Ποιος διάλογος; Την στιγμή που η Αθήνα να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών, Τούρκοι ειδικοί μιλούν για θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο!
Η τουρκική πλευρά προσπαθεί όπως φαίνεται να θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και να ζητήσει μια συνολική λύση, θέλοντας για μία ακόμη φορά να “στριμώξει” την χώρα μας, μετά το τουρκικό φιάσκο στην Α.Μεσόγειο.
Οι Τούρκοι σύμφωνα με τον γειτονικό τύπο προωθούν προς συζήτηση ένα συνολικό, (δικής τους εμπνεύσεως), ''πακέτο'' επιδιώκοντας να φτάσουν μάλιστα μέχρι και την Χάγη.
Τι ζητά η τουρκική πλευρά:
Α. Θέτει θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης.
Β. Επίσης φέρεται να ζητά με κάποιο φανταστικό τρόπο τον “επαναπροσδιορισμό” της κυριαρχίας κάποιων νησιών (αλλαγή της συνθήκη της Λωζάννης) και τα γνωστά θέματα του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων ( ΑΟΖ), καθώς και του FIR.
Στο θέμα παρενέβη ο Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Δρ. Selami Kuran, ο οποίος είπε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο είναι αλληλένδετα και ότι το ένα δεν μπορεί να επιλυθεί αν δεν επιλυθεί το άλλο.Η τουρκική πλευρά, πάντα σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ζητά να παραπεμφθούν αυτά τα προβλήματα συνολικά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν αυτό απαιτηθεί.
“Η Τουρκία στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου θέτει θέμα για τα νησιά που αφορά ζητήματα κατοχής και δεν ασχολείται μόνο με το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν, «ας τα λύσουμε όλα αυτά πακέτο μέσω διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, ας μεταφέρουμε τα προβλήματα σε μια διεθνή αρχή προς επίλυση”, δηλώνει ο ίδιος.
Η τουρκική πλευρά αναφέρει περισσότερα από 2.000 νησιά και νησίδες, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 3 μιλίων (4,8 χιλιόμετρα) από την τουρκική ηπειρωτική χώρα.
Κατηγορούν επίσης την χώρα μας ότι έχει εξοπλίσει 18 από τα 23 νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως για παράδειγμα ( Λέσβο, Χίο,Σάμο, Ικαρία,Λήμνο,Σαμοθράκη, Κάρπαθο, Καστελλόριζο,Ρόδο, Σύμη,Τήλο, Κω,Κάλυμνο,Λέρο,Πάτμο,και Ψαρά) τα οποία έπρεπε κατά τους ίδιους να μην διαθέτουν στρατεύματα, ενώ η Τουρκία μπορεί να μεταφέρει επίλεκτες δυνάμεις και στρατηγικά όπλα μια ανάσα από τα νησιά μας.
«Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί παράνομα αυτά τα νησιά με το πρόσχημα μιας «τουρκικής απειλής». Ωστόσο, το επιχείρημα αυτής της απειλής είναι εντελώς αβάσιμο, καθώς η Τουρκία μέχρι σήμερα ούτε επιτέθηκε σε κανένα νησί ούτε κατέλαβε κανένα από αυτά», δήλωσε ο Cihat Yaycı, πρώην Ναύαρχος του τουρκικού ναυτικού και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir.
Επίσης σύμφωνα με το γνωστό ινστιτούτο Stratfor, στο παιχνίδι εμπλέκονται δυναμικά πλέον και οι ΗΠΑ, λόγω της πρόσφατης εισόδου της Chevron στην Ανατολική Μεσόγειο.«Αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιούνται για να απειλήσουν την Τουρκία αφού η Ελλάδα μπορεί να τοποθετήσει πυραύλους δίπλα από τις ακτές ακτές μας», τόνισε ο ίδιος.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Ιουλίου η Chevron ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Noble Energy, η οποία εμπλέκεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν, ανοικτά του Ισραήλ και στο κοίτασμα Αφροδίτη ανοικτά της Κύπρου.
Η Τουρκία επιδιώκει να θέσει θέματα τα οποία έχουν επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα με διεθνείς συνθήκες, σε μια προσπάθεια να “υφαρπάξει” με νομικά τερτίπια ελληνικό έδαφος ή τουλάχιστον αυτό αφελώς εκτιμά η ηγεσία της.
Σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της Άγκυρας, που θέλει ουσιαστικά να “επικαιροποιήσει” της συνθήκη της Λωζάννης όπως είχε δηλώσει και ο Ερντογάν πριν μερικά χρόνια.
Αυτή η συγκυρία πάντως, με δύο υπερδυνάμεις στην περιοχή οι οποίες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και την Γαλλία στο πλευρό μας, οφείλουμε να την εκμεταλλευθούμε στο έπακρο για τα δικά μας αιτήματα και επιδιώξεις στο έπακρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου