Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Καλίν: "Θα ζητήσουμε από το Βερολίνο συνεκμετάλλευση στη Μεσόγειο"

 

Ελληνοτουρκικά 
 Ενημερώθηκε στις: 


Τα σχέδια της Άγκυρας για να ξαναμπεί στο παιγνίσι των παράνομων διεκδικήσεων φυσικών πόρων από την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε γνωστά ο εκπρόσωπός του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο Demiroren News Agency.


Όπως αναφέρει το "δεξί χέρι" του Ερντογάν λοιπόν, η Άγκυρα θέλει να συνδιαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους στις ελληνικές και κυπριακές περιοχές που είναι "αμφιλεγόμενες" για την Τουρκία με σκοπό να ωφεληθούν... όλες οι χώρες! Αφού είδε ο Ερντογάν πως η στάση του διπλωματικά τον έχει απομονώσει (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), στέλνει μηνύματα μέσω αξιωματούχων για να καλέσει και πάλι Αίγυπτο και Ισραήλ να γίνουν... "φίλοι", ενώ προτείνει και στο Βερολίνο τις ιδέες του για συνδιαχείριση ως λύση στην κρίση που δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν.Για την ανατολική Μεσόγειο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια ενεργειακή προοπτική στην οποία να συμμετάσχουν όλες οι παράκτιες χώρες. “Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφωνίες. Ναι, έχουμε κάποιες πολιτικές διαφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αυτή τη στιγμή. Αυτές δεν είναι απαραίτητα εμπόδιο για τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Επειδή σε τελευταία ανάλυση είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της γεωγραφικής περιοχής και δεδομένου ότι αυτό δεν αλλάζει πρέπει να κινηθούμε στη βάση αυτής της πραγματικότητας. Επομένως βλέπουμε θετικά την έναρξη μιας διάσκεψης ή διαδικασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό της ενέργειας με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων χωρών της Μεσογείου. Ο Πρόεδρός μας το έχει αναφέρει τόσο στον Πρόεδρο της ΕΕ όσο και στην κ. Μέρκελ και πιθανότατα θα επανέλθει στις επαφές τους την επόμενη βδομάδα. Εμείς αυτό το βλέπουμε θετικά. Επειδή εάν υπάρχει ενεργειακός πλούτος στις αμφιλεγόμενες περιοχές μπορούν να διαμοιραστούν. Μπορούν να αναπτυχθούν μηχανισμοί γι αυτό. Αυτό δεν είναι δύσκολο, δεν είναι αδύνατο. Επομένως μπορούμε να μετατρέψουμε τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου σε μια αξία που να ωφελήσει όλες τις χώρες”, ανέφερε.  

Τα βάζει με τις ΗΠΑ ο Καλίν

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, δεν θα μπορούσε να αφήσει απ' έξω τα βήματα των ΗΠΑ στην Κύπρο, ανέφερε χαρακτηριστικά: “αυτά τα μονομερή βήματα των ΗΠΑ δεν συμβάλλουν στη διαδικασία”. “Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον ‘Ε/κ τομέα’ (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) μετά την άρση του εμπάργκο όπλων χωρίς να περάσει στην Τ/κ πλευρά και να έχει επαφές εκεί, αποτελεί μια μονομερής, μεροληπτική στάση που δεν συμβάλλει στη διαδικασία. Οι δηλώσεις των αμερικανικών αρχών ότι ‘δεν πρέπει να υπάρχει ένταση στην περιοχή, πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή’ πρέπει να υποστηρίζονται από συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτές οι αποφάσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση, δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν. Και εδώ, εάν η Αμερική θέλει να συμβάλει στη διαδικασία, πρέπει να έχει μια στάση δίκαιη”, ανέφερε.


Ο Ιμπραχίμ Καλίν απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο είπε: “Αν πας στον Ε/κ τομέα θα πας και στον Τ/κ τομέα. Αν παίρνεις τις απόψεις της Ε/κ πλευράς πρέπει να πάρεις και τις απόψεις της Τ/κ πλευράς. Επιβάλλεται αυτό για να συμπεριφέρεσαι δίκαια”. Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι “εάν οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ένα δίκαιο και αντικειμενικό ρόλο και εάν θα συμβάλουν στη διαδικασία, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν έχοντας επαφές μόνο με την Ε/κ πλευρά. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επαφές και με την Τ/κ πλευρά”.

"Σφίγγα" η Γερμανία για τα ελληνοτουρκικά εν όψει Συνόδου

Δια στόματος Στέφεν Ζάιμπερτ, το Βερολίνο κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση και διάλογο, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Βέβαια με αυτή την διατύπωση -χωρίς να διαχωρίζει το ότι την κρίση την κλιμακώνει η Άγκυρα συνεχώς-, για ακόμη μία φορά "εξισώνεται" η Ελλάδα με την Τουρκία.

Την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάποια πρόοδο στην διαμεσολαβητική προσπάθεια της καγκελαρίου ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, επισημαίνοντας: «Η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες. Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν θα δώσει «ενδιάμεσο αποτέλεσμα» ενόψει της Συνόδου.


Κληθείς μάλιστα να αναφερθεί σε ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, τόνισε ότι ούτως ή άλλως συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν ανακοινώνονται. Ανάλογη ήταν η απάντηση του Στέφεν Ζάιμπερτ και όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τηλεδιάσκεψη, αύριο, της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν επιβεβαιώνω κανένα προγραμματισμένο ραντεβού και μιλάω για συνομιλίες αφού έχουν πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...