Διαλύεται» η τουρκική λίρα – Δεν έχει τέλος ο κατήφορος
Η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό
Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για τη λίρα Τουρκίας λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ιδιαίτερα επιθετική εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Ερντογάν.
Η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας την Πέμπτη έσπασε και το φράγμα του 7,438 έναντι του δολαρίου, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Επίσης το εθνικό νόμισμα της χώρας έχει βουλιάξει και απέναντι στο ευρώ με τη σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 8,79. Αυτή τη φορά η βουτιά του εθνικού νομίσματος της γείτονος εκδηλώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 11,76% καταγράφοντας οριακή άνοδο έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Αγκυρα.
Η λίρα Τουρκίας έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος και οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας η οποία ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν. Μόνο τον Αύγουστο οι απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου έφτασαν το 5%. Η κεντρική τράπεζα έχει προσπαθήσει να αυξήσει εμμέσως τα επιτόκια δανεισμού μέσω παρεμβάσεων στην προσφορά χρήματος επειδή ο τούρκος πρόεδρος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε κανονική αύξηση επιτοκίων για πολιτικούς κυρίως λόγους. Ετσι, το μέσο κόστος παροχής μετρητών στην αγορά αυξήθηκε από την κεντρική τράπεζα σε 10,16%, από 7,34% τον Ιούλιο. Τα επίσημα επιτόκια δανεισμού όμως παραμένουν στο 8,25%.
Θύμα του Ερντογάν
Η λίρα Τουρκίας έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα τη χειρότερη πορεία από όλα τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών. Εχει πέσει θύμα οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει και έχει πάρει μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού, έχει προχωρήσει σε αύξηση κρατικών δαπανών και σε προσπάθεια για αύξηση των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αν και οι πολιτικές αυτές συνέβαλαν στη συγκράτηση των προβλημάτων της οικονομίας λόγω της πανδημίας, τώρα η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του ισχυρότερου πληθωρισμού και της αύξησης πιέσεων για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην Τουρκία διαμορφώνεται σήμερα έπειτα από απανωτές μειώσεις προηγούμενων μηνών στο 8,25%, με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος δανεισμού να είναι αρνητικό εάν υπολογιστεί και ο υψηλότερος πληθωρισμός.
Η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική για την Αγκυρα η οποία έχει δαπανήσει τεράστια ποσά από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι έχει φτάσει πια σε σταυροδρόμι με τους ξένους επενδυτές να απέχουν από τις τουρκικές αγορές με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο για τη χώρα να βρει πηγές χρηματοδότησης.
Ράλι για το ευρώ
Η βουτιά της λίρας Τουρκίας έναντι του δολαρίου αποκτά μεγαλύτερη ακόμη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι το δολάριο είναι εξασθενημένο στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 12% μέσα σε μόλις πέντε μήνες φτάνοντας τα 1,18 δολάρια, έχοντας σπάσει και το φράγμα των 1,20 δολαρίων για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.
Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί πονοκέφαλο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η ενίσχυση του ευρώ διατηρεί σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη από όσο θα ήθελε η ΕΚΤ. Κατά το παρελθόν στελέχη της ΕΚΤ είχαν εκφράσει ανησυχίες για το ισχυρό ευρώ και αυτό είναι ένα πρόβλημα που σίγουρα θα ήθελε να είχε τώρα ο Ερντογάν για το δικό του νόμισμα, αντί να βλέπει το καθημερινό σφυροκόπημα της λίρας όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου