Ο προκλητικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν, καθώς προέτρεψε τους πολίτες του να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή.
Τη δεύτερη ημέρα των μαχών είδε τανκς να εισέρχονται στην πρωτεύουσα, Κίεβο, για πρώτη φορά.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν μοιράσει 18.000 όπλα σε εθελοντές, καθώς και ότι έχουν εκδώσει οδηγίες για το πώς να κατασκευάζουν βόμβες βενζίνης.
Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της από βορρά, νότο και ανατολικά.
- Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, με τους Ουκρανούς να λένε ότι εμπόδισαν μια ρωσική προέλαση
- Η Μαριούπολη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα στα νότια, φέρεται να δέχεται επίθεση
- Μια ομάδα 13 στρατιωτών στο νησί Zmiinyi (Φιδάκι) τιμούνται ως ήρωες αφού πέθαναν αρνούμενοι να παραδοθούν σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο
- Η Ουκρανία λέει ότι τουλάχιστον 137 άνθρωποι -άμαχοι και στρατιώτες- έχουν σκοτωθεί, ενώ η Ρωσία δεν έχει παραδεχτεί κανέναν θάνατο από την πλευρά της
- Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πηγαίνοντας στην οικογένεια ή φυγαδεύοντας για τα σύνορα.
«Ρωσικά τανκς εξακολουθούν να πυροβολούν κτίρια κατοικιών στις πόλεις μας», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στο έθνος νωρίτερα.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν επιβάλει οικονομική τιμωρία στη Μόσχα, αλλά δεν απομάκρυναν τη Ρωσία από το διεθνές τραπεζικό σύστημα Swift.
Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι τα δυτικά έθνη - και ειδικότερα η κοντινή Ευρώπη - πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα και να «δράσουν χωρίς καθυστέρηση».
«Η Ευρώπη έχει αρκετή δύναμη για να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα», είπε.
«Οι στήλες των αρμάτων μάχης και οι αεροπορικές επιδρομές μοιάζουν πολύ με αυτό που είδε η Ευρώπη πριν από πολύ καιρό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - κάτι για το οποίο έλεγε «ποτέ ξανά»», είπε. "Αλλά εδώ είναι, πάλι. Τώρα, το 2022. 75 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου."
Είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα αντίμετρα - συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της Ρωσίας από το Swift, της επιβολής απαγορεύσεων έκδοσης βίζας και του κλεισίματος του εναέριου χώρου στη Ρωσία.
Η έκκληση του Ουκρανού προέδρου ήρθε καθώς η Ρωσία πρότεινε συνομιλίες με την Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, αλλά υπό περιοριστικούς όρους. Ο Ζελένσκι επιδιώκει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από πριν ξεκινήσει η εισβολή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά μόνο στο πλαίσιο της «αποστρατιωτικοποίησης» και για το «ουδέτερο καθεστώς» της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει πει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, μια μακροχρόνια φιλοδοξία της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες έως ότου ο στρατός της Ουκρανίας καταθέσει τα όπλα.
Όμως ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα δεχόταν συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες.
Απευθυνόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Ζελένσκι είπε: "Μείνετε δυνατοί. Είστε ό,τι έχουμε. Είστε όλοι αυτοί που προστατεύουν το κράτος μας".
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με τη δική του ομιλία, προτείνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να στραφούν και να ανατρέψουν την κυβέρνηση του κ. Ζελένσκι.
Επαναλαμβάνοντας έναν συχνά χρησιμοποιούμενο αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο κ. Ζελένσκι - ένας Εβραίος - είναι "νεοναζί", ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε επίσης την ουκρανική ηγεσία ως τρομοκράτες και εμπόρους ναρκωτικών.
Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εγκαθιστά πυραύλους και άλλο βαρύ οπλισμό σε πολιτικά κτίρια, χρησιμοποιώντας τους κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που όπως είπε βασίστηκε σε συμβουλές ξένων - ιδιαίτερα των ΗΠΑ - συμβούλων.
Ωστόσο, η παγκόσμια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, είπε ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία έδειξε «κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων».
Η φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι ο ισχυρισμός του κ. Πούτιν για ακριβή χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους ήταν ψευδής και ότι η Ρωσία «χρησιμοποιούσε βαλλιστικούς πυραύλους και άλλα εκρηκτικά όπλα με αποτελέσματα ευρείας περιοχής σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».
Οι απεργίες έπληξαν νοσοκομεία, μεταξύ άλλων στόχων για τους οποίους η Αμνηστία είπε ότι «μπορούν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου».
Δεκάδες χιλιάδες πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τις μεγάλες πόλεις. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτίμησε την Πέμπτη ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και ότι έως και εκατομμύρια θα μπορούσαν να εκτοπιστούν από την εισβολή με την πάροδο του χρόνου.
Τα ευρωπαϊκά έθνη προετοιμάζονται για μια εισροή προσφύγων και μια σταθερή ροή ανθρώπων -κυρίως οικογένειες- έχει φτάσει με αυτοκίνητο και με τα πόδια στα σύνορα των γειτονικών μελών της ΕΕ, Πολωνία και Ουγγαρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου