Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Όταν δεν υπήρχαν τα κινητά, το Skype και τα δορυφορικά τηλέφωναΗ ιστορία που δεν μάθαμε

Ερασιτεχνικό (1) - www.aerasitehnikokavalas.com

Όταν δεν υπήρχαν τα κινητά, το Skype και τα δορυφορικά τηλέφωναΑφιερωμένο εξαιρετικά στους υπέροχους (και ωραίους) εκείνους αξιωματικούς της γέφυρας που τους λέγανε. “Μαρκόνηδες” και ήταν η “φωνή” και τα “αυτιά” του πλοίου.Η ιστορία του ραδιοφώνου - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Ένα πλοίο μπορούσε να φύγει από το λιμάνι για ταξίδι χωρίς Πλοίαρχο.Δεν υπήρχε όμως καμιά περίπτωση να ξεκινήσει χωρίς Ασυρματιστή.
Χαρακτηριστικός είναι ο ίδιος πάντα πριν τον απόπλου διάλογος μεταξύ Πλοιάρχου και του υπεύθυνου για το πλήρωμα και την ασφάλεια του πλοίου υποπλοιάρχου :
Είμαστε όλοι μέσα ;
– Ναι καπετάνιε.
– Κι’ ο Μαρκόνης ; (έτσι συνήθως αποκαλούσαν τους Ασυρματιστές)
– Μέσα…
– Λύστε κάβους λοιπόν να φύγουμε, κι ο Αϊ Νικόλας στη πλώρη μας.το γνωστό σε όλους μας Διεθνές Σήμα Κινδύνου SOS από τα αρχικά του Save Our Souls ( Σώστε τις ψυχές μας).
Αφορμή για την χρήση ενός Διεθνούς σήματος κινδύνου ήταν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Πίστό αντίγραφο και του δέκτη “Marconi” που υπήρχε στο πλοίο του Τιτανικού.


 

Μέχρι εκείνη την στιγμή, δεν υπήρχε ένας διεθνώς αναγνωρίσιμος κώδικας που να δηλώνει την ανάγκη βοηθείας και κινδύνου.
Έτσι παρά τις γενναίες απεγνωσμένες προσπάθειες του Ασυρματιστή Τζάκ Φίλιπς στον Τιτανικό να στείλει το μήνυμα για βοήθεια, το μόνο πλοίο που «έλαβε» το μήνυμα ήταν το ‘ΚΑΡΠΑΘΙΑ’ το οποίο όμως δεν βρισκόταν κοντά στον τόπο του ναυαγίου.Αντιθέτως το πλοίο ‘ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ’ που περνούσε δίπλα στον Τιτανικό δεν το «έλαβε» και δεν απάντησε ποτέ γιατί ο Ασυρματιστής του κοιμότανΜέχρι εκείνη την στιγμή, δεν υπήρχε ένας διεθνώς αναγνωρίσιμος κώδικας που να δηλώνει την ανάγκη βοηθείας και κινδύνου.
Έτσι παρά τις γενναίες απεγνωσμένες προσπάθειες του Ασυρματιστή Τζάκ Φίλιπς στον Τιτανικό να στείλει το μήνυμα για βοήθεια, το μόνο πλοίο που «έλαβε» το μήνυμα ήταν το ‘ΚΑΡΠΑΘΙΑ’ το οποίο όμως δεν βρισκόταν κοντά στον τόπο του ναυαγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος (ξανά) ο ΣΥΡΙΖΑ - "Μάχη" Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου, με τρίτο τον Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Λίγο πάνω από το "ψυχολογικό όριο" του 30% τοποθετεί την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας η νέα δημοσκόπηση της Metron A...