Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία» λένε από την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (788)
Βρείτε μας

Ως «ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, για τις κυρώσεις στη γειτονική χώρα και έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (11/12).

Λευκός καπνός προέκυψε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (11/12), από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο και κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ισχυρή προειδοποίηση» στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως «η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά» και επεσήμαναν πως διευρύνεται «η λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσαν πως στην έκθεση που θα υποβάλει, τον Μάρτιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, «θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Επίσης, οι κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν πως «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής».

Συν τοις άλλοις, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως ικανοποιήθηκε το αίτημα της Ελλάδας για αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες ως προϋπόθεση προκειμένου να συνεχιστούν οι απευθείας διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Τι αποφασίστηκε

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, και προτρέπει την Άγκυρα να συνεχίσει ομαλά τις απευθείας διερευνητικές επαφές της με την Αθήνα.

Ακόμα, ο οργανισμός «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρομετανάστευσης».

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη λήψη περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου 2019.

Επιπλέον, ο ύπατος εκπρόσωπος τη Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υποβάλουν έκθεση για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του οργανισμού με την Τουρκία έτσι ώστε στην επόμενη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο, να αποφασιστεί τυχόν επέκταση των όσων αναφέρονται στο εν λόγω κείμενο συμπερασμάτων.

Συν τοις άλλοις, η Ε.Ε. καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Κύπρο και στο κείμενο συμπερασμάτων προστίθεται πως το «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία».

Επιπροσθέτως, ζητείται ακόμα από τον ύπατο εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

​Σκληρή γλώσσα από τον Μητσοτάκη

Νωρίτερα, σύμφωνα με το προαναφερθέν μέσο ενημέρωσης, που επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράδοξο» το ότι «την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Σύνοδος βαλτώνει με "αν" και "αλλά"».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται τέσσερις ανώνυμες πηγές, οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου