Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Αυστηρό lockdown: Όλα τα μέτρα που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές - Η εξαίρεση για την Αττική

 

COVID-19
Κρούσματα: 
101.553.919
Ανέρρωσαν: 
56.144.434

Θάνατοι: 
2.193.490
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1213)
Βρείτε μας

«Έπεσε το κάστρο» καθώς η Αττική βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο», κάτι που οδηγεί σε αλλαγές στον τρόπο που κάνουμε τις αγορές μας από τα καταστήματα. Τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές και από ποιο μέτρο εξαιρείται η Αττική.

Η Αττική είναι πλέον στο «κόκκινο» επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των ειδικών, με την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού να συμπαρασύρει αγορά και σχολεία, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκαν μέτρα για τα καταστήματα και τα Λύκεια, μέτρα που θα ισχύουν σε όλες τις επιβαρυμένες περιοχές.

Η μάχη, λοιπόν, για τη διατήρηση της Αττικής μακριά από το «κόκκινο» χάθηκε και τα μέτρα, τα οποία ήταν αναπόφευκτα επηρεάζουν κυρίως τα καταστήματα.

Όλα τα μέτρα και η εξαίρεση της Αττικής

Η ενημέρωση της Παρασκευής σημαδεύτηκε από την επιδείνωση της εικόνας της Αττικής, η οποία από τις 06:00 το Σάββατο εισέρχεται στην κατηγορία των «κόκκινων» περιοχών.

Τα μέτρα που ισχύουν για όλες τις υπό επιτήρηση περιοχές είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00. Εξαίρεση λόγω μητροπολιτικότητας αποτελεί η Αττική, όπου η απαγόρευση συνεχίζει να ισχύει από τις 21:00.
  • Λειτουργούν διά ζώσης μόνο τα Γυμνάσια, ενώ στα Λύκεια συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση
  • Στις εκκλησίες και γενικά τους χώρους λατρείας επιτρέπονται έως εννέα άτομα στην τέλεση λειτουργιών.  

Και:

  • Έρχεται το click in shop, ή click inside για καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως και τα βιβλιοπωλεία, με τους καταναλωτές να εισέρχονται σε αυτά μόνο κατόπιν ραντεβού.
  • Επιστρέφει το click away για όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.
  • Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, μανικιούρ και πεντικιούρ, λειτουργούν με προκαθορισμένο ραντεβού.

Click away – click inside σε δύο ώρες - «Όχι» την Κυριακή

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. 

Υπενθύμισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2 στο 13033 και να το διατηρούν στο κινητό τους τηλέφωνο όταν θα θέλουν να μεταβούν στα καταστήματα για τα ψώνια τους, είτε με το click away είτε με click inside.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Η Αττική φόβιζε την τελευταία μία εβδομάδα τους ειδικούς και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών για την επιδημιολογική κατάσταση άρχιζαν να επιβεβαιώνουν τους φόβους τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην επιδημιολογική εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας την τελευταία βδομάδα υπήρξε δείκτης θετικότητας στα τεστ της τάξης του 2,3% με 27.000 τεστ ανά ημέρα κατά μέσο όρο. 

«Είναι σαφές ότι τα βλέμματα όλων μας μετακινήθηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική» τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας «όπου δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα άλλαξε».

«Αν και παρατηρούσαμε κάπως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο κυρίως στη Δυτική Αττική και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε σαφή άνοδο των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής» διευκρίνισε η λοιμωξιολόγος.

Μάλιστα «σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 45%» ενώ εκτιμάται ότι «σήμερα έχουμε 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα συνολικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου