ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλάει στην «Εφ.Συν.», μεταξύ άλλων, για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, τον «τραμπισμό» που εξακολουθεί να καλπάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νέα μορφή φεουδαρχίας που, όπως τονίζει ο ίδιος, οικοδομείται στην υψηλή τεχνολογία και στο κρατικό χρήμα.
• Κύριε Βαρουφάκη, ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, αλλά ο «τραμπισμός» ζει και βασιλεύει στις ΗΠΑ. Γιατί;
Από τη δεκαετία του 1940, η αμερικανική εργατική τάξη, πράγματι, έβλεπε τα εισοδήματά της να αυξάνονται. Αυτό σταμάτησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ούτε και σήμερα το πραγματικό ημερομίσθιο δεν έχει καταφέρει να φτάσει το επίπεδο του… 1974.
Αντί για αυξήσεις στον μισθό τους, ο αμερικανικός καπιταλισμός πρόσφερε άλλο τρόπο στους εργαζομένους για να αυξάνουν την κατανάλωση και να νιώθουν ότι ευημερούν: ραγδαία αύξηση των τιμών των σπιτιών (που αγόραζαν με στεγαστικό δάνειο), τα οποία χρησιμοποιούσαν ως εχέγγυο για νέα δάνεια που διοχέτευαν στην κατανάλωση. Μέχρι που το 2008 το κραχ έριξε τις τιμές των σπιτιών, έχασαν τα σπίτια τους (καθώς χρωστούσαν πιο πολλά από την αξία τους) και καταστράφηκαν.
Εως ότου μια νέα κυβέρνηση έρθει σε ρήξη με την τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού θα παραμείνουμε χρεοδουλοπαροικία
Η υπόσχεση του Μπαράκ Ομπάμα σε αυτούς τους ανθρώπους ήταν ότι θα τους νοιαστεί. Πολύ γρήγορα όμως εφάρμοσε την πολιτική «σοσιαλισμός» για τους τραπεζίτες, που έφεραν το κραχ, και σκληρή λιτότητα για τους εργαζομένους, τα θύματα των τραπεζιτών. Γιατί λοιπόν ο «τραμπισμός» επιβιώνει και μετά Τραμπ; Επειδή κρατεί καλά ο θυμός με το κατεστημένο, το οποίο στηρίζει το καθεστώς Μπάιντεν πιο πολύ απ’ ό,τι στήριξε τον Τραμπ.
• Πρόσφατα, χαρακτηρίσατε τον Τζο Μπάιντεν εκπρόσωπο της ίδιας ολιγαρχίας που ευθύνεται για τον «τραμπισμό». Ωστόσο, ο Μπέρνι Σάντερς, μαζί με τον οποίο ιδρύσατε την «Προοδευτική Διεθνή», τον στήριξε προεκλογικά. Γιατί;
Παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν εκπροσωπεί την ολιγαρχία, ο Μπέρνι τον στήριξε για δύο λόγους. Πρώτον, όταν έχεις να διαλέξεις μεταξύ ενός νεοφασίστα κι ενός εκπρόσωπου της ολιγαρχίας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην εκλεγεί ο νεοφασίστας. Δεύτερον, ο Μπέρνι ήλπιζε σε ευρεία πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία επειδή ο Μπάιντεν του υποσχέθηκε μια ριζοσπαστική Πράσινη Νέα Συμφωνία σε αυτή την περίπτωση. Δυστυχώς, τέτοια ευρεία πλειοψηφία δεν επετεύχθη, κάτι που «απελευθερώνει» τον Μπάιντεν από τη δέσμευσή του στον Μπέρνι.
• Την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές εκτιμούν ότι η εκλογή Μπάιντεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία. Ποια είναι η γνώμη σας;
Ποτέ η εκλογή Αμερικανού νέου προέδρου δεν άλλαξε κάτι υπέρ μας στα ελληνοτουρκικά. Ούτε και τώρα θα αλλάξει. Οσο για τον 61ο κύκλο, εφόσον μειώσει πρόσκαιρα τις εντάσεις, τον χαιρετίζουμε. Ομως, το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί ότι οι διμερείς συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο είναι παγίδα και αντιπροτείνει πρόσκληση όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε περιφερειακή συνδιάσκεψη με μοναδικό θέμα τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών. Είναι η μόνη διέξοδος από την παγίδα των διμερών.
• Λίγες μέρες πριν από την αποχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, δημιουργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας ότι θα απονείμει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ. Πώς εξηγείτε την εκκωφαντική σιωπή από τα αμερικανικά ΜΜΕ και τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος;
Εφημερίδες όπως η «Νιου Γιορκ Τάιμς» και η «Ουάσινγκτον Ποστ» συμπεριφέρονται με απερίγραπτη δειλία. Από τη μία, δημοσίευσαν όλο το υλικό που τους είχε στείλει ο Τζούλιαν αλλά τώρα, που εξοντώνεται επειδή δημοσιοποίησε ακριβώς το ίδιο υλικό, σφυρίζουν αδιάφορα. Οσο για τους Δημοκρατικούς, σας θυμίζω ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε προτείνει τη δολοφονία του Τζούλιαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ ο Τζο Μπάιντεν τον χαρακτήρισε χάι τεκ τρομοκράτη!
• Πρόσφατα δηλώσατε ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι την ώρα που κοιμούνται, αναφερόμενος στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι αύξησαν τα κέρδη τους κατά δεκάδες δισεκατομμύρια το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηρίσατε, μάλιστα, αυτή την νέα μορφή καπιταλισμού «τεχνο-φεουδαρχία».
Για πρώτη φορά οι χρηματαγορές ευημερούν περισσότερο από ποτέ, την ώρα που η καπιταλιστική παραγωγή και κερδοφορία είναι στο πάτωμα. Γιατί; Επειδή ελάχιστες εταιρείες μονοπωλούν την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ παράλληλα λαμβάνουν μέσω του τραπεζικού συστήματος οροσειρές τυπωμένου από τις κεντρικές τράπεζες χρήματος με το οποίο αγοράζουν τις… δικές τους μετοχές, στέλνοντάς τες στα ουράνια. Πρόκειται για νέα μορφή φεουδαρχίας οικοδομημένη στην υψηλή τεχνολογία και στο κρατικό χρήμα – μια τεχνο-φεουδαρχία.
• Στο βιβλίο σας που κυκλοφόρησε στη Μ. Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο με τίτλο «Another Now», περιγράψατε ένα εναλλακτικό σύστημα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την «τεχνο-φεουδαρχία». Εξηγήστε μας πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη...
Θα πρέπει, πολύ φοβάμαι, να αφιερώσουμε ειδική συζήτηση γι’ αυτό!
• Ολοκληρώθηκε μια δεκαετία βαθιάς κρίσης, λιτότητας και μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι τα μνημόνια τελείωσαν και ότι κατάφερε να λύσει το πρόβλημα του χρέους. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επόμενη δεκαετία;
Τον Αύγουστο του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το 4ο Μνημόνιο το οποίο ονόμασε Μεταμνημόνιο, όπως ο κ. Μητσοτάκης θα ονομάσει το 5ο Μνημόνιο Σχέδιο Ανάκαμψης ή κάτι παρεμφερές. Εως ότου μια νέα κυβέρνηση έρθει σε ρήξη με την τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού, θα παραμείνουμε χρεοδουλοπαροικία.
• Το τελευταίο διάστημα ακούω ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι σας θεωρούν μελλοντικό σύμμαχο. Θα προχωρούσατε σε μετεκλογική συνεργασία με τον κ. Τσίπρα;
Δεδομένου ότι θεωρούν και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δυνητικό σύμμαχο και, επιπλέον, πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται σήμερα εκτός μνημονίων (ελέω ΣΥΡΙΖΑ), η πιο φυσιολογική συμμαχική κυβέρνηση είναι μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
• Υπηρετήσατε την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ακαδημαϊκός για πολλά χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οπότε δεν μπορώ να παραλείψω το θέμα της Παιδείας. Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό Πανεπιστήμιο; Πώς κρίνετε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους χώρους των Πανεπιστημίων;
Το ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι μικρογραφία της Ελλάδας: τα καλά του στελέχη (καθηγητές και φοιτητές) είναι καλύτερα από εκείνα των παγκοσμίως κορυφαίων Πανεπιστημίων, αλλά ο μέσος όρος είναι χαμηλός και η «ουρά» θλιβερή. Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός εκδικητικού αυταρχισμού απέναντι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, οδηγούν στην ασφυξία τα καλά στελέχη, υπονομεύουν τη δύσκολη γνώση και δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν την «ουρά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου