Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Oruc Reis: Αλλαγή πορείας προς ελληνική υφαλοκρηπίδα – Διπλωματικός «πυρετός» της Αθήνας

 

COVID-19
Κρούσματα: 
20.320.064
Ανέρρωσαν: 
12.608.413

Θάνατοι: 
742.074
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (184)
 0  0  0
Βρείτε μας

Τα όπλα της διπλωματίας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, την ώρα που το Oruc Reis κάνει στροφή προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την ώρα που οι επαφές στο διπλωματικό παρασκήνιο εντείνονται, αργά το βράδυ της Τετάρτης, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο πάντα από τον μικρό στολίσκο, έκανε στροφή 180 μοιρών και κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η κίνηση αυτή θεωρούνταν αναμενόμενη στο ΓΕΕΘΑ και εκτιμάται ότι το μεσημέρι το Oruc Reis, θα βρίσκεται και πάλι σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνεχίζει να συνοδεύεται από τον μικρό στολίσκο πολεμικών πλοίων, όπως από τον απόπλου του από το λιμάνι της Αττάλειας.

Oruc Reis
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΕΡΤ
Oruc Reis

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, η ελληνική παρουσία στην περιοχή θα ενισχυθεί περαιτέρω με περισσότερες φρεγάτες. 

Χθες το απόγευμα, το Oruc Reis είχε εξέλθει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείτο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενίσχυση παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο και μήνυμα στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, ανάχωμα στις κινήσεις της Τουρκίας επιχειρεί να βάλει, μέσω της διπλωματικής οδού, η ελληνική πλευρά, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να επιδίδονται σε σειρά επαφών με ξένους ομολόγους τους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι «το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό».

​Χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές κινήσεις προκαλούν ένταση στην περιοχή. Κάλεσε, δε, την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο. 

Σε υψηλούς τόνους είχε προηγηθεί και το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, που προειδοποίησε ότι «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Ο Πρωθυπουργός είχε έναν μαραθώνιο συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά την ενημέρωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σπεύδει στο Ισραήλ όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τα βλέμματα όλων, είναι στραμμένα και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που ζήτησε ο κ. Δένδιας και το οποίο συνεδριάζει την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πρώτος βομβαρδισμός του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού από την 8η Οκτωβρίου

  ΚΌΣΜΟΣ / Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, 05:54:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 10:41 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν...