Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Από το λοκντάουν εξαιρούνται οι ιδιωτικές κλινικές.

 Από το λοκντάουν εξαιρούνται οι ιδιωτικές κλινικές...

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

..

  • A-
  • A+
«Ξεχνώντας» τους έξι μήνες αδράνειας -παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών- ο υπ. Υγείας μίλησε ξανά για ανευθυνότητα ● Στα όριά τους τα νοσοκομεία της πόλης, ανοιχτό το πεδίο προώθησης ασθενών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια ● SOS από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, βολές κατά της κυβερνητικής αδράνειας από τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ ● Αναλυτικά οι μαύροι αριθμοί που μαρτυρούν ολιγωρία και ατολμία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καθολικό λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη και στο βάθος... ιδιωτικές κλινικές. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ένα ταξίδι-αστραπή στη συμπρωτεύουσα επέλεξε να κάνει στεγνές ανακοινώσεις, δίχως να δεχτεί ερωτήσεις ούτε να δώσει εξηγήσεις, μιλώντας γενικά για «νέα μέτρα», τα οποία λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εν τω μεταξύ, οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθάριζαν ότι με τα νοσοκομεία της πόλης στα όριά τους, ο δίαυλος προώθησης ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές είναι πλέον ανοιχτός.

«Θα στηρίξουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία μας», δήλωσε κάπως ετεροχρονισμένα ο κ. Κικίλιας, αφού νωρίτερα μας μάλωσε για την ανευθυνότητά μας! «Δυστυχώς, κάποιοι λίγοι διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων. Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση, καταλαβαίνω την κόπωση, καταλαβαίνω το άγχος, την αγωνία και τα προβλήματα του κόσμου, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς.

Επαναλαμβάνω, κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη λήψη περαιτέρω μέτρων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη», υποστήριξε έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους διορισμένους από την κυβέρνηση, πρόεδρο Παναγιώτη Παντελιάδη και τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη.

Την ίδια ώρα, πολύ περισσότερο φως έδινε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης. «Η κατάστασή μας είναι δύσκολη. Μετά την τελευταία γενική εφημερία, οι κλίνες εντατικής θεραπείας και νοσηλείας των ασθενών με Covid βρίσκονται σε οριακά επίπεδα. Hδη η κλινική μας ήταν καλυμμένη και προ ημερών καταλάβαμε άλλες δύο κλινικές, όπου νοσηλεύονται οι θετικοί ασθενείς με συμπτώματα της νόσου. Σε ό,τι αφορά τις εντατικές μονάδες, υπάρχει κορεσμός.

Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη μονάδα ΜΕΘΜΕ που υπήρχε με 10 κρεβάτια και να τη διαθέσει πλέον για νοσηλεία ασθενών Covid θετικών. Επομένως, αυτή τη στιγμή οι κλίνες του νοσοκομείου για τακτικά περιστατικά, τα οποία είναι αρνητικά σε Covid, είναι ελαχιστότατες. Αυτό σημαίνει αναστολή τακτικών λειτουργιών ή διακομιδή ασθενών που αντιμετωπίζονται για κάποιο επείγον χειρουργικό τους πρόβλημα σε ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας...», είπε.

Αβουλοι και μοιραίοι

Αναφορικά με την καθυστερημένη κυβερνητική αντίδραση, δεν άφησε καμιά αμφιβολία εξηγώντας: «Η κυβέρνηση επί έξι μήνες δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να καλυφθούν οι ανάγκες. Προβλέπαμε όλοι και -αφού και ο κύριος πρωθυπουργός στηρίζεται στις προβλέψεις των επιστημόνων- ξέραμε ότι έρχεται το δεύτερο επιδημικό κύμα. Ωστόσο, δεν λήφθηκαν καθόλου μέτρα».

Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και κωφεύει στα γεγονότα. Η κατάσταση στα ασφυκτικά γεμάτα, ελάχιστα λεωφορεία του ΟΑΣΘ ήταν οφθαλμοφανής, αλλά δεν μερίμνησε. Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούσαν για μέτρα στα σχολεία με τάξεις ακόμη και με πάνω από 25 μαθητές. Ακόμα κι οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης που διενεργούν τους ελέγχους κατήγγειλαν αρκετές φορές τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας...

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κυβερνητικής ολιγωρίας και των αστοχιών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι νοσοκομειακοί γιατροί περιγράφοντας την κατάσταση σε δραματικούς τόνους, από τις 43 πρόσθετες κλίνες που προέβλεπαν τα έκτακτα μέτρα στα νοσοκομεία της πόλης, χθες είχαν κιόλας καλυφθεί οι 17! Οπως καταγράφεται στις εφημερίες από την περασμένη Παρασκευή, 17 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 244 σε κρεβάτια απλής νοσηλείας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που ήταν και το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα, υπήρχαν χθες μόλις 10 κενές κλίνες ΜΕΘ από τις 26 συνολικά.

Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και οι 25 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, στο Νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος από τις 10 είναι γεμάτες οι τρεις, ενώ στο «Γεννηματάς» από τις 10 επίσης γεμάτες ήταν χθες οι επτά. Ειδικά για το Νοσοκομείο Παπανικολάου, που εφημέρευε χθες ώς τις 8 το πρωί, γέμισαν οι 18 κλίνες ΜΕΘ, προστέθηκαν άλλες επτά από τη Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και σε λίγες ώρες καταλήφθηκαν κι αυτές. Στο ίδιο νοσοκομείο, 40 υγειονομικοί φέρεται να έχουν χτυπηθεί από τον κορονοϊό, ενώ μια γιατρός νόσησε για δεύτερη φορά!

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα, που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα χτυπούσε «καμπανάκια» στην κυβέρνηση για την κατάσταση που ερχόταν, αυτό που επείγει τώρα είναι να γίνουν άμεσες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να επιταχθούν κλίνες του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κατέρρευσε το «Γεννηματάς» από το νέο σύστημα εφημέρευσης

  Facebook/ΟΕΝΓΕ  ΥΓΕΙΑ   20.01.25 11:44 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Ένα ακόμα τραγικό περιστατικό έρχεται στη δη...