"Pax Mediterranea" από Μακρόν: "Κλείδωσε" η κοινή διακήρυξη των MED7 με ξεκάθαρες αναφορές σε κυρώσεις
Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται πως με μόνο δύο λέξεις στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου.
Οι ηγέτες, δήλωσαν πως στηρίζουν έμπρακτα την Ελλάδα και κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσουν τι προκλήσεις, να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αναστασιάδης- Μακρόν και Μητσοτάκης τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ τις επιβολής κυρώσεων, οι υπόλοιποι συμφωνούν αλλά με κάποιες επιφυλάξεις για το μεταναστευτικό.
Κοινή διακήρυξη MED7:
- Ετοιμότητα για λήψη αποφάσεων για μέτρα (κυρώσεις)
- Συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής
- Συμφωνία για επιτάχυνση υλοποίησης παλαιότερων αποφάσεων
Επίσης αποφασίστηκε ότι θα γίνεται επίκληση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα εκφράζεται δυσφορία για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με αυτά.
Αναφορά επίσης έγινε και για την ετοιμότητα της Λευκωσίας για διάλογο με την Τουρκία σε σχέση με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, κάτι που οι MED7 χαιρετίζουν.
Και τέλος για σε ότι αφορά το κυπριακό, οι ηγέτες στηρίζουν τις προσπάθειες Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξίων της ΕΕ.
Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.
Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.
Στο επίκεντρο της Med7 η τουρκική προκλητικότητα
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακά και τη ναυτική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει πυροδοτήσει φόβους σύρραξης μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Αλλωστε, στόχος των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Πορτίτσιο, λίγο έξω από την πόλη Αζαξιό της Κορσικής, ήταν «να επιτευχθεί πρόοδος στη συναίνεση αναφορικά με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ.
Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν στη Med7
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Ελλάδα, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκου Μητσοτάκη για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου