Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Έχει λόγους να ΜΗΝ επιθυμεί η Πολεμική Αεροπορία τα μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale;

 

Έχει λόγους να ΜΗΝ επιθυμεί η Πολεμική Αεροπορία τα μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale;

Το DP ειχε έτοιμο να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στα γαλλικά αεροσκάφη στο ελληνικό οπλοστάσιο και το μέλλον τους. Από τη στιγμή που ανέκυψε θέμα στη δημοσιότητα περί “πρότασης” για την προμήθεια μαχητικών Rafale, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα ξεχωριστά και να ακολουθήσει η γενικότερη αναφορά στα γαλλικά μαχητικά σε ελληνικό οπλοστάσιο. Καταρχήν και καταρχάς, θα πρέπει να θεωρείται αυταπόδεικτο, ότι οι Γάλλοι έχουν ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ να προτιμούν και να επιδιώκουν την προμήθεια μαχητικών Rafale από την Ελλάδα. Για αυτούς το Rafale είναι το παρόν και το μέλλον. Θα μπορούσε να είναι και για την Πολεμική Αεροπορία, αν το κόστος δεν ήταν απαγορευτικό.

Γράφει ο Στέργιος Δ. Θεοφανίδης

Δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λένε τα νούμερα. Ρίχνοντας μία απλή ματιά στην παραπομπή που παραθέτουμε εδώ, θα διαπιστώσετε ότι το Κατάρ κατέβαλε περί τα εννέα (9!) δισεκατομμύρια δολάρια για 36 αεροσκάφη, την υποστήριξη και τα όπλα τους και η Ινδία άλλα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια για ίδιο αριθμό μονάδων…

Ακόμη και με προϋπόθεση την ΙΔΑΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει ένα αντίστοιχο ποσό για 40 αεροσκάφη. Δηλαδή δύο πλήρεις Μοίρες. Με αυτό το ποσό μπορεί να αντικαταστήσει το σύνολο των μονάδων της Διοίκησης φρεγατών του ΠΝ (με Belharra και ό,τι άλλο επιθυμεί) εντός των επόμενων 10 ετών.

Επομένως ΝΑΙ ΜΕΝ το Rafale είναι μία κορυφαίων δυνατοτήτων πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων με ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με το Mirage 2000-5Mk.2, ΑΛΛΑ είναι εντελώς εκτός των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

Το ίδιο ισχύει και για το F-35A με μία όμως ΕΙΔΟΠΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ… Ακόμα και με μία Mοίρα (20 μονάδες…) F-35A, αξιοποιώντας τους αισθητήρες του μαχητικού αυτού, αναβαθμίζουμε κατακόρυφα και τις δυνατότητες των F-16. Αρκεί να τα εκσυγχρονίσουμε ΟΛΑ. Δηλαδή και τα Block 50 και τα Block 30Αυτό κάνουν ως πρώτοι διδάξαντες ήδη οι Ισραηλινοί.

Η περίπτωση των μεταχειρισμένων Rafale
Σε ό,τι αφορά τώρα στο ενδεχόμενο της απόκτησης μεταχειρισμένων Rafale… Διαβάσαμε πρόσφατα ότι τα 12 μαχητικά που προσφέρονται στην Κροατία, είναι διαθέσιμα και για την Ελλάδα και μάλιστα με την προοπτική ένα μέρος του κόστους να καλυφθεί από την επαναγορά από τους Γάλλους των παλιών Mirage 2000EG/BG.

Καθόλου άσχημη εναλλακτική, καταρχήν, μέχρι που φτάνουμε στο ποια ακριβώς είναι τα μεταχειρισμένα Rafale που προσφέρουν οι Γάλλοι. Και εδώ είναι που το τοπίο αρχίζει και «θολώνει». Γίνεται λόγος για ένα μείγμα μαχητικών των διαμορφώσεων F1, F2 και F3… Να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα έχουν βάση.

Αυτό που γνωρίζουμε όμως με βεβαιότητα, είναι ότι τα Rafale διαμόρφωσης F1 είχαν ΜΟΝΟδυνατότητες αέρος–αέρος (MICA EM, IR), ενώ τα διαμόρφωσης F2 μπορούσαν επιπρόσθετα να φέρουν και SCALP-EG.

Τα δε διαμόρφωσης F3 που διατέθηκε από το 2009, είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησης του αντιπλοϊκού AM-39 Exocet, όλων των εκδόσεων του ΑΑSM (HAMMER/SBU-38, -54 και -64), του ατρακτίδιου στοχοποίησης Damocles, του ατρακτίδιου φωτοαναγνώρισης AREOS και του πυραύλου πυρηνικής κρούσης ASMP-A.

Επίσης, όλες αυτές οι διαμορφώσεις ήταν εξοπλισμένες με το παθητικής σάρωσης (PESA) αρχικό ραντάρ παραγωγής, RBE2. Το ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης RBE2 AA, μπήκε στη γραμμή παραγωγής από το 2011 και μετά…

Αν επομένως αληθεύουν οι πληροφορίες του δημοσιεύματος, ΔΕΝ μας συμφέρει να μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε αυτά τα μαχητικά, για τον πολύ απλό λόγο ότι για να τα φέρουμε στο επίπεδο των σημερινών Rafale παραγωγής (F3R, F4…), θα χρειαστεί να καταβάλλουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ κονδύλια. Δηλαδή πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα απαιτηθούν για τον εκσυγχρονισμό 10, ή και 20 Mirage 2000 στο επίπεδο -5Μκ.2, ή -9.

Χρειάζεται πολύ προσοχή λοιπόν στο να μην καλλιεργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε το συμφέρον της. Πάντα φυσικά σε συνάρτηση με τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της. Στο θέμα θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία, εφόσον υπάρξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Στο Μαξίμου ο Κακλαμάνης – «Κλειδώνει» για Πρόεδρος της Βουλής Newsroom Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025 12:33

  Στο Μαξίμου μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης ο  Νικήτας Κακλαμάνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κώστα Τασ...