Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Αττική, ώρα μηδέν: Τι θα κρίνει το lockdown - «Βουλιάζει» στα κρούσματα η Περιφέρεια

 

Κρούσματα: 
31.349.966
Ανέρρωσαν: 
21.520.271

Θάνατοι: 
965.338
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (354)
Βρείτε μας

Ένα βήμα πριν από το lockdown βρίσκεται ο Νομός Αττικής καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται στην Περιφέρεια, με τους ειδικούς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής καθώς ολοένα και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και, πλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γίνεται προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown. 

Σύψας: Προοιωνίζεται θύελλα

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, έκανε λόγο «για θύελλα που προοιωνίζεται» βάσει των στοιχείων που είναι ανησυχητικά για την Αττική.

Ειδικότερα, ο επιστήμονας ανέφερε, την Τετάρτη (23/09), στον ΑΝΤ1:

«Είμαστε σε αυτό που λέμε πορτοκαλί φάση της επιδημίας. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη, το λεγόμενο lockdown. [...] Ακόμα και αύριο (σ.σ. Πέμπτη 24/09), αν δούμε μία πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, είναι η ώρα να λάβουμε καινούρια μέτρα. Κάθε μέρα μπορεί να είναι μία μέρα που πρέπει να λάβουμε αποφάσεις».

Ο ίδιος προχώρησε σε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και επανέλαβε τις τέσσερις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει οι ειδικοί: αποστάσεις, μάσκα, πλένουμε χέρια, αποφεύγουμε συνωστισμούς.

Ωστόσο, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως η περίπτωση ενός νέου lockdown στην Αττική δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή των Ειδικών.

Αναλυτικά, με δηλώσεις του στο OPEN, την Τετάρτη (23/09), ο λοιμωξιολόγος σημείωσε:

«Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες».

Γώγος: Γίνεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε δεύτερο lockdown

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, υποστήριξε πως λαμβάνονται μέτρα έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η Αττική σε δεύτερο lockdown.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε, την Τετάρτη (23/09), στο MEGA:

«Γίνεται κάθε προσπάθεια για να μη συμβεί αυτό. Πήραμε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψιν μας».

Παγώνη: Αρχές Οκτωβρίου το lockdown στην Αττική εάν συνεχιστούν τα αυξημένα κρούσματα

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε πως το lockdown στον Νομό Αττικής είναι μονόδρομος εάν δεν μειωθεί ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Ειδικότερα, η ίδια δήλωσε στο Sputnik πως «εάν συνεχίσουν τα νούμερα αυτά, δεν υπάρχει άλλη λύση» και ξεκαθάρισε ότι «το lockdown θα αφορά μόνο στην Αττική» και ότι «στην υπόλοιπη χώρα δεν θα γίνει lockdown».

Σχετικά με τον χρόνο που ενδέχεται να επιβληθεί το lockdown στην Αττική, η κα Παγώνη ανέφερε πως θα γίνει «στις αρχές Οκτωβρίου» δεδομένου ότι οι ειδικοί θα εξεταστούν τα νούμερα «αυτής και της άλλης εβδομάδας».

Το μοντέλο της Μαδρίτης που εξετάζει η κυβέρνηση

Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην Περιφέρεια Αττικής η κυβέρνηση αναζητά τρόπους σε συνεργασία με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. 

Στόχος των Αρχών είναι, εν πρώτοις, να προστατευτούν από τον ιό οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, γι' αυτό εξετάζεται το μοντέλο της Μαδρίτης.

Εάν το μοντέλο αυτό εφαρμοστεί στην Αττική, τότε επιβαρυμένες με ιικό φορτίο περιοχές θα μπουν σε lockdown θέτοντας περιορισμούς στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, εξετάζεται η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως οι πλατείες όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.

Σχετικά με τις μετακινήσεις των κατοίκων στις περιοχές με lockdown, μια πιθανή λύση είναι τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο γενικό lockdown.

Επίσης, σύμφωνα με το μοντέλο της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης στις περιοχές με τοπικό lockdown θα μπορούσε να είναι περιορισμένο.

Ακόμα 194 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αττική

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε, την Τετάρτη (23/09), άλλα 358 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα, από τα οποία τα 194 καταγράφηκαν στην Αττική.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες, ενώ τα 2.696 (16,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6.808 (41,8%) με ήδη γνωστή μόλυνση.

Παράλληλα, 73 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 68 έτη, ενώ οι 20 (27,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Μάλιστα, τo 89% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, μάλιστα 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τέλος, τις τελευταίες 24 ώρες τις ζωές τους έχασαν από τη φονική νόσο άλλοι πέντε άνθρωποι, ενώ συνολικά οι νεκροί από την πανδημία στην Ελλάδα αγγίζουν πια τους 357.

Εκ των θανόντων, οι 132 (37%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 78 έτη και το 96,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στο γραφείο του Al Jazeera μετά το «μαύρο» από τον Νετανιάχου

  Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ Έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το  Al Jazeera  ως το ντε φάκτο γραφείο του, ...