ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με βαριά τη σκιά των τριών αλλεπάλληλων γυναικοκτονιών επάνω από τη χώρα κι ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό του συντρόφου και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δολοφόνου της 17χρονης από το Περιστέρι, οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα τους και η κυβέρνηση τις επικοινωνιακές πιρουέτες.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των περικυκλωμένων από τα ΜΑΤ φεμινιστριών που πορεύτηκαν από την Κλαυθμώνος προχτές στο Σύνταγμα, όπως και οι χτεσινές αλλεπάλληλες δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών.
Οι υπογραφές πολιτών στο ψήφισμα που διακινείται διαδικτυακά (avaaz.org) για την εισαγωγή της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα φτάνουν ήδη τις 7.000, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει ξανά τη σχετική τροπολογία που απέρριψε δύο φορές η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, κι αυτός με τη σειρά του επιτέθηκε στην αντιπολίτευση:
«Δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν και να καλλιεργούν με προπαγανδιστικές τακτικές την πόλωση, ειδικά για ευαίσθητα ζητήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας και κοινωνικής σημασίας, όπως τις τραγικές περιπτώσεις άγριων δολοφονιών σε βάρος γυναικών, εκείνοι που επί των ημερών τους θέσπισαν στον Ποινικό Κώδικα ως εναλλακτική ποινή στο έγκλημα της ανθρωποκτονίας την πρόσκαιρη κάθειρξη, αντί για την ισόβια που ίσχυε ως μόνη ποινή μέχρι τότε και ισχύει ξανά σήμερα».
Πέραν όλων των άλλων που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς, σημειώνουμε πως είναι λάθος πληροφορημένος ο κ. Μαρινάκης, δεδομένου ότι και στους ποινικούς κώδικες που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ το δικαστήριο ήταν εκείνο που θα έκρινε την ποινή κάθειρξης για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση καταδικασμένου για ανθρωποκτονία. Η Ν.Δ. με την αλλαγή που επέφερε αφαίρεσε τη δυνατότητα της κατά περίπτωση κρίσης από τους δικαστές με ισοπεδωτική ποινή ισοβίων σε κάθε περίπτωση - σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε κάθε άλλη δυτική χώρα.
Ο δε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος (MEGA) επανέλαβε την επωδό για το «σύνθετο πρόβλημα που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση». Για τη γυναικοκτονία της Ζακύνθου εν ολίγοις υποστήριξε πως σε κάθε στάδιο η αστυνομία έπραξε ορθά αφού ρώτησε τη γυναίκα πού βρίσκεται ο σύζυγός της για να τον συλλάβει κατευθείαν, αλλά «δυστυχώς η εικόνα που δόθηκε είναι ότι δεν είναι στο σπίτι, ζήτησε να φύγει για να επιστρέψει στα παιδιά της».
Ο υπουργός υποστήριξε πως ακόμα κι αν κάποιος συνόδευε τη γυναίκα στο σπίτι της, ο γυναικοκτόνος «πήγε εκ των υστέρων στο σπίτι» και ότι η μόνη λύση θα ήταν η γυναίκα «να βρεθεί σε κάποια δομή». Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι από τον Οκτώβριο του 2021 λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ενώ 1.200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σχετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο οκτάμηνο του 2022, η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε 5.140 περιστατικά.
Απογοητευτική χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης στα θέματα της έμφυλης βίας η βουλευτίνα και αναπλ. τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για τα θέματα Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση της αρμόδιας υπουργού, κ. Συρεγγέλα, δήλωσε πως «προσπαθεί να καλύψει τις προσωπικές της ανεπάρκειες αλλά και της κυβέρνησής της ρίχνοντας την ευθύνη και το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ «η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματα για τη δημιουργία νέων δομών».
Το ΚΚΕ ζητά τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, ξενώνων για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, συμβουλευτικών κέντρων όπως και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους δράστες. «Είμαστε μαζί σου» - καμπάνια διαβούλευσης με την κοινωνία και νομικούς, γυναικείες οργανώσεις, εμπλεκόμενες κρατικές αρχές ξεκινά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου