Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξηγεί τι συνέβη με τα συμβόλαια που υπεγράφησαν, γατί το Η.Β. δεν θα επηρεάζεται από τη μείωση παραγωγής και γιατί οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να περιμένουν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται σε ό,τι αφορά τη διάθεση εμβολίων για την Covid-19 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της ΕΕ περί αθέτησης των προσυμφωνηθέντων από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία σχετικά με τον προγραμματισμό παράδοσης συγκεκριμένου αριθμού εμβολίων.
Η εταιρεία έχει επικαλεστεί μείωση της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού εξοργίζοντας τις Βρυξέλλες που πλέον εξετάζει ακόμη και την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων για την Covid-19 που παρασκευάζονται από ευρωπαϊκές εταιρείες, σε χώρες εκτός του μπλοκ.
O γάλλος διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας που παράγει το εμβόλιο το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστήριξε σύμφωνα με τον Guardian, πως το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται καθώς υπέγραψε πρώτο συμβόλαιο με την AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες ρήτρες σε αυτό.
Η ΕΕ όμως, μετά τις καθυστερήσεις στη διαδικασία παραγωγής είναι αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα σε ό,τι αφορά τον αριθμό παράδοσης δόσεων της τάξης του 60% για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σημειώνεται πως το ΗΒ έχει χορηγήσει πρώτες δόσεις εμβολίου σε περίπου 10% των ενηλίκων και σκοπεύει να εμβολιάσει τα πιο ευάλωτα 15 εκατομμύρια - συμπεριλαμβανομένων όλων όσων είναι άνω των 70 ετών - μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.Οι δε χώρες της ΕΕ εμβολιάσει μέχρι στιγμής μόλις ένα 2% του πληθυσμού .
Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca στα τέλη Δεκεμβρίου και η ΕΕ αναμένεται να το κάνει την Παρασκευή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Σοριότ βρετανό πρωθυπουργό πως το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται και η ΕΕ θα πρέπει να περιμένει.
Τι προβλέπει το συμβόλαιο με το Η.Β.
«Η συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου επιτεύχθηκε τον Ιούνιο, τρεις μήνες πριν από την ευρωπαϊκή», είπε. «Όπως θα μπορείτε να φανταστείτε, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε τα εμβόλια που παράγονται από την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα διατεθούν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βασικά, έτσι έχουν τα πράγματα».
Σε συνέντευξή δε στην ιταλική La Republica αναφέρει πως στη συμφωνία της εταιρείας με την ΕΕ αναφέρεται πως οι εγκαταστάσεις παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να ήταν μια επιλογή για την τροφοδοσία της Ένωσης αλλά πολύ αργότερα.
Η παραγωγή στη Βρετανία είναι ταχύτατη, όπως είπε και μόλις φτάσει σε ένα επιθυμητό επίπεδο θα υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις και για την προμήθεια της ΕΕ με εμβόλια.
Επέμεινε δε πως το συμβόλαιο με τη Βρετανία ορίζει ξεκάθαρα πως υπάρχει προτεραιότητα στην διάθεση εμβολίων προς τη χώρα σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που παράγονται σε έδαφός της «και αυτό είναι δίκαιο».
Υποστήριξε πως η εταιρεία, δεν είχε άλλη επιλογή από το να μειώσει τον εφοδιασμό στην ΕΕ λόγω «μειωμένων αποδόσεων» στο εργοστάσιο παραγωγής στο Βέλγιο.
Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ξεχωριστές αλυσίδες εφοδιασμού σε κάθε μεγάλη αγορά όπου το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο - αλλά σε αντίθεση με την ΕΕ, η επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη καθιερωθεί.
Τι (δεν) γνώριζε και τι θα πράξει τώρα
Ένα ερώτημα που προκύπτει και πρέπει να απαντηθεί είναι φυσικά τι γνώριζε η ΕΕ όταν υπέγραφε το συμβόλαιο με την AstraZeneca σχετικά με τις συμβατικές και προϋπάρχουσες υποχρεώσεις της προς το Η.Β. αλλά και συμβαίνει με το εργοστάσιο στο Βέλγιο.
Η Κομισιόν πάντως δεν φαίνεται να αρνείται τις πληροφορίες που υπήρχαν την Τρίτη πως κατά τη διάρκεια πολύ έντονων συζητήσεων για θέμα, αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν από την αγγλο-σουηδική εταιρεία να ανακατευθύνει τις δόσεις που παράχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψουν τις ελλείψεις που καταγράφει το βελγικό εργοστάσιο.
Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, σε ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Τρίτη, εξέφρασε το θυμό της για την προσέγγιση της AstraZeneca, στο θέμα προειδοποιώντας πως η ΕΕ «δεν αστειεύεται».
«Η ΕΕ, όπως και άλλοι, βοήθησαν με χρήματα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για έρευνα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για την παραγωγή [σ.σ. των εμβολίων]...Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων Covid-19 στον κόσμο. Για να δημιουργήσετε ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν. Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους».
Σημειώνεται πως η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τη δημιουργία ένα νέου μητρώο εξαγωγών εμβολίων έως το τέλος της εβδομάδας για να υποχρεώσει τους προμηθευτές να κοινοποιούν όλες τις κινήσεις που κάνουν ενώ η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να βλέπει πολύ σοβαρά την εισαγωγή περιορισμών στην εξαγωγή εμβολίων προς τρίτες χώρες.
Ο Soriot ζήτησε ηρεμία, επιμένοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει δικαίωμα στις δόσεις που παράγονται με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, είπε: «Στη συμφωνία της ΕΕ αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια επιλογή για την Ευρώπη - αλλά μόνο αργότερα. Αλλά κινούμαστε πολύ γρήγορα, η προμήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ γρήγορη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου