Ανανεώθηκε:
Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία ανακοίνωσε η Αθήνα.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:
«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει καμία αναφορά για το αν η συνάντηση της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, θα γίνει πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αναβλήθηκε για το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος κορωνοϊού και στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης διαπιστώθηκε πως Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.
Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει πως «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν εκτίμησε πως θα ληφθούν «εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».
Επί τάπητος τελωνειακή ένωση, βίζα και μεταναστευτικό
Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά την Πέμπτη, θα δώσει νέα πνοή στις ευρωτουρκικές σχέσεις και, αν καλή τη πίστει, γίνουν συγκεκριμένα βήματα στην τελωνειακή ένωση, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, τότε οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα επανατοποθετηθούν σε μια θετική βάση.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συμβολή των Μέρκελ και Μισέλ, προκειμένου οι ευρωτουρκικές σχέσεις να αποκτήσουν μια θετική ατζέντα.
Ο κ. Ερντογάν στις συζητήσεις που είχε με Μέρκελ και Μισέλ ανέφερε πως «τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές».
«Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων διαύλων διαλόγου», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους συνομιλητές του σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα.
Ο ίδιος δε επιμένει πως απαιτούνται αμοιβαίες κινήσεις και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, όλες οι πλευρές (σ.σ. Μέρκελ, Μισέλ και Ερντογάν) εκτίμησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου