Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πέθανε ο πρώην υπουργός και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσοβόλας

 


Δημήτρης Τσοβόλας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Βρείτε μαςGoogle news
Τι είχε πει για το περιβόητο «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα» το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς Οικονομικών της Μεταπολίτευσης.
Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από σκληρή, αλλά άνιση «μάχη» που έδωσε με τον καρκίνο, άφησε ο Δημήτρης Τσοβόλας.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής (25/02), όντας διασωληνωμένος, καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς Οικονομικών της Μεταπολίτευσης.

ος ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας, ενώ σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας το 1977, ενώ επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στη συνέχεια εξελέγη Βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.
Κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, παρέμεινε σταθερά στο Υπουργείο Οικονομικών, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο όμως μετά το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, ο οποίος από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.
Τον Μάιο του 1991 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και τον Ιανουάριο του 1992 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα.
Αρνήθηκε μάλιστα να εξαγοράσει την ποινή του και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ έκαναν έρανο για να μαζέψουν το ποσό, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα μαχητικός κατά τη διάρκεια της δίκης του.Μετά τη νίκη ωστόσο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη. Παρά τη χάρη αυτή όμως, δεν θέλησε να συμμετάσχει στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Τον Οκτώβριο του 1995 είπε «αντίο» στο ΠΑΣΟΚ λόγω ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).
Το ΔΗΚΚΙ κατάφερε να μπει στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή, όμως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό. Αφού συνέχισε την πολιτική του δράση, το 2004 πρότεινε τη διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο της 30ής Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Από τότε επέστρεψε στη δικηγορία, ενώ από τις τελευταίες υποθέσεις που ανέλαβε ήταν αυτή της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, της οποίας ήταν συνήγορος στη δίωξή της για το σκάνδαλο Novartis.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...