Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός και οικονομία: Το πρώτο «ντόμινο» στην ελληνική αγορά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός (994)
0 20
Βρείτε μας
Τον σφυγμό της αγοράς και των κλάδων που πλήττονται από την ανάπτυξη του κορονοϊού στη χώρα μας, βάζει στο μικροσκόπιό του το Sputnik. Τι δείχνουν τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής.
Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται στη χώρα μας, εμφανίζονται σταδιακά και οι πρώτες αλυσιδωτές αντιδράσεις που κάνουν ορισμένους κλάδους της οικονομίας να τραβούν «χειρόφρενο».
Πρώτο θύμα του κορονοϊού φαίνεται να είναι η εστίαση, καθώς η μείωση της κίνησης είναι αισθητή σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.
«Είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει όλους τους κλάδους, αυτή τη στιγμή η έξαρση είναι στο χώρο της εστίασης. Ο κόσμος δεν βγαίνει πλέον τόσο πολύ. Έχει πέσει η κίνηση. Ακόμα και τα καφέ βιώνουν πτώση», τονίζει στο Sputnik, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.
«Η μεγαλύτερη καθίζηση πάντως, συμβαίνει στον τομέα του catering. Υπάρχουν ματαιώσεις εκδηλώσεων, είτε αυτές είναι εταιρικού, είτε κοινωνικού χαρακτήρα. Εκεί έχουμε έντονα προβλήματα για τα catering, καθώς χάνουν τις συμφωνημένες δουλειές τους με εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.», προσθέτει.
Πέρα από το catering, η αναβολή ή ακύρωση των συνεδρίων δημιουργεί επιπλέον επιβαρύνσεις, όχι μόνο για τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος θα συμμετείχε στα συνέδρια, αλλά και για τους τομείς της υγείας και του τουρισμού.
Για τον λόγο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προβαίνει σε αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση που αποφασιστεί η αναβολή των συνεδρίων, ζητώντας την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Βασίλη Κικίλια, ώστε να αποφευχθούν οικονομικές συνέπειες στους διοργανωτές.
Να επιτραπεί φέτος η κατ’ εξαίρεση διεξαγωγή των συνεδρίων κατά τον Ιούλιο, είναι η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τουριστικούς παράγοντες, όπως επισημαίνει στο Sputnik o Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Πατσουράκος.
«Η μετακίνηση των συνεδρίων έχει ένα κόστος το οποίο θα μας επιβαρύνει. Το θέμα είναι κατά πόσον μπορούμε να πάμε την ημερομηνία που θέλουμε σε κάποια ξενοδοχεία. Η άλλη επιλογή θα ήταν να μεταφέρουμε τα συνέδρια τον Οκτώβριο. Ωστόσο κανείς δεν εγγυάται ότι η κατάσταση θα έχει φτιάξει».

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος εντοπίζει και επιπτώσεις στον τουρισμό.
«Δεν προβλέπω να υπάρχει μια πολύ καλή τουριστική σεζόν φέτος, με τον κορονοϊό. Θα είναι πεσμένη. Ωστόσο, μέσω του ιατρικού τουρισμού και των συνεδρίων, ενδέχεται να έχουμε μια τόνωση τον μήνα Ιούλιο».

Καραντίνα

Ενώ οι αγορά εκφράζει τις πρώτες της ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, κάποιοι φέρονται να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους ανενόχλητοι, παρά το γεγονός ότι τους είχε ζητηθεί να μείνουν σε καραντίνα.
Πρόκειται για συγγενείς και συνάδελφους όσων συμμετείχαν στην εκδρομή στους Άγιους Τόπους, που έφερε στην Ελλάδα κρούσματα του νέου ιού. Ειδικότερα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η εισαγγελία Πύργου μετά από όσα δήλωσε δημόσια ο δήμαρχος, Τάκης Αντωνακόπουλος, για όσους μετακινούνται ελεύθερα για καφέ η ψώνια ενώ είχαν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.
«Να έχουμε την κουλτούρα να το αντιληφθούμε και να αυτοπεριοριστούμε. Εκ των κάποιος μπαίνει σε καραντίνα για να περάσει η ίωση», σχολίασε στο Sputnik η Τζένη Κρεμαστινού, ομότιμος καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Στην Κίνα οι αστυνομικές αρχές, τις προηγούμενες μέρες, μετέφεραν σε καραντίνα με τη βία όσους αντιστέκονται στην οικειοθελή προσχώρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας για την καραντίνα, δεν έχει τεθεί ακόμα στο τραπέζι των αρμοδίων στην Ελλάδα.
«Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, γίνεται σύσταση ασφαλώς για αυτό που πρέπει να κάνουμε. Σε παλαιότερες εποχές, ανάλογα και με το μικρόβιο η καραντίνα ήταν υποχρεωτική. Κλείνονταν οι άνθρωποι σε ένα κτίριο, μπορεί να ήταν σχολείο ή οτιδήποτε άλλο και δεν έβγαιναν έξω. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζονται 14 μέρες για τον κορονοϊό».
Ερωτηθείσα αν είναι αναγκαίο, να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, απαντά:
«Προς το παρόν δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο καθώς τα κρούσματα στη χώρα είναι λίγα. Θα ήταν αδύνατο να βάλεις και από έναν αστυνομικό να φρουρεί κάποιον που θα είναι σε καραντίνα».
Και καταλήγει:
«Ο βασικός κανόνας παραμένει: Μην ακουμπάτε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Στο Κουράκοβο οι πολίτες υποδέχθηκαν ως απελευθερωτές του Ρώσους (βίντεο) Μητέρα αγκάλιασε τον γιο της που βρίσκεται στο μέτωπο 12.01.2025 | 19:24

  Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που οι πολίτες του Κουράκοβο υποδέχονται τους Ρώσους στρατιώτες ως απελευθερωτές. Στο παρακάτω οπτικοακουστικό...