Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Πνευμονολόγος: Το Sputnik V έχει το πλεονέκτημα ότι έγινε με την πεπατημένη μέθοδο

 

COVID-19
Κρούσματα: 
68.419.227
Ανέρρωσαν: 
44.125.356

Θάνατοι: 
1.560.736
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Από 
Εμβόλιο κορονοϊού (635)
Βρείτε μας

Υπέρ του εμβολιασμού γενικώς, αλλά και του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, δηλώνει ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής, που ως ειδικός γιατρός εξηγεί τους δύο τύπους εμβολίων.

Με το βλέμμα της Ευρώπης στραμμένο στη Μεγάλη Βρετανία και την έναρξη του εμβολιασμού του πληθυσμού με το εμβόλιο της Pfizer και τις πρώτες παρενέργειες που σημειώθηκαν λόγω αλλεργιών, η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού καθίσταται -ούτως ή άλλως- απολύτως αναγκαία.

Ο πνευμονολόγος Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος είναι και πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, δηλώνει υπέρμαχος των εμβολίων, τα οποία, όπως τονίζει, έχουν σώσει την ανθρωπότητα από μια σειρά ασθενειών.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο Sputnik V

Όπως είπε ο κ. Τσαβλής, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και το εμβόλιο της AstraZeneca, «βασίζονται στη γνωστή τεχνολογία που έχουμε, σε εξασθενημένους ανθρώπινους αδενοϊούς».

«Το Sputnik στηρίζεται στον αδενοϊό 5 και στον αδενοϊό 26. Η μεθοδολογία είναι ότι βάζουν τον κορονοϊό μέσα στον αδενοϊό που είναι εξασθενημένος. Αυτόν όλο τον αδενοϊό που περιέχει το γενετικό υλικό του κορονοϊού τον βάζουν στο ανθρώπινο σώμα. Κι έτσι ευαισθητοποιείται το ανθρώπινο σώμα, "ξυπνά" η ανοσία και παράγεται το αντίσωμα ενάντια στον αδενοϊό που περιέχει τον κορονοϊό» εξήγησε ο κ. Τσαβλής τονίζοντας ότι αυτή η μέθοδος παραγωγής εμβολίων είναι η «παραδοσιακή».

Όσον αφορά τη διάφορα του συγκεκριμένου εμβολίου με τα νέα τύπου εμβόλια που χρησιμοποιούν mRNA είναι ότι «εμπλέκονται στον πυρήνα του ανθρώπινου κυττάρου. Δηλαδή για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία, να ευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός και να παραχθεί η πρωτεΐνη-αντίσωμα ενάντια στον κορονοϊό, η διαδικασία περνά μέσα από το ανθρώπινο κύτταρο».

Από την άλλη, τα νέου τύπου εμβόλια όπως είναι της Pfizer, όπως συνεχίζει να εξηγεί ο πνευμονολόγος, «παίρνουν το mRNA έτοιμο, το κατασκευάζουν και το βάζουν μέσα στον άνθρωπο, αλλά δεν μπαίνει στον πυρήνα του κυττάρου, παραμένει στο κυτταρόπλασμα».

Η ταχύτητα παρασκευής και οι αλλεργίες

Όσον αφορά την ταχύτητα παρασκευής ενός τέτοιου, νέου τύπου εμβολίου και στον αντίλογο που διατυπώνεται εντός της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ο κ. Τσαβλής επισημαίνει ότι η διαδικασία επιταχύνθηκε, ωστόσο υπήρχαν σημαντικοί οικονομικοί πόροι και έγιναν οι σχετικές μελέτες.

Για τις αλλεργίες, τόνισε ότι «όλα τα χρόνια, πάντα οι αλλεργίες είναι μέσα στις παρενέργειες των εμβολίων».

«Πάντα υπάρχουν παρενέργειες, είναι και καλό γιατί σημαίνει ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Βέβαια εάν είναι επικίνδυνες, όπως λένε τώρα οι Βρετανοί (σ.σ. για το εμβόλιο της Pfizer) και κινδυνεύουν ζωές, τότε το θέμα αλλάζει» επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού γενικώς. Και της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, της ιλαράς κ.ά. Οι εμβολιασμοί στην Ιστορία έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπέρ και του «παραδοσιακού» ρωσικού εμβολίου, αλλά και του εμβολίου νέου τύπου.

«Είμαι υπέρ και των δύο τύπων. Το Sputnik V έχει το πλεονέκτημα ότι είναι στην πεπατημένη μέθοδο, καθώς τόσα χρόνια τα εμβόλια γίνονται με την ίδια μέθοδο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι το πλεονέκτημα του εμβολίου της Pfizer «είναι πως δεν επεμβαίνει στο γενετικό υλικό του ανθρώπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Θέμης Μουμουλίδης ζητά τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη UPD

  Eurokinissi ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 05.10.24 17:19 Νίκος Παπαδημητρίου Την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, μ...