Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Όχι» Γερμανίας στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65

 «Όχι» Γερμανίας στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65

Gareth Fuller/Pool via AP



Οι γερμανικές αρχές μπλοκάρουν τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα Frankfurter Allgemeine Zeitung και Spiegel αλλά και στους Financial Times.

Σύσταση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), η κύρια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γερμανίας, φέρεται να σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 65 ετών».

«Το εμβόλιο της AstraZeneca, αντίθετα με τα εμβόλια mRNA, θα πρέπει να προσφέρονται μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών», προσθέτει η επιτροπή σε απόφαση που κοινοποίησε σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Αποκαλύψεις και διάψευση

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στη σκιά γερμανικών δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών για αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου κάτω του 10% για τους ηλικιωμένους. Έρχονται επίσης, εν αναμονή της έγκρισης αύριο του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Μάλιστα ο ΕΜΑ δήλωσε την Τρίτη ότι το εμβόλιο μπορεί να εγκριθεί μόνο για νέους στην Ευρώπη, λόγω των ανεπαρκών δεδομένων. 

Πριν από λίγες ημέρες η Handelsblatt μετέδωσε πληροφορίες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μόλις 8% αποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών και έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση για τη στρατηγική εμβολιασμού του Βερολίνου».

Αρχικά η εταιρεία βγήκε και διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι πρόκειται για «εντελώς αναληθή» στοιχεία, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έκανε λόγο για «εικασίες» και απέφυγε να σχολιάσει.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από τους 341 ανθρώπους που εμβολιάσθηκαν στην ομάδα ηλικίας 65 ετών και άνω, μόνο ένας μολύνθηκε με τον κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν είναι σε θέση να έχει ένα στατιστικά σημαντικό δεδομένο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε πως η εταιρεία του είχε λιγότερα δεδομένα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες για τους ηλικιωμένους επειδή άρχισε να εμβολιάζει αργότερα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Όμως έχουμε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν πολύ ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού στους ηλικιωμένους, παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε νεώτερους ανθρώπους», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Στο μεταξύ μαίνεται η κόντρα μεταξύ της εταιρείας AstraZeneca και της Ε.Ε. για τις τρομερές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα φτάσουν στο 7% κατά δήλωση της εταιρείας.

Σύσκεψη υπό τη Μέρκελ

H ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων έχουν προφανώς συμφωνήσει να συναντηθούν λόγω της αποτυχίας του εμβολιασμού μετά από ανάλογο αίτημα ορισμένων πρωθυπουργών.

Αυτή η «διάσκεψη κορυφής για το εμβόλιο» θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα, αναφέρει η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων «Business Insider».

Αρκετοί σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί κρατιδίων ζήτησαν πρόσφατα να γίνει βραχυπρόθεσμα μια συνάντηση μεταξύ της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων, εκπροσώπων της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών για να συζητηθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο εμβολιασμού στη Γερμανία για τους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ έχει προσχωρήσει στην ιδέα και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU).Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Η προγραμματιζόμενη συνάντηση δεν θα αφορά (πάντως) στην παράταση του lockdown ή στους κανόνες αντιμετώπισης του κορονοϊού, αλλά αποκλειστικά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το "Business Insider", διάσκεψη της καγκελαρίου και πρωθυπουργών των κρατιδίων κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το lockdown θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 9 ή 10 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κόσμος 09.05.2024 - 10:13 Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών  - Παρακολουθεί η Αθήνα  Σ αρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το ο...