όπως αναφέρει ο Νίκος Παπαναστάσης, οι κυβερνήσεις συνδέουν τα εξοπλιστικά προγράμματα όχι μόνο με την Άμυνα, αλλά και με την εξωτερική ασφάλεια, υπό μια διαφορετική αντίληψη από την πραγματική, που έχουν για αυτό το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.Τίθεται ένα «ψεύτικο δίλημμα» για το μέλλον του ελληνικού λαού: «Συνεκμετάλλευση και υποχώρηση με την Τουρκία» ή «Σύγκρουση και τελικά πολεμική εμπλοκή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI Agreement), υπεγράφη στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού - αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τον ν.4650/2019 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Ανάμεσα στα συμφωνηθέντα, η εγκαθίδρυση δυνατότητας ανάλυσης αστοχιών και διακρίβωση σύνθεσης υλικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την κατασκευή επιπλέον υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών, αλλά και την εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών.Την άποψη ότι δημιουργείται ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας για να φανεί η «πλασματική ανάγκη αναβάθμισης των οπλικών μας συστημάτων», εκφράζει στο Sputnik, o Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α.:
«Οι αναβαθμίσεις επικεντρώνονται σε σχέση με την Τουρκία. Μας βάζουν σε μια τεχνητή αντιπαράθεση, ώστε να αποδειχθεί ποιος είναι πιο ισχυρός, ενώ όλα γίνονται για την κερδοσκοπία του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών με τα οπλικά συστήματα. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας, κόβει χρήματα από ζωτικούς τομείς για αυτό.
Αν δούμε το μέλλον μας χωρίς το ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν ενδεχομένως τα F-16 να μην χρειάζονται αναβάθμιση, αλλά να παραμείνουν στο στάδιο που είναι. Είναι υπεραρκετά. Ωστόσο ο ευρωΝΑΤΟικός προσανατολισμός των στρατιωτικών δυνάμεων επιτάσσει αυτήν την αναβάθμιση. Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από το ποιος θα πρωτοστατήσει στο κερδοσκοπικό παιχνίδι και ποιος θα πάρει από την Ελλάδα τα περισσότερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Παπαναστάσης, που κάνει λόγο για Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες, κατά την αποψή του, πρέπει να πορευτούν εκτός του ΝΑΤΟ: «Θέση μας (σ.σ. ως ΚΚΕ) ότι η αμυντική ικανότητα της χώρας μπορεί να εξασφαλίζεται από το λαό μας, από Ένοπλες Δυνάμεις που δεν θα είναι κομμάτι του ΝΑΤΟ. Θα είναι απολύτως συνδεδεμένη με την πάλη, το αίμα και τις θυσίες του λαού»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου