Κορονοϊός: Γιατί οι ειδικοί ανησυχούν για τον Σεπτέμβριο
Ο Σεπτέμβριος θεωρείται από τους ειδικούς κρίσιμος μήνας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο είναι η Αττική.
Αντιμέτωποι με ακόμα ένα «ορόσημο» βρίσκονται οι ειδικοί, καθώς μετά το άνοιγμα του τουρισμού, τις διακοπές και τις μεγάλες γιορτές του Αυγούστου, πλέον η επιστροφή στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί οδηγήσει σε νέα έξαρση.
Η Αττική είναι η περιοχή που προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς διατηρεί τα «πρωτεία» των νέων κρουσμάτων σε καθημερινή βάση τον Σεπτέμβριο. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των πέντε πρώτων ημερών του μήνα, έχουν επιβεβαιωθεί 457 κρούσματα.
Όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους είναι πολύ εύκολη, ενώ είναι γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων.
Πάντως, καθησύχασε ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει το κακό σενάριο για περισσότερα από 700 κρούσματα έως τέλος Αυγούστου και βρίσκεται στο μέτριο σενάριο κατά το οποίο παρατηρείται σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων.
Για τους ειδικούς στόχος είναι να πέσουν τα νέα κρούσματα κάτω από τα 200 την ημέρα.
Προβληματισμός για τους 50άρηδες
Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι οι νέοι «πήραν το μήνυμα» άκουσαν τις συστάσεις και έδειξαν συγκατάβαση στα μέτρα, γεγονός που είναι πολύ θετικό.
Αυτό, ωστόσο, που λειτουργεί αποθαρρυντικά είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν πηγαίνει πολύ καλά στις ηλικίες των 50 – 60.
Το ζήτημα απασχολεί τους ειδικούς που καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν πρόκειται για μετάδοση από τους νέους, κάτι ο κ. Μαγιορκίνης δεν θεωρεί το πιθανότερο, ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε.
Πολλαπλά κύματα
Σχολιάζοντας την εκτίμηση για την πιθανότητα πολλαπλών κυμάτων που εξέφρασε ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μέσα στον χειμώνα, καθώς ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα με τον ιό της γρίπης, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε:
«Αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου