Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η Αρμενία καταγγέλλει ότι τουρκικό F-16 κατέρριψε μαχητικό της αεροσκάφος

 

AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

Σύμφωνα με το Γερεβάν, ο πιλότος του αρμένικου μαχητικού αεροσκάφους που χτυπήθηκε από τουρκικό μαχητικό, είναι νεκρός.

Αρμένικο μαχητικό τύπου Su-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό F-16 στον εναέριο χώρο της Αρμενίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η επίθεση διεξήχθη από τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Αρμενίας ότι τουρκικό μαχητικό κατέρριψε αρμένικο πολεμικό αεροσκάφος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Φαχρεντίν Αλτούν στο Bloomberg. Στο ίδιο μήκος και το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Γερεβάν για κατάρριψη αρμένικου μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικό.

«Η είδηση στα ΜΜΕ της Αρμενίας είναι ψευδής και ακόμα μία φαντασίωση του μηχανισμού αρμένικης προπαγάνδας» σχολίασε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Υπουργείου, Βαγκίφ Νταργκιάλι.

Προηγουμένως, το Γερεβάν είχε αναφέρει ότι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πάρει μέρος στο πλευρό του Μπακού, σε συγκρούσεις, όπου το τουρκικά F-16 υποστήριζαν τα μαχητικά του Αζερμπαϊτζάν και τα drones κατά τη διάρκεια επιθέσεων κατά Αρμένιων στρατιωτών και βάσεων. 

«Μαχητικό F-16 που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκία απογειώθηκε από τη βάση Γκάντζα στο Αζερμπαϊτζάν στις 10:30… Ενώ εκτελούσε αποστολή μάχης κατά τη διάρκεια αεροπορικών μαχών, ένα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε μαχητικό Su-25 της Πολεμικής Αεπορίας της Αρμενίας. Ο πιλότος πέθανε σαν ήρωας» ανέφερε στο Facebook η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Σουσάν Στεπανιάν.

Νωρίτερα, η Άγκυρα υπογράμμισε ότι ήταν έτοιμη να στηρίξει το Μπακού «τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στη μάχη», τονίζοντας ότι επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν είναι επίθεση και κατά της Τουρκίας. Οι δηλώσεις έρχονται τη ώρα που Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την Κυριακή.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται αποδίδοντας η μια στην άλλη επιθετικότητα. Τόσο οι αρμενικές όσο και οι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναρτήσει πλήθος βίντεο επιχειρήσεων και επιθέσεων ο ένας κατά του άλλου.

Υπενθυμίζεται πως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε την ανεξαρτησία του, το 1991, από το Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε πόλεμο. Το 1994 το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπέγραψαν πρωτόκολλο για κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Εξάλλου, προγραμματισμένες συναντήσεις με τους πρέσβεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας διεξάγονται στο Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στο γραφείο του Al Jazeera μετά το «μαύρο» από τον Νετανιάχου

  Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ Έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το  Al Jazeera  ως το ντε φάκτο γραφείο του, ...