Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Στα λευκά η κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

 


10:0514 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

«Άσπρη ημέρα» είδαν από το Σάββατο (13/02) πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας που «ντύθηκαν» στα λευκά εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», με τα έντονα φαινόμενα να φτάνουν ακόμα και στην Αττική.

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μήδεια» βρίσκεται η χώρα από το Σάββατο (13/02) καθώς πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας «ντύθηκαν» στα λευκά, ενώ ισχυρές χιονοπτώσεις -σύμφωνα με το σχετικό έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων της ΕΜΥ- αναμένονται από το βράδυ της Κυριακής (14/02) και στον νομό Αττικής. 

Η «Μήδεια» έπληξε, το Σάββατο (13/02), μεγάλο μέρος της χώρας με πυκνές χιονοπτώσεις, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους να συνθέτουν το «άγριο» σκηνικό του καιρού.

Ήδη σε «λευκό κλοιό» βρίσκονται η Φλώρινα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Πτολεμαΐδα, η Βέροια, η Καβάλα, η Κατερίνη, ο Πολύγυρος.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται, τόσο για τον καιρό, όσο και για την κατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στη Μακεδονία

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγάδια, από το 2ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας-Αρκοχωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας-Ροδοχωρίου.
  • Στον νόμο Πελλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
  • Στην Πιερία, από το 34ο έως το 44ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας.
  • Στη Χαλκιδική, από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι λόγω της κακοκαιρίας ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και σε όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Ισχυρές χιονοπτώσεις και στη Θεσσαλία

«Άσπρη ημέρα» είδαν και στην πόλη της Λάρισας, αφού έντονες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης και στη νέα εθνική οδό Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης.

Από την πλευρά του, ο δήμος Λαρισαίων, με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί στους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο.

Πού θα χτυπήσει η «Μήδεια»

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα πλήξει, την Κυριακή (14/02), τα κεντρικά και τα βόρεια, όπως και τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, αλλά και τα ορεινά της Πελοποννήσου με τις χιονοπτώσεις να είναι κατά διαστήματα πυκνές. 

Προς το βράδυ, μάλιστα, θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης, όπως και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με βροχές, αλλά και καταιγίδες, κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα δυτικά και μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις με ένταση από 6 έως 8 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 9 μποφόρ, ενώ στη νότια νησιωτική χώρα από νότιες διευθύνσεις από 5 έως 7, στρεφόμενοι βαθμιαία μέχρι το βράδυ σε βόρειους μέχρι 8 μποφόρ.

«Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας»

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, πολλές περιοχές της Αθήνας αναμένεται να δουν «άσπρη ημέρα» με χιονοπτώσεις να σημειώνονται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. 

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας (15/02), αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί από κατά περιόδους χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.

Από την πλευρά του, και ο Σάκης Αρναούτογλου εκτιμά πως το βράδυ της Κυριακής (14/02) και τη Δευτέρα (15/02), η κακοκαιρία φαίνεται να καταφθάνει και στην Αττική με πυκνές χιονοπτώσεις σχεδόν στο σύνολό της.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε:

«Σχεδόν σε όλη την Αττική, μέχρι τα παραθαλάσσια τμήματα, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και κυρίως το δεύτερο μισό της ημέρας να έχουμε χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα πιο πυκνές σε πιο ορεινές και βόρειες περιοχές».

Ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εξήγησε στο Sputnik ότι η Αττική θα βρεθεί σε «κλοιό χιονιά» από τη Δευτέρα, μιας και όπως είπε ο μετεωρολόγος, επικαλούμενος τα καιρικά μοντέλα, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για χιονόπτωση μέχρι και την επόμενη Πέμπτη (18/02).

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι «αναμένεται η ισχυρότερη χιονόπτωση και η πιο ψυχρή εισβολή από το 2008, θα δούμε χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια, ενώ θα το στρώσει σε διάφορες περιοχές της Αττικής».

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : METEO.GR
Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας για τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Φλώρινα) όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ Live: Μάχη για 6 στις κάλπες – Αυξημένη κατά 30% η συμμετοχή σε σχέση με το 2021

  Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ Live: Μάχη για 6 στις κάλπες – Αυξημένη κατά 30% η συμμετοχή σε σχέση με το 2021 ...