Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Υπάρχει συζήτηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου, θα παλέψουμε να μη δούμε τρίτο lockdown»

 

Κρούσματα: 
100.965.183
Ανέρρωσαν: 
55.894.816

Θάνατοι: 
2.176.603
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από 
Lockdown (1184)
Βρείτε μας

Τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση ενός νέου lockdown κρούει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Τι έδειξε η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Σε λίγα λεπτά θα λάβετε την επιστολή μας προς τον υπουργό που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, και περιγράφει πόσο κρίσιμα είναι. Δεν χωράει τρίτο lockdownΈνας στους δύο θα φύγει αμέσως από την αγορά» είναι οι πρώτες φράσεις, αντί χαιρετισμού, του εμφανώς αγχωμένου προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρου Καφούνη, ο οποίος ωστόσο για την κίνηση του λιανεμπορίου στην επανεκκίνηση της περασμένης εβδομάδας πανηγύριζε.

Σήμερα η κατάσταση που μας περιγράφει είναι αντεστραμμένη: Δεν είναι μόνο η κατακόρυφη πτώση της κίνησης [«φοβερά υποτονική» τη χαρακτηρίζει ο ίδιος] βλέποντας οι καταναλωτές ότι η Αθήνα είναι στα «κόκκινα» με την πανδημία και ο καιρός έγινε… κατάψυξη.

Χωρίς να θέλει ο κ. Καφούνης να αποκαλύψει ακριβώς τις συνομιλίες που είχε με τον αρμόδιο υπουργό, δεν κρύβει τη μεγάλη του ανησυχία για το προαναγγελθέν, ακόμη κι από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου, καθώς το ιικό φορτίο προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει, ανατρέποντας πιθανότατα ακόμη και τη βεβαιότητα για το σχεδιαζόμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επιστροφή των περιοριστικών μέτρων όπως το click away, λόγω της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην Αθήνα, που είναι κι ένα από τα πιθανότερα σενάρια.

«Ανησυχούμε περισσότερο από την πτώση της κίνησης που ήταν κάτι αναμενόμενο, δεν περιμέναμε να γίνεται συνεχώς χαμός για το πιθανό νέο κλείσιμο και για  την αλλαγή του τρόπου αγορών που θα αποβούν μοιραία για το λιανεμπόριο» τονίζει ο κ. Καφούνης.

«Υπάρχει συζήτηση με το υπουργείο για κλείσιμο του λιανεμπορίου»

«Υπάρχει όντως μια μεγάλη συζήτηση με το υπουργείο ότι θα κλείσει το λιανεμπόριο πάλι, την οποία θα προσπαθήσουμε να τη βάλουμε στη σωστή της βάση. Συζητάμε διάφορα πράγματα με την κυβέρνηση. Με έναν στόχο: να παραμείνει η αγορά ανοιχτή. Αυτό πρέπει να περάσει και από τους δημοσιογράφους» προσθέτει ο κ. Καφούνης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τι στάση τηρεί; «Είναι μαζί μας» απαντά ο κ. Καφούνης.

«Θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας να μην δούμε τρίτο lockdown, γιατί το μισό λιανεμπόριο έτσι θα τελειώσει» προεξοφλεί.

Τι έδειξε έρευνα για τα καταστήματα

Βασίζεται για του λόγου του το αληθές στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την 1η εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς (Ιανουάριος του 2021), με το 80% των ερωτηθέντων να προέρχονται από τους κλάδους μόδας–ένδυσης, υπόδησης αξεσουάρ και το 20% από τις υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτων που διενεργούν εκπτώσεις.

Στόχος της έρευνας, μεταξύ άλλων, όπως μας εξηγεί ο κ. Καφούνης, ήταν η καταγραφή της δυνατότητας επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε περίπτωση ενός τρίτου lockdown. Τα πορίσματα είναι εξαιρετικά απαισιόδοξα:

  • Μία στις δύο επιχειρήσεις δεν θα μπορέσει να επανέλθει ποτέ, επαληθεύοντας τη θέση του ΕΣΑ ότι ένα τρίτο lockdown θα αποβεί καταστροφικό.

«Εντείνει την προσοχή μας στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση, την ενίσχυση και τη στήριξη του λιανεμπορίου από σήμερα και έως την επόμενη ημέρα» διαβάζουμε στο πόρισμα της έρευνας, όπου ένας στους πέντε εμπόρους θεωρεί ότι η ενίσχυση και η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης, ενώ ένας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι το σημαντικότερο μέτρο για την επιβίωση της επιχείρησης του είναι η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών.

  • Επτά στις 10 επιχειρήσεις, καταλήγει η έρευνα του ΕΣΑ, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, γιατί δεν αντέχουν να καλύψουν τις οφειλές τους που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε πολυεπίπεδα μέτρα στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου