Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ: Η Ρωσία θα στείλει σήμερα απάντηση στις προτάσεις ασφαλείας των ΗΠΑ
Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 17 Φεβρουαρίου - RIA Novosti. Η Ρωσία θα στείλει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες την απάντησή της στην επιστολή της Ουάσιγκτον ως μέρος του διαλόγου για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
"Ολοκληρώνουμε την ανάλυση της αμερικανικής επιστολής. Ελπίζω ότι στο πολύ εγγύς μέλλον θα μάθετε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση. Τουλάχιστον θα στείλουμε αυτήν την επιστολή στην αμερικανική πλευρά σήμερα", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. συνομιλίες με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο .
"Φυσικά, θα δημοσιοποιήσουμε αυτήν την επιστολή. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας των πολιτών στις χώρες μας να έχουν μια ιδέα για το τι συμβαίνει. Διαφορετικά, εάν αυτό κρατηθεί μυστικό, όπως οι συνάδελφοί μας στην Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες προτιμούν , η κοινή γνώμη θα βουλώσει με τα ψέματα και την απροκάλυπτη προπαγάνδα που γεμίζει πλέον τον χώρο της ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Τη Δευτέρα, σε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν , ο Λαβρόφ είπε ότι η αντίδραση της Ρωσίας στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας είναι διατυπωμένη, διαρκεί 10 σελίδες. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο πρόεδρος ενέκρινε κατ' αρχήν το έγγραφο και θα παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον. Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά θα δημοσιεύσει το έγγραφο αφού παραδοθεί στις δυτικές πρωτεύουσες.
Στα τέλη του 2021, η Ρωσία δημοσίευσε προσχέδια συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμφωνίας με το ΝΑΤΟ για τις διασφαλίσεις ασφαλείας. Η Μόσχα, ειδικότερα, απαιτεί από τους δυτικούς εταίρους της νομικές εγγυήσεις για την άρνηση περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, την ένταξη στο ουκρανικό μπλοκ και τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε μετασοβιετικές χώρες. Οι προτάσεις περιέχουν επίσης μια ρήτρα για τη μη ανάπτυξη όπλων κρούσης του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την απόσυρση των δυνάμεων της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη στις θέσεις του 1997.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου