Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ο απολογισμός των εννέα μηνών γενικευμένης ή περιστασιακής καραντίνας, που επέβαλε η πανδημία στο μεγαλύτερο μέρος του καπιταλιστικού κόσμου, είναι συντριπτικός.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η ILO, έχει καθιερώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο μέτρησης της επίπτωσης των λοκντάουν στην απασχόληση. Αντιστοιχίζει τις χαμένες ώρες εργασίας, λόγω αναστολής συμβάσεων, με θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Τι μετρά αυτός ο δείκτης; Μετρά σε πόσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούν οι ώρες εργασίας που δεν πραγματοποιήθηκαν από τους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης. Αν αντιστραφεί το στοιχείο αυτό, προσεγγίζει το πόσες νέες θέσεις εργασίας θα είχαν προστεθεί στην οικονομία, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πρωτοφανής διαταραχή που προκάλεσαν οι αναγκαστικοί περιορισμοί της παραγωγικής δραστηριότητας.
Σε αυτή τη συνάρτηση, φυσικά, μπαίνουν και άλλοι παράγοντες. Οπως το πόσο μειώθηκε το εισόδημα των εργαζομένων και το πόσο αυτό αποτυπώθηκε στη μείωση της ζήτησης και στην ύφεση της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ήδη και θα πληρώσουν στο μέλλον το τίμημα της τυπικής προστασίας των θέσεων εργασίας στη διάρκεια των μακρόχρονων αναστολών συμβάσεων.
Τι θα γίνει όταν αποσυρθεί η τυπική προστασία των εργαζομένων σε αναστολή; Είναι μάλλον αναπόφευκτο να αυξηθεί η ανεργία πολύ πάνω από τους 1,1 εκατ. ανέργους που είναι σήμερα καταγεγραμμένοι στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι χαμένες ώρες εργασίας στους 9 μήνες συνεχούς ή διακεκομμένης καραντίνας το 2020 αντιστοιχούν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Αυτό είναι το ισχυρότερο τεκμήριο για το πόσο ολέθριο για την απασχόληση είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου, με την ατομική διευθέτηση του ωραρίου εργασίας. Κάθε διεύρυνση του «κανονικού» ωραρίου απασχόλησης πέρα από το οκτάωρο, για να εκμηδενιστεί το κόστος των υπερωριών όπως απαιτεί ο ΣΕΒ και μερικοί μεγάλοι εργοδότες, μεταφράζεται σε καταστροφή θέσεων εργασίας.
Το δίδαγμα της πανδημίας οδηγεί από κάθε άποψη στην ανάγκη για συντεταγμένη μείωση των ωρών εργασίας, όχι στην αύξησή τους. Στην Ισπανία έχει ήδη δρομολογηθεί η 4ήμερη εργασία και σε πολλές χώρες συζητιούνται σοβαρά άλλες εκδοχές μείωσής της, σε συνάρτηση με τις δυνατότητες της τηλεργασίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διεκδικεί τον τίτλο της παγκόσμιας εξαίρεσης, με μια ολοκληρωτική επαναφορά στις αρχές του 20ού αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου