Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Επίταξη: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ποιες διατάξεις επικαλείται το Υπουργείο Υγείας

 

Κρούσματα: 
56.330.942
Ανέρρωσαν: 
36.225.647

Θάνατοι: 
1.350.862
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1661)
Βρείτε μας

Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό κρίθηκε αναγκαία από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη που βρίσκονται σε κατάσταση υγειονομικού πολέμου.

Αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο μερικών ωρών που είχε δώσει στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να παραχωρήσουν εθελοντικά κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε τελικά σε επίταξη, προκειμένου να δώσει «ανάσα» στο Σύστημα Υγείας που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Η απόφαση είναι απόρροια του ότι «αφενός τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες τους, αφετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών ισχυρίζονται ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκαν τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, καθώς από τη μία υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και από την άλλη δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

«Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορονοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης, Γρηγόρης Σαραφιανός.

Οι διατάξεις του Συντάγματος που το υπουργείο Υγείας επικαλείται για την επίταξη

Το Υπουργείο Υγείας εξάλλου, βάσει διατάξεων του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 18 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του άρθρου 5 και την παράγραφο 3 του άρθρου 21 («το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων») είχε το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής επιστράτευσης.

Τι είναι η επίταξη

Πολιτική επιστράτευση είναι η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών των ατόμων που επιτάσσονται, καθώς και των πόρων και μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Και μπορεί η κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης να συμπεριλαμβανόταν σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που «πέρασε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ωστόσο διατηρήθηκε το δικαίωμα της κυβέρνησης για επίταξη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, αλλά και σε περιπτώσεις κινδύνου της δημόσιας υγείας, όπως συμβαίνει τώρα με τον κορονοϊό.

Οι δύο αυτές εξαιρέσεις προβλέπονται και στο Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει ρητώς ότι:

«Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου, ή επιστράτευσης για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας, ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία, ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών».

Οι κλινικές που επιτάχθηκαν

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε έτσι στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη Γενική Κλινική «Λυσίμαχος» Γρηγόρης Σαραφιανός Α.Ε. επί της οδού Ιουστινιανού στο κέντρο της πόλης και της «Euromedica» Γενική Κλινική στη Νέα Παραλία.

Ο υπουργός Υγείας υπέγραψε μάλιστα το ΦΕΚ βάσει του οποίου η επίταξη ξεκινάει από σήμερα (20/11) η επίταξη 200 κλινών (όχι ΜΕΘ) με διάρκεια 15 ημερών.

Τι επικαλείται το ΦΕΚ για την επίταξη

Για την απόφαση επίταξης, στο επίμαχο ΦΕΚ γίνεται επίκληση στις εξής διατάξεις και προβλέψεις:

  1. Tην παρ. 3 του άρθρου 18, σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 5 και την παρ. 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος.
  2. Τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού» (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 85 του ν. 4745/2020 «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, σύμφωνα με τις επιταγές της παρ. 1 του άρθρου 6 της Ε.Σ.Δ.Α., ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» (Α’ 214).
  3. Τον ν. 3918/2011 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» (Α’ 31).
  4. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).
  5. Τον ν. 4633/2019 «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού, άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και λοιπές διατάξεις» (Α’ 161).
  6. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).
  7. Την ανάγκη άμεσης αύξησης κλινών για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από νέο κορωνοϊό COVID-19 για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας και νοσηλείας ασθενών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν τραβάει νέα κόκκινη γραμμή-«Θα ξεκινήσω πυρηνικό πόλεμο κατά ΗΠΑ και Ουκρανίας αν...»

  Οι Δυτικοί θεωρούν «μπλόφες» τις νέες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, όμως η Μόσχα μάλλον σοβαρολογεί... ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πού...