Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Στοιχεία για την παραγωγή των εμβολίων ζητά η ΕΕ από την AstraZeneca

 Στοιχεία για την παραγωγή των εμβολίων ζητά η ΕΕ από την AstraZeneca

© Wirestock | Dreamstime.com



Σκληραίνει τη στάση της έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ θα επιδιώξει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca και γιατί η εταιρεία ανακοίνωσε καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων. Υπέρ της θέσπισης περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων η Γερμανία.

Εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των συμφωνημένων δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού ζητάει η Κομισιόν από την AstraZeneca. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι υπόλογη απέναντι στα κράτη μέλη, σκοπεύει να αυξήσει την πίεση προς τις φαρμακευτικές εταιρείες κάνοντας το πρώτο βήμα με την AstraZeneca. Η Κομισιόν διεμήνυσε προς την αγγλο-σουηδική εταιρεία πως αναμένει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου (ημέρα που ο EMA αναμένεται να δώσει έγκριση για τη χρήση του εμβολίου) να παραδώσει τα στοιχεία παραγωγής επικαλούμενη το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και εκτός των άλλων προβλέπει την παραγωγή εκατομμυρίων φιαλιδίων όχι μόνο το τρέχον τρίμηνο του έτους αλλά και το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Επιπλέον, το συμβόλαιο αναφέρει ότι η εταιρεία οφείλει να μοιράζεται με την ΕΕ τα στοιχεία παραγωγής εμβολίων.

Στα τέλη Αυγούστου η Κομισιόν ολοκλήρωσε την αρχική συμφωνία με την AstraZeneca για 300 εκατ. δόσεις εμβολίων, με την επιλογή για αγορά 100 εκατ. ακόμα. Ως αντάλλαγμα, η εταιρεία εισέπραξε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή του εμβολίου, ακόμα και πριν εγκριθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές. Στα τέλη Οκτωβρίου, οι χώρες-μέλη υπέβαλαν τις δεσμευτικές παραγγελίες τους προς την εταιρεία.

Όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι έγιναν τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί. Από την πλεuρά των Βρυξελλών φαίνεται να υπάρχουν μόνο δύο εξηγήσεις: είτε η AstraZeneca δεν τα παρασκεύασε ποτέ είτε πουλήθηκαν σε άλλους πελάτες. Και τα δύο σενάρια, σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτελούν σοβαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων. 

Θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων

Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του Covid-19.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF.

«Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλός της γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν.

Στο μεταξύ, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

► Ο Γ. Σπαν αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, λέγοντας πως αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκρίνουν την Παρασκευή το εμβόλιο ενώ η εταιρεία απέρριψε τις πληροφορίες αυτές.

► Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρεία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου