Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Κρύφτηκε πίσω από τους επιστήμονες και τις… ευθύνες των νέων ο Μητσοτάκης

 Κρύφτηκε πίσω από τους επιστήμονες και τις… ευθύνες των νέων ο Μητσοτάκης



Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με άρνηση να παρουσιάσει στοιχεία ο πρωθυπουργός στη Βουλή επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκανε καμία αναφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ είπε ότι θα απαγορεύσει και την πορεία του Πολυτεχνείου.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του για τους χειρισμούς στην πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, απαίτησε από την αντιπολίτευση να σταματήσει την κριτική προς την κυβέρνηση, καλώντας το πολιτικό προσωπικό της χώρας να «αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε ένα ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν θέλει να παρουσιάσει στοιχεία στη σημερινή συζήτηση, υποστηρίζοντας ότι οι… δικοί του αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι, κάτι που είχε προκλητικά αναφέρει και ο Βασίλης Κικίλας προ ημερών.

Μιλώντας για το ΕΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «έχουμε μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς» και αντί να δώσει περαιτέρω στοιχεία παρέθεσε δήλωση της καθηγήτριας πνευμονολογίας  κ. Κοτανίδου η οποία ανέφερε «όλοι εμείς οι εντατικολόγοι είμαστε μια μικρή ομάδα που γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Τα τελευταία 25 χρόνια αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθούν οι μονάδες και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ και να αυξηθεί το προσωπικό και για πρώτη φορά γίνονται βήματα τα οποία είναι άριστα στον τομέα της εντατικής 

Το ίδιο έκανε και η Ευρώπη

Αναφερόμενος στο lockdown ο πρωθυπουργός προτίμησε ξανά να δηλώσει ότι τα ίδια μέτρα έχουν πάρει όλες οι ευρωπαϊκές χώρας και παραδέχθηκε ότι οι ενέργειες για τοπικά μέτρα περιορισμού απέτυχαν.

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες της δύσκολης έκθεσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάμε σε lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση του ιού».

Δεν συνέβη τίποτα το καλοκαίρι…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε πως το άνοιγμα του τουρισμού σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων , δίνοντας ξανά παραδείγματα άλλων κρατών, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος που είχαν αυστηρότερα μέτρα το καλοκαίρι αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρό δεύτερο κύμα.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «εάν η έξαρση συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και όχι στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι ζητούσε άνοιγμα του τουρισμού από την άνοιξη και στη συνέχεια έλεγε τα ακριβώς αντίθετα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν κάναμε υποχρεωτικά τεστ σε όσους ήρθαν στην Ελλάδα θα είχαμε το 10% του τουρισμού από εκείνον που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε μια τέτοια απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι με άνοιγμα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλία του.

Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν είναι άλλοθι

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο πρωθυπουργός ανέφερε «ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι. Δυστυχώς κάποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Όσες ΜΕΘ και να ανοίξουμε. Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα ήμασταν πιο χαλαροί;».

Φταίνε εξ ολοκλήρου οι νέοι

Εμφανίστηκε, ακόμη βέβαιος πως για την εξάπλωση του κορονοϊού ευθύνονται αποκλειστικά οι νέοι δηλώνοντας «η βασική αιτία διασποράς σε όλη την Ευρώπη ήταν η διασκέδαση των νέων. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.Προτιμώ να ακούσω ότι δώσαμε διαρκείς μάχες παρά ότι παραδοθήκαμε στον ιό».

Κρίσιμες οι επόμενες δέκα ημέρες

Χαρακτήρισε την εβδομάδα που έρχεται και τις επόμενες δέκα ημέρες ως κρίσιμες για την πορεία ενώ έθεσε ως πρώτο σταθμό τις γιορτές, επισημαίνοντας πως «αν πετύχουμε μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες».

Οδηγίες προς την αντιπολίτευση

«Η κοινωνία είναι κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη και η διαπίστωση κοιτάζοντας τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι δεν πείθουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα« είπε επιχειρώντας να βάλει όλο το πολιτικό σύστημα στο κάδρο των ευθυνών και ζήτησε «το μήνυμα για τους βασικούς άξονες πρέπει να είναι ενιαίο».

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά να μην αναφερθεί ξανά στα στοιχεία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν δέχομαι αμφισβήτηση από κανέναν και για κανέναν. Μην πείτε στο πειρασμό να επαναλάβετε τα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους στη χώρα μας» είπε σχετικά.

Σε μία σπάνια στιγμή… αναλαμπής ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει επιβάλει τη χρήση μάσκας νωρίτερα, να περιορίσει τη βραδινή διασκέδαση και στη Θεσσαλονίκη να είχε πάρει πιο δραστικά μέτρα νωρίτερα.

Και πάλι επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση δηλώνοντας «δεν είδα κανένα να εισηγείται τα πιο δραστικά μέτρα και το lockdown».

Απάντηση στις προτάσεις Τσίπρα

«Επειδή δεν έχετε σχέδιο προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης. Ακούστε το καλά από εμένα: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις τρεις προτάσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε την πορεία του Πολυτεχνείου»

Αίσθηση, ακόμη, προκάλεσε και η τοποθέτησή του για το ζήτημα της πορείας του Πολυτεχνείου κατηγορώντας το ΚΚΕ για εγκληματική στάση και καλώντας την αντιπολίτευση να δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει σε καμία πορεία.

«Δεν θα ενθαρρύνετε κανέναν να βρεθεί στον δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση να ξέρετε ότι δεν θα το επιτρέψει σας το λέω από τώρα. Όπως δεν έγιναν εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου δεν θα γίνουν και για το Πολυτεχνείο» είπε απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Κλείνω με ένα ειλικρινές κάλεσμα συσπείρωσης και προοπτικής. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων. Με τόλμη και αλήθεια. Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα. Δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδερφός της ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία και τώρα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία, να βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης και που θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόλις Τώρα: Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλώνονται σε 3 διαφορετικ...

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν το ουκρανικό οχυρό που κατέλαβε σήμερα ο ρωσικός στρατός. Περικυκλώνονται ...