Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Πώς έπεσε το στρατηγικό λιμάνι της Χερσώνας

 


Η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που τίθεται υπό τον πλήρη ρωσικό έλεγχο.
Στρατιωτικό τανκ στη Χερσώνα
Στρατιωτικό τανκ στη Χερσώνα
REUTERS

Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαιώνουν πως ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο του στρατηγικού λιμανιού και της πόλης Χερσώνα στα νότια της χώρας, μετά από αντικρουόμενους ισχυρισμούς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε πει την Τετάρτη ότι η Χερσώνα βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, αλλά ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να υπερασπίζονται το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας με τους 250.000 κατοίκους.

«Είμαστε ένας λαός που διέλυσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα», είπε ο Ζελένσκι σε μια ομιλία μέσω βίντεο. «Αυτά τα σχέδια χρειάστηκαν χρόνια για να γραφτούν, είναι δόλια, με μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας».

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο, αλλά χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, εν μέσω της μεγαλύτερης εισβολής σε ευρωπαϊκό κράτος από το 1945.

Στην Μποροντιάνκα, μια πόλη 58 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου, ένας κάτοικος μίλησε για την συνάντησή του με τον εχθρό, καθώς πλάνα της τηλεόρασης του Reuters έδειχναν ένα κατεστραμμένο κτήριο από βλήμα, πυρκαγιές στους δρόμους και κατεστραμμένα στρατιωτικά οχήματα.

«Αυτοί (οι Ρώσοι στρατιωτικοί) άρχισαν να πυροβολούν από το BMP (στρατιωτικό τους όχημα), προς το πάρκο μπροστά από το ταχυδρομείο στο κέντρο της Μποροντιάνκα», λέει ο Ουκρανός.

«Τότε εκείνοι οι μπάσταρδοι ξεκίνησαν το τανκ και άρχισαν να πυροβολούν στο σούπερ μάρκετ που είχε ήδη καεί. Πήρε ξανά φωτιά».

Στρατιωτικό τανκ στη Χερσώνα
Στρατιωτικό τανκ στη Χερσώνα
REUTERS

Μπαράζ κυρώσεων

Η κατάληψη της Χερσώνας, μιας στρατηγικής πρωτεύουσας της νότιας επαρχίας στην οποία ο ποταμός Ντνίπρο εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα, είναι το πρώτο σημαντικό αστικό κέντρο που έχει πέσει από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρχος Ίγκορ Κολιγέφ δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν ήδη στους δρόμους και ότι είχαν μπει στο κτίριο του δημοτικού συμβουλίου. Κάλεσε, επίσης, τους πολίτες να περπατούν στους δρόμους μόνο στο φως της ημέρας και μόνοι τους ή ανά δύο άτομα.

Η επίθεση της Ρωσίας έχει πυροδοτήσει ένα μπαράζ διεθνών κυρώσεων που απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία της COVID και έχει προκαλέσει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση, καθώς οι δυτικές χώρες στέλνουν όπλα για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τον Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση «να σταματήσουν αμέσως αυτή την αιματοχυσία» και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Ουκρανία. Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι εξαπέλυσε έναν «πλήρη πόλεμο κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της αλήθειας», μπλοκάροντας ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς σταθμούς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εμποδίσει τους Ρώσους να μαθαίνουν ειδήσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη, αλλά να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Αρνείται ότι στοχεύει αμάχους, αν και έχουν υπάρξει εκτεταμένες αναφορές για απώλειες αμάχων και βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών.

Οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, έχουν αφήσει το κέντρο της μια έρημο από ερειπωμένα κτίρια και συντρίμμια.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν και την πόλη Ιζούμ, που βρίσκεται περίπου 120 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάρκοβο, σκοτώνοντας έξι ενήλικες και δύο παιδιά, ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Το Reuters δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει τα θύματα.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τους θανάτους 227 αμάχων και 525 τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της εισβολήςαπό τα μεσάνυχτα της 1ης Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω καθυστερήσεων στις αναφορές.

Μια έκρηξη συγκλόνισε επίσης και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, από όπου χιλιάδες γυναίκες και παιδιά προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η έκρηξη προκλήθηκε από συντρίμμια ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ που καταρρίφθηκε, δήλωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, και δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα.

Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου θα ξεκινήσει αμέσως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά από αιτήματα 39 κρατών μελών του δικαστηρίου, αριθμός πρωτοφανής.

Ερείπια στη Χερσώνα
Ερείπια στη Χερσώνα
REUTERS

Διεθνής απάντηση

Ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που επιπλήττει τη Μόσχα υποστηρίχθηκε από 141 από τα 193 μέλη της συνέλευσης, μια συμβολική νίκη για την Ουκρανία που αυξάνει τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας.

«Διακυβεύονται περισσότερα ακόμη και από τη σύγκρουση στην ίδια την Ουκρανία. Αυτή είναι μια απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρη την έννομη τάξη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να επιδιώκει την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος. Παράλληλα, η Μόσχα αντιτίθεται στην προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε έναν διεθνή αντίκτυπο, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή τους στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις «έκαναν άνω κάτω» τα logistics και διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η ίδια υπό κυρώσεις, διπλασίασε τα επιτόκια στο 20% και οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε μηδενικά επίπεδα.

Το Forbes ανέφερε ότι η Γερμανία είχε κατασχέσει το μέγα γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλισερ Ουσμάνοβ σε ναυπηγείο του Αμβούργου, ενώ τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ που ανήκαν σε δισεκατομμυριούχους ήταν αγκυροβολημένα ή κρουαζιερόπλοιων στις Μαλδίβες.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι θα πουλήσει τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Τσέλσι του Λονδίνου και θα δωρίσει χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πατέρας Αντώνιος: Ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγοράσιμη και με αναστολή

  Newsroom   Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024 14:12 8 SHARES Πατήρ Αντώνιος TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI Ποινή 51 μηνών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερ...