ΕΥΡΩΠΗ
Συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος αναμένεται έως αύριο Παρασκευή να λάβει απόφαση για την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca. Την ίδια ώρα, και ενώ αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα κρούσματα στην Ευρώπη εξαιτίας των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, η Κομισιόν βρίσκεται σε σύγκρουση με την εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων.
Η σύγκρουση εξελίσσεται και σε σύγκρουση της Ε.Ε. με τη Βρετανία, η οποία όπως όλα δείχνουν συνεχίζει να εφοδιάζεται κανονικά με εμβόλια από την εταιρεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa το ποσοστό μείωσης των δόσεων που θα παραλάβει η Ε.Ε. φτάνει το 75%. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 336 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί η παραγωγή και παράδοση στην Ε.Ε. 300 εκατ. δόσεων εμβολίου συνολικά, με οψιόν για ακόμη 100 εκατ. δόσεις. Πλέον, σύμφωνα με την επιθεώρηση Politico η Ε.Ε. θα λάβει το πρώτο τρίμηνο 75 εκατ. δόσεις λιγότερες από τις συμφωνηθείσες.
Το βράδυ της Τετάρτης, η συνάντηση των αξιωματούχων της Ε.Ε. με εκπροσώπους της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας δεν έφερε κανένα απτό αποτέλεσμα. Η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, μέσω ανάρτησής της στο Twitter ανέφερε ότι ο τόνος στις συζητήσεις ήταν «εποικοδομητικός». Αλλά είναι προφανές ότι το αδιέξοδο παραμένει
«Ο διευθύνων σύμβουλος [σ.σ. της AstraZeneca] Πασκάλ Σοριό, στο διοικητικό συμβούλιο των εμβολίων μίλησε σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου τους μετά την έγκρισή του. Η Ε.Ε. παραμένει ενωμένη και σταθερή. Οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν, τα εμβόλια πρέπει να παραδοθούν στους πολίτες της Ε.Ε. Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και ζητάμε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που θα προορίζεται για το πρώτο τρίμηνο. Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παρέχουμε εμβόλια γρήγορα για τους πολίτες της Ε.Ε.», σημειώνει η επίτροπος.
Ωστόσο, η επίτροπος δεν έδωσε σαφείς πληροφορίες ούτε σχετικά με το τι ακριβώς συζητήθηκε, ποια προβλήματα επικαλείται η εταιρεία και καθυστερεί η παραγωγή των εμβολίων, ούτε, και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, τι θα γίνει από εδώ και εμπρός, με δεδομένο ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στηρίξει την εμβολιαστική εκστρατεία τους κατά του κορονοϊού στο εμβόλιο της AstraZeneca. Οι λόγοι είναι προφανείς: είναι φθηνότερο και δεν απαιτεί δύσκολες συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα δώσει προς την Ε.Ε. μόλις το 1/4 των συμφωνημένων δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, ενώ ισχυρίζεται ότι η Βρετανία προηγείται στις παραδόσεις των εμβολίων, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα από την Κομισιόν. Είπε επίσης ότι το συμβόλαιό της με την Ε.Ε. προβλέπει ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραδώσει ταχέως τα εμβόλια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση.
Πριν από τη συνάντηση, η Κομισιόν ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία να δώσει το πράσινο φως για τη δημοσίευση του συμβολαίου άμεσα.
Ο εφοδιασμός της Βρετανίας
Στην αντιπαράθεση έχει εμπλακεί εμμέσως, αλλά με σαφή τρόπο και η Βρετανία, καθώς η Στέλλα Κυριακίδου κατηγόρησε σαφώς την AstraZeneca ότι παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της, καλώντας την να φέρει στην Ε.Ε. δόσεις εμβολίων από αυτές που παράγονται στα βρετανικά εργοστάσια, αφού επικαλείται πρόβλημα στο εργοστάσιο του Βελγίου για τις καθυστερήσεις. Απαντώντας δε στον ισχυρισμό περί προτεραιότητας της Βρετανίας, είπε ότι αυτή η λογική μπορεί να ισχύει στο «κρεοπωλείο της γειτονιάς, όχι σε συμβόλαια σχετικά με προαγορές» εμβολίων.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη διαμάχη της Ε.Ε. με την εταιρεία, ενώ δεν άφησε καν υπαινιγμό ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την Ε.Ε.
Το μόνο που δήλωσε ήταν ότι στη Βρετανία «είμαστε σίγουροι για τις προμήθειές μας σε εμβόλια. Είμαστε σίγουροι για τα συμβόλαια που υπογράψαμε και συνεχίζουμε σε αυτή τη βάση».
Η AstraZeneca έχει τέσσερα εργοστάσια: τα δύο είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στο Βέλγιο και ένα στη Γερμανία. Η Κομισιόν επιμένει ότι υπέγραψε το συμβόλαιο με την εταιρεία για εμβόλια από όλα τα εργοστάσια και όχι μόνο από τα «ευρωπαϊκά». Οπότε επιμένει στις παραδόσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Έλεγχοι στις εξαγωγές
Επίσης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν την εταιρεία ότι κάνει εξαγωγές από την Ε.Ε. σε τρίτες χώρες και ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή ελέγχων. «Ποια εμβόλια και ποιες χώρες δεν γνωρίζουμε και αυτό θέλουμε να μάθουμε. Μπορούμε να δούμε τα στοιχεία από τα τελωνεία και αν χρειαστεί θα το κάνουμε», σημειώνουν, εξηγώντας πάντως ότι στόχος της Κομισιόν είναι να λύσει το πρόβλημα και όχι να προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες με την εταιρεία.
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η εταιρεία oφείλει να εξηγήσει από ποια εργοστάσια θα εκπληρωθεί η παραγωγή και πως για την Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο ότι και τα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν μέρος της σύμβασης. Επίσης, δήλωσαν ότι συνεργάζονται με υπαλλήλους του Βελγίου για να βρουν πού πήγαν τα εμβόλια.
Ο προορισμός των εμβολίων που παράγονται από την Pfizer και την AstraZeneca στο Βέλγιο είναι γνωστός – και αυτό ουσιαστικά έρχεται ως απάντηση στον ισχυρισμό της AstraZeneca ότι δεν έστειλαν ποτέ εμβόλια κατασκευασμένα από την Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου