Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ανησυχία για κρούσματα στον ΕΦΚΑ: «Μη διενέργεια τεστ και μη εφαρμογή τηλεργασίας»

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
COVID-19 Ελλάδα (381)
Βρείτε μας

Καταγγελία στο Sputnik από τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Τάσο Ζερβό. Διαψεύδει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ότι δεν γίνονται απολυμάνσεις εγκαίρως, επικαλούμενη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που απαρέγκλιτα, όπως μας δηλώνει, ακολουθεί πάντα.

«Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα της COVID-19 σε δομές του e-ΕΦΚΑ», όπου, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων Τάσου Ζερβού, δεν εφαρμόζεται καν το μέτρο της τηλεργασίας. «Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ έχουν γίνει λάστιχα, όμως, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων αλλά και των εξυπηρετούμενων, που ως επί το πλείστον είναι μεγάλης ηλικίας, συνταξιούχοι. Μπάτε σκύλοι αλέστε! Είναι απαράδεκτοι! Και είναι σκάνδαλο το ότι μια δημόσια υπηρεσία παραβιάζει το νόμο για την τηλεργασία» λέει στο Sputnik φορτισμένα.

Κρούσματα σε καταστήματα του ΕΦΚΑ

Η κατάσταση, με τα κρούσματα στην υπηρεσία στο κτίριο του e-ΕΦΚΑ στην Πειραιώς 9-11, στο κτίριο του e-ΕΦΚΑ στην Πατησίων 54 όπου στεγάζεται το τ. ΤΑΥΤΕΚΩ και στο κτίριο της οδό Παπαδιαμαντοπούλου 87 του e-ΕΦΚΑ, την καθυστερημένη ενημέρωση (ακόμη και έπειτα από 10 μέρες) και επίσης καθυστερημένη απολύμανση, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, έχει σπείρει τον πανικό και στους 8.500 εργαζομένους του ΕΦΚΑ. Κάποιοι εξ αυτών, επειδή αισθάνονται εκτεθειμένοι, καταφεύγουν στην ύστατη λύση της αναρρωτικής άδειας.

«Κάνουν οι άνθρωποι ό,τι μπορούν για να σωθούν. Η κοινή λογική λέει ότι αν έχεις κρούσμα, επειδή δεν ξέρεις ποιος κόλλησε και πότε, κλείνεις τη δομή, κάνεις αμέσως απολύμανση και επιστρέφουν οι εργαζόμενοι μόνο αφότου κάνουν τεστ. Αυτή είναι η διαδικασία αν θες -υποτίθεται- να προστατέψεις τη δημόσια υγεία» υπογραμμίζει ο κ. Ζερβός.

«Γιατί εμείς δεχόμαστε ακόμα και μετά από κρούσμα διαγνωσμένο και κοινό που δεν είναι 15χρονα. Δεν μπορεί να κάνει τεστ ο ιδιώτης στους υπαλλήλους του και να το αποφεύγει το δημόσιο και μάλιστα δημόσιο τέτοιας μορφής, ένα ασφαλιστικό ταμείο. Και μετά λένε την προπαγάνδα τους στις τηλεοράσεις! Γιατί τηλεργασία δεν υπάρχει. Τουλάχιστον δεν υπάρχει στον ΕΦΚΑ».

Τι απαντά ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα μας μεταφέρει ο υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ, Νικόλαος Παγώνης, παρόλο, κατά τη γραπτή επικοινωνία μας, που δεν τοποθετείται ούτε για την καταγγελία της μη εφαρμογής του μέτρου της τηλεργασίας ούτε για τη μη διενέργεια τεστ σε όσους από τους εργαζομένους ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα.

«Όσον αφορά το κτίριο του e-ΕΦΚΑ στην Πειραιώς 9-11, όπου διεγνώσθη ο σύζυγος συναδέλφου θετικός στην CΟVID-19, την ίδια μέρα που γνωστοποιήθηκε στο γραφείο μου το θέμα, κατόπιν ενεργειών τόσο δικών μου κατόπιν επιτόπιας επίσκεψής μου, όσο και της Γενικής Διευθύντριας Επικουρικής Ασφάλισης και Παροχών, η οποία επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ, διενεργήθηκε απολύμανση την Τετάρτη 02/09/2020 και την Πέμπτη 03/09/2020. Οι όροφοι στους οποίους εργάζονται οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ παρέμειναν κλειστοί μέχρι και τη Δευτέρα 7/9/2020 μετά από απόφαση της Διοίκησης».

Την καταγγελία περί άρνησης του ΕΟΔΥ να κάνει τεστ στην εργαζόμενη, την επιβεβαιώνει πάντως ο κ. Παγώνης, περιγράφοντάς μας τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ προς την εργαζόμενη αλλά και την αρμόδια διεύθυνση: «Εφόσον είναι ασυμπτωματική, θα έπρεπε να παραμείνει στο σπίτι της και να επισκεφτεί νοσοκομείο αναφοράς για τεστ μόνο στην περίπτωση που έχει συμπτώματα». Η γυναίκα νοσεί βεβαίως, μαζί με όλη της την οικογένεια σήμερα.

Στην περίπτωση, τέλος, των δυο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στο τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, σύμφωνα με τον υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ, «ακολουθήθηκαν οι οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ και έγινε απολύμανση στις 10/9/2020. Σε όλες τις περιπτώσεις οι οδηγίες που λαμβάνουν από τον ΕΟΔΥ είναι σαφείς και αυτές ακολουθούν οι αρμόδιοι διευθυντές».

«Δεν λένε λέξη για την τηλεργασία, γιατί δεν μπορούν να πούνε. Αφού δεν την εφαρμόζουνε» σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Ζερβός.

Να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Εργασίας απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, παραπέμποντάς μας για το σοβαρότατο θέμα αποκλειστικά στη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Σε νέα επικοινωνία μας όμως με την Πολιτική Προστασία μάς κατέστησε σαφές ότι η μη τήρηση του μέτρου της τηλεργασίας είναι ζήτημα του Υπουργείου Εσωτερικών και αντιβαίνει στους κανόνες που επέβαλε η κυβέρνηση. «Εφόσον το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο οφείλει και να εφαρμόσει τον νόμο. Η Πολιτική Προστασία δεν είναι ελεγκτικός Μηχανισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Al Jazeera: «Εγκληματική πράξη η απόφαση του Τελ Αβίβ να κλείσει τις δραστηριότητές μας στο Ισραήλ»

  Newsbomb Το  Al Jazeera  ήταν από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν στη Γάζα. Στην επίσημη τοποθέτησή του,  το Al Jazeera κατα...