Νέο γύρο διερευνητικών επαφών ξεκινούν Ελλάδα και Τουρκία χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Τι συζητούσαν παραδοσιακά οι δύο χώρες στο πλαίσιο αυτών των επαφών;
Σε συμφωνία για νέο γύρο διερευνητικών επαφών προχώρησαν Ελλάδα και Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως έχει γνωστό από τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο χώρες συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών.
«Στις διερευνητικές επαφές Ελλάδα και Τουρκία εξετάζουν ποια θέματα θα μπορούσαν να παραπεμφθούν σε διμερείς διαπραγματεύσεις για επίλυση. Πρόκειται πολλές φορές για ατέρμονες συζητήσεις που δεν καταληγουν πουθενά. Βέβαια το θετικό είναι ότι γίνεται κάποιος διάλογος και κατά τη διάρκειά του παραδοσιακά, επικρατεί κάποια ηρεμία μεταξύ των δυο πλευρών» υπογραμμίζει στο Sputnik ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος που διετέλεσε στο παρελθόν, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
Επιπλέον, εκτιμά ότι η έναρξη διερευνητικών επαφών σχετίζεται με την «αδικαιολόγητη», όπως τη χαρακτηρίζει, αναβολή του ευρωπαϊκού συμβουλίου:
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου μπήκε σε καραντίνα λόγω κορονοϊού δεν αποτελεί δικαιολογία για την αναβολή του ευρωπαϊκού συμβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να γίνει διαδικτυακά όπως ακριβώς και το καλοκαίρι. Ο πραγματικός λόγος είναι να δοθεί χρόνος να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας πριν από την 1η Οκτωβρίου ώστε να μη τεθεί τότε θέμα κυρώσεων στην Τουρκία και να ασκηθεί πίεση στην Κύπρο να άρει το βέτο της για τις κυρώσεις στην Λευκορωσία».
Άλλες πηγές πάντως σημειώνουν στο Sputnik ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πριν την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο όπως αναφέρουν, φαίνεται ότι η πρόθεση έναρξης του διμερούς διαλόγου, αποκλιμακώνει την κατάσταση και μεταθέτει το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία για το μέλλον.
«Σε κάθε περίπτωση Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμείνουν στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία» σημειώνει ο Λ. Χρυσανθόπουλος.
Το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών
Η επανεκκίνηση των συνομιλιών αναμένεται να υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ορίζει το εθιμοτυπικό, οι γύροι των διαπραγματεύσεων πραγματοποιούνται εκ περιτροπής στην έδρα του ενός ή του άλλου συνομιλητή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος, ο 60ος γύρος διερευνητικών επαφών, είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2016.
Η ελληνική ατζέντα της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι περιλαμβάνει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Πόσο ανώδυνες ήταν οι διερευνητικές τα προηγούμενα χρόνια;
Την απάντηση δίνει, μιλώντας, στο Sputnik, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (2001-2004), Γιάννης Μαγκριώτης.
Ο ίδιος είχε γνώση του περιεχομένου των διερευνητικών επαφών, σε δύο φάσεις εκείνη την περίοδο, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, τότε που η διπλωματία των σεισμών μονοπωλούσε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Στο πεδίο των διερευνητικών τότε, υπήρχε η αλληλεγγύη της καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί αλλά και μια κατανόηση σε θέματα περιβάλλοντος. Οι επαφές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή πολλών μνημονίων κατανόησης σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Σε γενικές γραμμές οι συζητήσεις είχαν δυσκολίες.
Η Τουρκία, όπως αναφέρει, πάντα έθετε μεγάλο αριθμό θεμάτων στο τραπέζι, ενώ αντίθετα η Ελλάδα έθετε μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
«Ωστόσο υπήρξαν στιγμές που οι διερευνητικές πλησίαζαν τις συμφωνίες. Αυτό γινόταν κατά τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας Ερντογάν, όταν έκανε άνοιγμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπήρχε η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας σε αυτή».
Τέλος, αναφέρει ότι η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, το 2011. Όμως, η πτώση Καντάφι και ο εμφύλιος στη Λιβύη έβαλαν «πάγο» στα σχέδια, όπου τελικά βρήκε πρόσφορο έδαφος μερικά χρόνια αργότερα η τουρκική διπλωματία, οδηγώντας στην υπογραφή του Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου