Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Δύσκολες ώρες για τα νοσοκομεία στην Αττική – Το αδιέξοδο με τους ιδιώτες γιατρούς και η επίταξη

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα (252)
Βρείτε μας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στο «Γεννηματάς» το οποίο εφημέρευε και αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση και τους ιδιώτες γιατρούς.

Γονατίζει το ΕΣΥ στην Αττική την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν σε υψηλούς τετραψήφιους αριθμούς καθημερινά και ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται λίγο πριν τους 700, ενώ το σχέδιο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών είναι ένα βήμα μακριά, όπως όλα δείχνουν.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς που ακόμη δεν έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το ΕΣΥ. «Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών θα το κάνω» σημείωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά το «ναυάγιο» της τηλεδιάσκεψης με τους ιδιώτες γιατρούς στους οποίους έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη μάχη στηρίζοντας το ΕΣΥ, μετέβη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» το οποίο είχε εφημερία. 

Επέλεξε έτσι να απευθυνθεί στους ιδιώτες γιατρούς αυτή τη φορά από το «πεδίο της μάχης» και απευθυνόμενος στο θυμικό σχολίασε:

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Συνέχισε περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση: «διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία».

Φυσικά ευχαρίστησε όλους όσους είναι σε αυτή τη μάχη τονίζοντας το ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ' όλους.

«Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο» ανέφερε.

Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι ιδιώτες γιατροί

Από την πλευρά τους οι ιδιώτες γιατροί και όσοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και διαθέτουν και ιατρεία δηλώνουν ότι δεν θέλουν να αφήσουν τις θέσεις τους καθώς υποστηρίζουν ότι ήδη συνδράμουν στην προσπάθεια καθώς ιδιωτικά νοσοκομεία ήδη περιθάλπουν ασθενείς με και χωρίς κορονοϊό. 

Όσοι δεν συνεργάζονται με ιδιωτικά νοσοκομεία θυμίζουν ότι βοηθούν με τα περιστατικά που ήδη παρακολουθούν, ενώ όλοι τονίζουν πως δεν μπορούν να αφήσουν επί ένα μήνα ακάλυπτους τους δικούς τους ασθενείς.

Πρότειναν στον κ. Κικίλια 4ωρη απασχόληση χωρίς αποζημίωση, κάτι που ωστόσο δεν απαντήθηκε από την κυβερνητική πλευρά.

Από την πλευρά του το Υπουργείο ζητά πλήρως μάχιμο και ευέλικτο προσωπικό 150 γιατρών για κάλυψη των αναγκών όπου προκύπτουν, οπότε φαίνεται να κινείται προς επίταξη 150 γιατρών μέσω λίστας.

Η συγκεκριμένη λίστα εφόσον αποφασισθεί θα καταρτιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι Δευτέρα ή Τρίτη το αργότερο, και η οποία δεν θα περιλαμβάνει για λόγους ασφαλείας επαγγελματίες άνω των 65 ετών.

Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 50 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα.

Πώς θα γίνει η επίταξη – Χωρίς αμοιβή αν προχωρήσει

Το φύλλο της επιστράτευσης, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Σε αυτό θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία. 

Ο γιατρός που επιστρατεύεται είναι και αυτός που θα πρέπει να το παραλάβει. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Η Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Τραμπ Ιστορία από capital.gr • τώρα • 2 λεπτά ανάγνωσης

  Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Η Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Τραμπ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:54 Η υποψήφια των Δημοκρατικών για ...